Το άνοιγμα των ρεστοράν την Δευτέρα δεν βγάζει νόημα, σε  οικονομικό επίπεδο.

Στον κλάδο των εστιατορίων, η Δευτέρα ήταν παραδοσιακά η πιο αργή μέρα της εβδομάδας. Αν και κανείς δεν έχει κάνει μια εκτεταμένη έρευνα, ο λόγος είναι πιθανό να αποδοθεί στο ότι οι άνθρωποι διασκεδάζουν περισσότερο από την Πέμπτη έως την Κυριακή και χρησιμοποιούν το Σαββατοκύριακο ως τις ημέρες εκείνες που πηγαίνουν σε εστιατόρια.

Πάντως, στην ιστορία της εστίασης δεν ήταν πάντα έτσι. Ανάλογα με την εποχή ή την περιοχή, ένα εστιατόριο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό τις Δευτέρες για να έχει ένα μικρό περιθώριο κέρδους. Άλλα εστιατόρια μπορεί να προσπαθήσουν τις Δευτέρες να σχεδιάσουν μια ειδική στρατηγική προσέλκυσης πελατών και να διοργανώσουν εκδηλώσεις όπως εκθέσεις τέχνης ή να φέρουν τα δικά σας σπεσιαλιτέ κρασιού για να ενισχύσουν την επιχείρησή τους.

Η αποσυμπίεση των εργαζομένων

Δεν είναι αυτός όμως ο μόνος λόγος που οι εστιάτορες κλείνουν τα μαγαζιά τους τις Δευτέρες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης έχουν μικρό προσωπικό, επομένως το κλείσιμο του ρεστοράν σε μια «αργή» μέρα δίνει σε όλους την ευκαιρία να αποσυμπιεστούν ψυχοσωματικά.

Επίσης, πολλά εστιατόρια μπορεί να μην έχουν παραδόσεις φρέσκου φαγητού τα Σαββατοκύριακα, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα που σερβίρονται τη Δευτέρα θα μπορούσαν να έχουν παρασκευαστεί από υλικά που μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη Παρασκευή. Ο αείμνηστος σεφ Αντονι Μπουρντέν συμβούλευε τους ανθρώπους να μην παραγγείλουν ποτέ ψάρι τη Δευτέρα, καθώς είχε περισσότερες πιθανότητες να έχει μείνει στο ψυγείο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλά υπάρχει επιπλέον λόγος να παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα εστιατόριο τις Δευτέρες, ακόμα και αν το αγαπημένο σας μέρος είναι ανοιχτό. Και αυτό γιατί ορισμένα εστιατόρια μπορεί να χρησιμοποιούν αυτήν, την πιο αργή μέρα της εβδομάδας για να εκπαιδεύσουν νέους διευθυντές, σερβιτόρους ή σεφ. Επομένως, και οι ίδιοι οι πελάτες μπορεί να μην τύχουν της καλύτερης εξυπηρέτησης από την επιχείρηση.