Ναυάγιο, ανοικτά της αυτόνομης περιοχής της Φινλανδίας ‘Ολαντ, στη Βαλτική Θάλασσα έφερε στην επιφάνεια μια σαμπάνια που πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη στον κόσμο, με εποχή παρασκευής περί τα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο δύτης Εκστρομ από την περιοχή ‘Ολαντ ανέφερε σχετικά «Ανέσυρα ένα μπουκάλι σαμπάνιας ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την ηλικία του ναυαγίου, καθώς δεν βρήκαμε κάποιο στοιχείο ή πληροφορίες που θα μας ενημέρωναν για το όνομα του πλοίου».

Στη συνέχεια ο ίδιος και άλλοι Σουηδοί δύτες άνοιξαν τη φιάλη και τη δοκίμασαν όπου με έκπληξη διαπίστωσαν ότι είχε πολύ γλυκιά γεύση, μπορούσες να νιώσεις τη γεύση του δρυ και μια πολύ έντονη γεύση καπνού. Υπήρχαν επίσης πολύ μικρές φυσαλίδες.

Εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι το σχήμα της φιάλης δείχνει πως το προϊόν χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Η φιάλη όπως και το περιεχόμενό της στάλθηκαν σε ειδικούς της σαμπάνιας στη Γαλλία για να εξεταστούν.

«Είμαστε κατά 98% βέβαιοι ότι είναι σαμπάνια Veuve Clicquot που παρασκευάστηκε πιθανώς μεταξύ 1772 (έτος ίδρυσης της εταιρίας) και 1785», είπε ο Εκστρομ προσθέτοντας ότι το φορτηγό πλοίο προφανώς κατευθυνόταν στην Αγία Πετρούπολη, τότε πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Τον τίτλο της παλαιότερης σαμπάνιας στον κόσμο κατέχει σήμερα η Perrier-Jouet, με δύο φιάλες του 1825.