Τον Οκτώβριο του 2014 η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. «Πέθανε ο Μητσάρας»! Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, είχε έρθει η ώρα που ο θρήνος για μια από τις πιο αγαπημένες και χαμογελαστές φιγούρες των ελληνικών γηπέδων, θα έδινε τη θέση του στην αγωνία και το μυστήριο.

Η αδελφή του Μητσάρα εμφανίστηκε στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη και δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Μητσάρας είναι νεκρός καθώς όπου και να έψαξαν (νεκροταφεία, νεκροτομεία, νοσοκομεία κλπ) δεν βρήκαν το παραμικρό ίχνος του.

Και τότε τι έγινε; Πολλοί μίλησαν ακόμα και για ηθελημένη εξαφάνιση. Άλλοι δεν θέλησαν ποτέ να τον πουν «νεκρό». Έλεγαν πάντα «αγνοούμενος».

Ότι κι αν έχει συμβεί, ο Μητσάρας δεν ξεχάστηκε ποτέ. Ούτε αυτός ούτε τα αιχμηρά πλακάτ που κρατούσε για να σχολιάσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ποδοσφαιρική αλλά και την πολιτική επικαιρότητα.

Είναι πολλοί αυτοί που ακόμα και τώρα περιμένουν να τον δουν σε κάποιο πλάνο, πίσω από κάποιον πολιτικό, να προσπαθεί να σηκωθεί στις μύτες των ποδιών του για να φανεί κι αυτός στην τηλεόραση…

Ο Μητσάρας των ελληνικών γηπέδων

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μια διαφορετική από τις συνηθισμένες φιγούρες, έκανε την εμφάνισή της στα ελληνικά γήπεδα. Δεν ήταν αγριεμένος, δεν ήταν φανατισμένος, δεν σε στραβοκοιτούσε.

Ήταν πάντα χαμογελαστός, πάντα πειραχτήρι και με τρομερή διάθεση για χιούμορ έκανε τα πάντα για να κάνει τη ζωή των αστυνομικών που είχαν υπηρεσία στα γήπεδα, δύσκολη. Στην αρχή επιχειρούσε να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο. Μια από τις πρώτες φωτογραφίες του Μητσάρα είναι από τον μακρινό Δεκέμβριο του 1982 όταν έπαιζαν στο Καραϊσκάκη Εθνικός- Παναθηναϊκός. Η φωτογραφία τον δείχνει ημίγυμνο αλλά χαμογελαστό και από πάνω του δυο αστυνομικούς να προσπαθούν να τον συλλάβουν επειδή εκείνος επιχείρησε να μπει στο γήπεδο.

Θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές τέτοιες απόπειρες μέχρι που κάποια στιγμή ο Μητσάρας είχε γίνει τόσο γνωστός που οι αστυνομικοί τον ήξεραν και τον στάμπαραν από τη στιγμή που έμπαινε στο γήπεδο.

Και κάπως έτσι ο Μητσάρας άρχισε να σκέφτεται άλλους τρόπους… παρέμβασης. Αρχικά άρχισε να «χώνεται» πίσω από ποδοσφαιριστές ή προπονητές την ώρα που έκαναν στα κανάλια… βαρύγδουπες δηλώσεις για το πώς εξελίχθηκε το ματς. Ο Μητσάρας, πάντα, έβρισκε τον τρόπο να πλησιάζει όσο πιο κοντά γινόταν και αφού σηκωνόταν στις μύτες των ποδιών του, «φορούσε» το πιο καλό του χαμόγελο και προσπαθούσε να καταλάβει ποια κάμερα θα έχει το καλύτερο πλάνο του.

Υπήρχε εποχή που σπάνια δεν έβλεπες τον Μητσάρα στην Αθλητική Κυριακή! Υπάρχει, μάλιστα, ένας αστικός μύθος που τον θέλει να βρίσκεται σε πλάνα από ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη σε αγώνες που τελείωσαν σχεδόν… ταυτόχρονα!

Στη συνέχεια άρχισε να εμφανίζεται μαζί με τα πλακάτ του. Όλα τους με αιχμηρό αλλά πάντα χιουμοριστικό περιεχόμενο που όμως ποτέ δεν ήταν κενά περιεχομένου. Σε όλες τις περιπτώσεις είχαν να πουν πολλά.

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Πανιώνιο, πρέπει να τονιστεί πως ο Μητσάρας μπορεί να βρισκόταν παντού (όπως υποδηλώνει και ο παραπάνω αστικός μύθος) αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν ο Πανιώνιος. Εκεί… μεγαλούργησε ο Μητσάρας. Στις γειτονιές της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης, ήταν τα λημέρια του, από εκεί άρχιζε τις… εξορμήσεις του.

Ο Μητσάρας των πολιτικών παρεμβάσεων

Οι εξορμήσεις αυτές, πάντως, δεν ήταν μόνο… αθλητικού περιεχομένου. Ο Μητσάρας είχε και πολιτική άποψη και εννοείται πως δεν δίσταζε να την εκφράσει πάντα μέσα από τα θρυλικά πλακάτ του.

Ειδικά την περίοδο των αντιμνημονιακών συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας ο Μητσάρας έδινε πάντα το παρών. Πάντα με πλακάτ στα οποία έγραφε συνθήματα που δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουν και μια δόση χιούμορ.

Χαμογελαστός και με το χαρακτηριστικό του περπάτημα ο Μητσάρας έμπαινε συνήθως μπροστά από τις διμοιρίες των ΜΑΤ για να είναι η φωτογραφία πιο… πιασιάρικη και έκανε ακόμα και τους ίδιους τους αστυνομικούς να χαμογελάνε με τα όσα έλεγε ή έγραφε. Ακόμα κι αν αυτά ήταν… εναντίον τους.

Τα μηνύματα του Μητσάρα στα πλακάτ του ήταν πάντα αντικυβερνητικά, αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, δεν έλειψαν αυτά που ασκούσαν κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ πολλές φορές ζητούσαν από τους πολίτες να ξεσηκωθούν ενάντια στις πολιτικές που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Το ωραίο με το Μητσάρα είναι πως πάντα φρόντιζε να είναι μακριά όταν… άρχιζε να πέφτει το ξύλο μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.

Η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος και το μυστήριο με την εξαφάνισή του

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 το χαμόγελο όλων «πάγωσε» όταν με μια ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο τότε αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης ενημέρωνε πως ο Μητσάρας έφυγε από τη ζωή, χωρίς, πάντως, να δίνει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη θλιβερή είδηση.

Για πολλές ημέρες μετά τ’ αφιερώματα σε μια από τις πιο συμπαθητικές φιγούρες των ελληνικών γηπέδων ήταν πάρα πολλά και η συγκίνηση ακόμα μεγαλύτερη. Στη μνήμη του οι «Πάνθηρες», οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου, «σήκωσαν» αποχαιρετιστήριο πανό.

Μερικές ημέρες αργότερα ήρθε η ανατροπή. Το βράδυ της Παρασκευής 31 Οκτωβρίου η αδερφή του Μητσάρα εμφανίστηκε στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», με την Αγγελική Νικολούλη, τονίζοντας πως όσο κι αν έψαξαν δεν βρήκαν πουθενά το παραμικρό ίχνος του αδερφού της και θεωρούν πως δεν είναι νεκρός αλλά αγνοούμενος. Είχε πει πως εκείνη είχε να τον δει από τον περασμένο Μάη, ενώ οι τελευταίες αναφορές για εκείνον ήταν από ανθρώπους που τον είχαν δει τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρόνιας να περιφέρεται άρρωστος (αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ζάχαρο) στις γειτονιές της Καλλιθέας.

Πολλοί τηλεθεατές είχαν επικοινωνήσει με την εκπομπή και είχαν πει πως είχαν δει τον Μητσάρα σε διάφορα σημεία της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και του Πειραιά αλλά παρά τις έρευνες δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του 61χρονου Δημήτρη Γαλάνη! Εκείνη ήταν η νύχτα που ο Μητσάρας «απέκτησε» ηλικία και ονοματεπώνυμο.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου 2014, η ιστοσελίδα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» ανέβασε την τελευταία πληροφορία που έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι και σήμερα και αφορούσε την τύχη του Μητσάρα. Ένας τηλεθεατής έστειλε μια φωτογραφία του στην εκπομπή και ισχυρίστηκε (χωρίς ποτέ να αποδειχθεί) πως ήταν τραβηγμένη αρκετές μέρες μετά τον σάλο που είχε προκληθεί. Σε αυτή τη φωτογραφία, εμφανίζεται εξαιρετικά αδυνατισμένος σε κάποια γειτονιά του Πειραιά να κυκλοφορεί έχοντας κρεμασμένο στο λαιμό του ένα από τα γνωστά πλακάτ.

Από τότε μέχρι και σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, καμία άλλη πληροφορία σχετικά με το τι απέγινε ο Δημήτρης Γαλάνης δεν έχει υπάρξει και το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του συνεχίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο θρυλικός Μητσάρας είναι μια φιγούρα που λείπει από τα γήπεδα και τους δρόμους της πρωτεύουσας.