Αν κοιτάξετε προσεκτικά τον νυχτερινό ουρανό, θα παρατηρήσετε ότι τα αστέρια έρχονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Εκτός από το λευκό, το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο χρώμα, τα αστέρια λάμπουν επίσης σε αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου και του κίτρινου. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσες ώρες ξοδεύετε κοιτάζοντας το τηλεσκόπιο σας, δεν θα βρείτε ένα πράσινο αστέρι. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα αστέρια δεν εκπέμπουν πράσινο φως, αλλά επειδή τα μάτια μας βλέπουν κάτι άλλο.

Όπως αναφέρει το mentalfloss.com, όπως η φωτιά, τα αστέρια φαίνονται διαφορετικά όταν καίγονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Τα πιο «δροσερά» αστέρια εμφανίζονται κόκκινα, ενώ τα πιο «καυτά» αστέρια φαίνεται να καίγονται με μπλε αποχρώσεις. Αλλά κανένα αστέρι δεν λάμπει σε ένα χρώμα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, τα αστέρια εκπέμπουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του φάσματος των χρωμάτων. Ωστόσο, τα μάτια μας δεν μπορούν να αντιληφθούν όλα αυτά τα μήκη κύματος ξεχωριστά. Αντίθετα, όποιο είναι το κυρίαρχο μήκος φωτός είναι και το χρώμα που εμείς βλέπουμε. Εάν, για παράδειγμα, τα μήκη κύματος ενός αστεριού απεικονιζόντουσαν σε ένα γράφημα, θα δημιουργούσαν μία καμπύλη σε σχήμα καμπάνας, με τα ψυχρότερα αστέρια να κορυφώνονται με κόκκινο χρώμα στη μία πλευρά του γραφήματος και τα θερμότερα αστέρια να κορυφώνονται με μπλε χρώμα στο άλλο άκρο.

Αναρωτιέστε, λοιπόν, πού συναντιούνται τα πράσινα αστέρια ανάμεσα στα παραπάνω; Αστέρια μεσαίας θερμότητας εκπέμπουν κυρίως πράσινα φωτόνια, αλλά δεν φαίνονται πράσινα. Η καμπύλη του διαγράμματος φωτός τους κορυφώνεται στο πράσινο μήκος κύματος, το οποίο πέφτει στη μέση του χρωματικού φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα αστέρια εκπέμπουν αρκετά φωτόνια στα γύρω μήκη κύματος για να επηρεάσουν το αντιληπτό χρώμα τους. Όταν βλέπουμε κάτι που παράγει πολλά πράσινα, μπλε, κόκκινα και κίτρινα φωτόνια ταυτόχρονα, το επεξεργαζόμαστε ως λευκό. Γι’ αυτό τα αστέρια μέσης θερμοκρασίας όπως ο ήλιος μας φαίνονται λευκά. Το χρώμα, δηλαδή, δεν σημαίνει ότι κάτι είναι πολύ ζεστό ή φωτεινό -στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το αστέρι είναι μέτριο.

Επίσης, το μοβ είναι ένα άλλο χρώμα που δεν θα δείτε στον νυχτερινό ουρανό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια μας αντιλαμβάνονται ευκολότερα το μπλε από το μοβ, και τα αστέρια που εκπέμπουν μοβ φως εκπέμπουν επίσης πολύ μπλε φως (το γειτονικό χρώμα στο φάσμα).