«Δε μου αρέσουν τα μπρόκολα». Το 1990 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους (o πατέρας) έκανε αυτή την αθώα εξομολόγηση σε ένα δημοσιογράφο. Αποτέλεσμα; Την επόμενη ημέρα οι καλλιεργητές της Καλιφόρνιας κατέλαβαν τον Λευκό Οίκο με εκατοντάδες καφάσια από μπρόκολα. Όμως ο Μπους δε θέλησε να κατεβάσει το κεφάλι μπροστά στην εισβολή αυτών των λαχανικών. «Αυτή είναι η τελευταία φορά που μιλάω για μπρόκολα. Δε μου άρεσαν από τότε που η μητέρα μου με υποχρέωνε να τα τρώω, όταν ήμουν μικρός. Εγώ είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δε θα ξαναφάω ποτέ πια μπρόκολα!».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τζορτζ Μπους, για τον οποίο ο δημοσιογράφος Τζέικομπ Βάισμπεργκ επινόησε τον όρο μπουσισμός, δηλαδή φράσεις του Μπους που χαρακτηρίζονται από γραμματικά, συντακτικά και λογικά λάθη. Αναφέρουμε ορισμένα μαργαριτάρια: «Οι εισαγωγές μας έρχονται όλο και περισσότερο από το εξωτερικό». «Ο Μαντέλα πέθανε, γιατί ο Σαντάμ σκότωσε όλους τους Μαντέλα». «Πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι ένας επικίνδυνος τόπος».

Ακόμα και σε διπλωματικές συναντήσεις ο Μπους ήταν οδοστρωτήρας (της λογικής). Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2007, στη σύνοδο Apec (Οικονομικό Φόρουμ των χωρών Ασίας-Ειρηνικού) στην Αυστραλία, ο Μπους ευχαρίστησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό που τον φιλοξένησε στον Opec (Οργανισμός εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών). Τα γέλια του κοινού ξύπνησαν τον Μπους, ο οποίος προσπάθησε να διορθώσει την γκάφα του, κάνοντας όμως μια νέα. «Συγγνώμη, με κάλεσε στη σύνοδο του Opec για το προσεχές έτος», είπε. Η Αυστραλία, βέβαια, δεν είναι μέλος του Opec.

Τι τα ήθελε τα δώρα;

Τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ χειρότερα για το 18ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Οδυσσέα Γκραντ. Όταν έγραψε ότι αγαπούσε τα πούρα, του χάρισαν πάνω από 20.000,τα οποία του προκάλεσαν όγκο στο λάρυγγα και εξάρτηση από την κοκαΐνη, την οποία έπαιρνε για να καταπραΰνει τους πόνους.

Ο… ευαίσθητος πρόεδρος

Αντίθετα, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ τιμώρησε το αγαπημένο του λαγωνικό, Χάιντι, στέλνοντας το στο οικογενειακό σπίτι στο Γκέτισμπουργκ, επειδή είχε κάνει την ανάγκη του πάνω σε ένα πανάκριβο χαλί του Λευκού Οίκου. Όμως ένα βράδυ που ένιωθε μοναξιά την επανέφερε με μια λιμουζίνα.

Πηγή: Focus