Μετά από μια κουραστική, αγχωτική ημέρα στη δουλειά, ανατροφής των παιδιών και εκπλήρωσης των χιλιάδων ευθυνών σας, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε το βράδυ.

Αλλά αν έχετε παρατηρήσει αύξηση βάρους ή παλεύετε να χάσετε κιλά, μπορεί να φταίνε οι νυχτερινές σας συνήθειες. Το eatthis.com μίλησε με τη διαιτολόγο Destini Moody, η οποία αποκαλύπτει 4 βραδινές συνήθεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Παραλείπετε το δείπνο

«Η παράλειψη του δείπνου ή η αντικατάσταση του δείπνου με μικρά σνακ μπορεί να είναι επιζήμια», προειδοποιεί η Moody. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει την πείνα σας το πρωί να μετατοπιστεί σε υπερβολή, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να φάτε περισσότερες θερμίδες την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό αν είστε από εκείνους που δεν τρώνε ούτε ένα σωστό πρωινό».

Ένα πλούσιο δείπνο παρέχει στον οργανισμό σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πείνα αργά το βράδυ, προκαλώντας ενδεχομένως την κατανάλωση όχι και τόσο υγιεινών σνακ και υπερκατανάλωση τροφής.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Γυναίκα κοιμάται

Όταν το σώμα σας στερείται ύπνου, αποζητά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη όρεξη και μειωμένο μεταβολισμό, καθιστώντας πιο δύσκολο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη που προωθεί την αποθήκευση λίπους) καθώς και γκρελίνης (ορμόνη που προκαλεί πείνα)», λέει η Moody. «Όταν το σώμα σας στερείται ύπνου, αρχίζει να αναζητά καύσιμα από το φαγητό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να διαπιστώσετε ότι λαχταράτε γλυκά όταν είστε κουρασμένοι, και αυτές οι λιγούρες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εμποδίζουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους που κάνετε».

Τρώτε γεύματα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, η απόλαυση ενός πλούσιου γεύματος πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει σωστά την τροφή και το να ξαπλώσετε αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και πιθανές διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου.

«Η πέψη της τροφής απαιτεί πολλή μεταβολική ενέργεια για να δαπανήσει το σώμα σας. Για να έχετε ποιοτικό ύπνο, το σώμα σας πρέπει να κλείσει και είναι δύσκολο για το σώμα σας να το κάνει αυτό αν χωνεύει ένα γεύμα. Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα σας, τόσο περισσότερο η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βάρος σας», εξηγεί η Moody.

Πίνετε αλκοόλ για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

«Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα νυχτερινό ποτήρι κρασί δεν σας βοηθάει να κοιμηθείτε καλύτερα», λέει η Moody. «Το αλκοόλ διαταράσσει τα επίπεδα μελατονίνης στον εγκέφαλό σας. Εκτός από την κακή ποιότητα ύπνου, οι κενές θερμίδες από το αλκοόλ είναι το ισοδύναμο του τσιμπολογήματος πρόχειρου φαγητού αργά το βράδυ».

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ παρεμβαίνει στον ύπνο REM (όταν ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται συναισθήματα και αναμνήσεις), επηρεάζοντας την ικανότητά σας να ξεκουράζεστε και να ανακάμπτετε. Επιπλέον, οι επιπλέον θερμίδες από τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, αν καταναλώνονται τακτικά.