Το τακτικό σεξ είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ικανοποίησης μεταξύ του ζευγαριού, ενώ ενισχύει ακόμη και την αυτοπεποίθησή σας. Υπάρχουν, επίσης, κάποια δεδομένα που συνδέουν το σεξ με τη μακροζωία και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Από το αν θα κρυολογήσετε ή όχι και τη ρύθμιση των επιπέδων άγχους σας μέχρι τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του προστάτη, το σεξ κάνει πολλά για την υγεία σας, αναφέρει το Healthline.

Πόσο συχνά όμως θα πρέπει να έρχεστε σε επαφή με το ταίρι, αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο;

Μια φορά την εβδομάδα φαίνεται να είναι η απάντηση, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 σχετικά με τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και το μήκος των τελομερών στις γυναίκες. «Τα τελομερή είναι “καλύμματα” που προστατεύουν το χρωμόσωμα από το φθαρτό και διατηρούν την ακεραιότητα του DNA», εξήγησε στο PsyPost ο επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, Tomas Cabeza de Baca.

Με άλλα λόγια, η μείωση των τελομερών συμβαδίζει με τη γήρανση και ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology και εξέτασε 129 γυναίκες σε σχέση, διαπίστωσε ότι «οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος τελομερών σε ολόκληρο το αίμα και το PBMC (μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος) από ό,τι οι γυναίκες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές», σημείωσε ο Baca.

Στην περίπτωση των ανδρών, δε, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε θετική σχέση μεταξύ του αριθμού των οργασμών ανά εβδομάδα και του ποσοστού θνησιμότητας. 

Η σύνδεση μεταξύ του σεξ και της ανακούφισης από το στρες

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το σεξ μπορεί να είναι μια μεγάλη μορφή ανακούφισης από το στρες. Είναι ένας από τους εκπληκτικούς τρόπους με τους οποίους η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Η ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια και θεραπεύτρια σχέσεων Kate Moyle δήλωσε στο Hypebae ότι η οικειότητα με τη μορφή του σεξ ή οποιασδήποτε σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να απελευθερώσει την ορμόνη της αγάπης ωκυτοκίνη και άλλες ενδορφίνες που προάγουν τη χαλάρωση. Τελικά, αυτό «μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η κύρια ορμόνη του στρες. Δεν είναι μόνο οι ερωτογενείς σας ζώνες που αποζητούν το σεξ για να ανακουφιστούν από το στρες -είναι και ο εγκέφαλός σας», πρόσθεσε η θεραπεύτρια σχέσεων.

Οι συγγραφείς της μελέτης του 2017 κατέληξαν σε μια παρόμοια υπόθεση με βάση την έρευνά τους σχετικά με το μήκος των τελομερών και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο Baca δήλωσε στο PsyPost ότι τα αποτελέσματα της μελέτης άνοιξαν νέους τομείς ερωτημάτων σχετικά με το πώς ακριβώς το σεξ θα μπορούσε να συμβάλει προς το μήκος των τελομερών.

«Για παράδειγμα, προτείναμε ότι η σεξουαλική οικειότητα μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις του στρες, ρυθμίζοντας προς τα κάτω τα συστήματα απόκρισης στο στρες και ρυθμίζοντας προς τα πάνω την ανοσολογική απόκριση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα πρότυπα λειτουργίας του στρες θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο μήκος τελομερών», μοιράστηκε ο ερευνητής.

Το σεξ μία φορά την εβδομάδα έχει και άλλα οφέλη

Ζευγάρι κάνει σεξ

Αν το να θέλετε να ζήσετε περισσότερο δεν είναι αρκετό κίνητρο, το να κάνετε σεξ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ευτυχίας σας, σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα. «Τα ευρήματά μας ήταν συνεπή για άνδρες και γυναίκες, νεότερους και ηλικιωμένους ανθρώπους και ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για μερικά χρόνια ή δεκαετίες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Amy Muise, στο EurekAlert.

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα φάνηκε να είναι ο μαγικός αριθμός όταν επρόκειτο για μια διαφορετική μελέτη που εξέτασε τις σεξουαλικές συνήθειες 26.000 ανθρώπων από τα έτη 1989 έως 2014.

Το πόσο συχνά πρέπει, ωστόσο, να κάνουν σεξ τα ζευγάρια θα εξαρτηθεί από τα ίδια και την ανάγκη τους για σεξουαλική οικειότητα. Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να υπάρχει οικειότητα και σύνδεση, όπως κι αν μεταφράζεται αυτό για κάθε σχέση. «Αυτό που στην πραγματικότητα είναι πιο σημαντικό από το να παγιδευτούν τα ζευγάρια σε κάποια στατιστική νόρμα για να ταιριάξουν με αυτή, είναι να το δουν από την άποψη της σεξουαλικής ικανοποίησης», δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος και σεξοθεραπευτής Dr. Peter Kanaris στο USA Today.