Ακόμα και όσοι περιλαμβάνουν κρέας στη διατροφή τους προτιμούν μερικές φορές την ποικιλία αναφορικά με τις τροφές από τις οποίες εκλαμβάνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη. Και ενώ τα αυγά είναι μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας, υπάρχει μια φυτική υπερτροφή που έχει την ίδια δύναμη με τρία ολόκληρα αυγά, σύμφωνα με το Business Insider.

Ένα φλιτζάνι φακές, λοιπόν, προσφέρει σχεδόν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η ποσότητα που θα βρίσκατε σε τρία ολόκληρα αυγά.

Δεν είναι μόνο η πρωτεΐνη, όμως, που μπορούν να σας προσφέρουν οι φακές, καθώς είναι γεμάτες με άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και κάλιο.  

Τα οφέλη της κατανάλωσης φακών

φακές

Οι φακές, λοιπόν, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες αναφέρονται συχνά ως τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου συστήματος συμβάλλοντας σε όλα -από την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μέχρι τους μυς, τα οστά και την ανοσία. Αλλά είναι, επίσης, σημαντικό να θυμάστε και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να σκεφτείτε αν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή.

Η διατροφολόγος και personal trainer Jennifer Hanway εξήγησε, σύμφωνα με το healthdigest.com, ότι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε αυτά τα όσπρια, ιδιαίτερα οι διαλυτές φυτικές ίνες, προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν μια ουσία που μοιάζει με πηκτή, η οποία κινείται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων ουσιών που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη», εξήγησε η ίδια.

Φακές με ρύζι

Οι φακές διαθέτουν, επίσης, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες, σύμφωνα με το Healthline.

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να νιώσετε πιο ενεργητικοί (χάρη στην περιεκτικότητα σε σίδηρο) ή να κρατήσετε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος μακριά, οι φακές μπορούν να αποτελέσουν μια θαυμάσια, για να μην αναφέρουμε την εύκολη και οικονομική προσθήκη στη διατροφή σας.

Η περιεκτικότητα σε σελήνιο σε αυτό το όσπριο ενισχύει την παραγωγή Τ-κυττάρων που σκοτώνουν ασθένειες στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, σύμφωνα με το Medical News Today.