Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Ανάσταση, ένας γάμος ή κάποια άλλη σημαντική γιορτή ή εκδήλωση αποτελούν τις ιδανικότερες περιστάσεις για ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων στον ουρανό. Έχετε σκεφτεί, όμως, ποτέ αν ένα τέτοιο σόου θα μπορούσε να είναι το ίδιο εντυπωσιακό και στο διάστημα; Λοιπόν, σύμφωνα με τον χημικό Stefan Bossmann από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, και όσα αναφέρει το grunge.com, «Αυτό δεν θα ήταν καθόλου πρόβλημα».

Πυροτεχνήματα: Είναι το ίδιο εντυπωσιακά και στο διάστημα;

Πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα αποτελούνται από τρία σημαντικά μέρη: το φιτίλι, την πυρίτιδα και τα μεταλλικά άλατα, τα οποία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τα όμορφα σχήματα και χρώματα που γνωρίζουμε και μας εντυπωσιάζουν. Σύμφωνα με το Planet Science, το φιτίλι είναι αναμμένο, το οποίο στη συνέχεια με τη σειρά του αναφλέγει την πυρίτιδα που στέλνει το πυροτέχνημα κατευθείαν στον ουρανό με ένα δυνατό κρότο.

Μόλις βρεθεί στον αέρα, μια άλλη τσέπη με πυρίτιδα εκρήγνυται και ανάβει τα διάφορα μεταλλικά άλατα, καθένα από τα οποία εκπέμπει μια διαφορετικού χρώματος φλόγα στον αέρα. Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά αυτοτελής. «Έχουν ένα οξειδωτικό και έχουν ένα αναγωγικό», εξήγησε ο Bossmann, πράγμα που σημαίνει ότι τα πυροτεχνήματα δεν χρειάζονται εξωτερικό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα για να αναφλεγούν.

Τα πυροτεχνήματα στο διάστημα δεν θα εκπέμψουν καθόλου χρώμα ή ήχο

Πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα, λοιπόν, δεν θα δημιουργήσουν το ίδιο εντυπωσιακό σόου στο διάστημα, όπως και αυτό που απολαμβάνουμε στη Γη. Αντίθετα, λόγω της έλλειψης οξυγόνου, τα μεταλλικά άλατα που είναι υπεύθυνα για τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς τους δεν θα είχαν αρκετή ενέργεια για να καούν, σύμφωνα με το PopSci. Έτσι, αντί για μια ικανοποιητική έκρηξη και μια σειρά από εκθαμβωτικά χρώματα, τα πυροτεχνήματα θα έσβηναν γρήγορα, σχεδόν αμέσως μετά την ανάφλεξή τους.

Ίσως ακόμη πιο απόκοσμο να είναι το γεγονός ότι στο διάστημα τα πυροτεχνήματα δεν θα είχαν καθόλου ήχο. Τα ηχητικά κύματα απαιτούν ατμόσφαιρα για να δημιουργήσουν θόρυβο, έτσι στο διάστημα, κάθε πυροτέχνημα δεν θα εκπέμπει τίποτα άλλο παρά μόνο σιωπή. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι δυνατό να ανάψετε πυροτεχνήματα στο διάστημα, οι δυνατές, ικανοποιητικές εκρήξεις και οι φωτεινές εκρήξεις χρωμάτων που κάνουν τα πυροτεχνήματα τόσο ευχάριστα στην παρακολούθηση θα μειωνόταν σημαντικά.