39
loading

«Η υπογεννητικότητα και η υπογονιμότητα είναι σήμερα αναστρέψιμες καθώς όλοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να τεκνοποιήσουν όποτε θελήσουν διαφυλάσσοντας με απλούς τρόπους τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια τους», είχε σχολιάσει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ηλίας Τσάκος στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας πριν από κάποια χρόνια.

Μία τέτοια δήλωση και μία ενδεχόμενη επιβεβαίωσή της θα ήταν εφιαλτική για τους θιασώτες του κινήματος κατά της τεκνοποίησης. Μίας κίνησης η οποία ήρθε στη επιφάνεια ξανά αφού ακόμα δεν έχει πάρει υλική μορφή ως κάποιου είδους διαμαρτυρία σε δρόμους τους πλανήτη.

Οι anti-natalists βρίσκονται κυρίως ηλεκτρονικά σε φόρουμ με χιλιάδες μέλη καθώς και σε σχετικές σελίδες σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα. Η επιρροή τους στο παγκόσμιο debate του υπερπληθυσμού του πλανήτη του ακόμα είναι στα σπάργανα αλλά τα επιχειρήματά τους δεν πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.

Μετά τις αποκαρδιωτικές εικόνες ολικής καταστροφής από την τεράστια φωτιά που κατακαίει το δάσος του Αμαζονίου αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον και στον ίδιο τον πλανήτη που μας φιλοξενεί η συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι το ανθρώπινο είδος να αναπαράγεται και σταδιακά να οδηγηθεί στην εξαφάνιση, έχει φουντώσει.

Ποιοι είναι οι anti-natalists και η σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα

Η φιλοσοφική θέση κατά της τεκνοποίησης δίνει μία αρνητική χροιά στη γέννηση ενός ανθρώπου. Οι θιασώτες αυτής της φιλοσοφικής θέσης επιχειρηματολογούν υπέρ της αποχής του ανθρώπινου είδους από την αναπαραγωγική διαδικασία κυρίως γιατί «δεν είναι ηθικά σωστή».

Οι οπαδοί κατά της τεκνοποίησης βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, είναι όλων των κοινωνικών και οικονομικών τάξεων καθώς και πιστοί πολλών διαφορετικών θρησκειών.

Οι anti-natalists χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Τους «μισάνθρωπους» και τους «φιλάνθρωπους.

Οι πρώτοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχουν ως απώτερο στόχο να «παυθούν». Με λίγα λόγια, να πεθάνουν. Έτσι το να φέρουν στον κόσμο νέους ανθρώπους αποτελεί μία απερίσκεπτη και ανήθικη πράξη.

Οι θιασώτες της μη αναπαραγωγής που ανήκουν στη 2η κατηγορία θεωρούν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να τεκνοποιούν για το καλό των (αγέννητων) παιδιών. Και αυτό γιατί οι γονείς που φέρουν στη ζωή μωρά τα θέτουν σε κίνδυνο και εν τέλει στο θάνατο.

Η λογική πίσω από αυτό το σχήμα επαφίεται στο ότι είναι ανήθικο να φέρει κάποιος έναν άλλον άνθρωπο σε αυτό τον κόσμο όπου είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Σύμφωνα με κάποιους θεωρητικούς anti-natalists η ιδέα ότι θα ήταν καλύτερο να μην είχαμε γεννηθεί βρίσκει την απαρχή της σε διδαχές της Αρχαίας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα πάρα πολλοί θεωρούν ότι ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Δημόκριτος ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι η «τεκνοποίηση είναι επικίνδυνη». Σε διάφορα χωρία του ο Δημόκριτος, που θεωρείται ως ο «πατέρας της μοντέρνας επιστήμης», μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι:

«Θεωρώ ότι ή άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν παιδιά… Στην τεκνοποίηση βλέπω μεγάλους κινδύνους, πόνο και λίγα πλεονεκτήματα. Και αυτά αδύναμα».

Η εμβληματική περίπτωση στην Ινδία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε τον Φεβρουάριο του 2019 η απόφαση ενός 27χρονου επιχειρηματία από τη Βομβάη να μηνύσει τους γονείς του… επειδή τον γέννησαν.

Ο Ράφαελ Σάμιουελ μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι «είναι λάθος να επιβάλουμε μία ζωή μέσα στον πόνο και τη μιζέρια. Δεν ήταν απόφασή μας να γεννηθούμε. Και από τη στιγμή που δεν ήταν δική μας απόφαση και δεν ερωτηθήκαμε θα έπρεπε να μας πληρώνουν για όλη την υπόλοιπη ζωή μας ώστε να… ζούμε».

Οι γονείς του 27χρονου πήραν την απόφαση του παιδιού τους, που είναι θιασώτης του κινήματος κατά της τεκνοποίησης, με μία δόση χιούμορ. Συγκεκριμένα η μητέρα του σχολίασε σκωπτικά ότι «θαυμάζω την επιθυμία του γιου μας να θέλει να μας πάει στα δικαστήρια γνωρίζοντας ότι είμαστε δικηγόροι. Εάν καταφέρει με ένα λογικό επιχείρημα να αποδείξει ότι με κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει την άδειά του ώστε να συλληφθεί και να γεννηθεί, τότε θα αποδεχθώ το λάθος μου».

Η κλιματική αλλαγή και η σωτηρία του περιβάλλοντος

Η εικόνα του φλεγόμενου Αμαζονίου αλλά και των λιωμένων πάγων στο Βόρειο Πόλο είναι αλήθεια ότι προκαλούν απόγνωση. Απόγνωση για ένα μέλλον τουλάχιστον δυστοπικό.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι καταστροφικές συνέπειες της σχεδόν δολοφονικής δραστηριότητας υλικού χαρακτήρα πάνω στον πλανήτη έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς ανθρώπους να αρνούνται τη διαδικασία της σύλληψης και της γέννησης.

«Οι άνθρωποι ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, της αποψίλωσης και της οξύτητας των ωκεανών», επισημαίνει μία 32χρονη Βρετανή η οποία αποφάσισε ότι ποτέ δεν θα βιώσει την εγκυμοσύνη. «Το μόνο που θα επιλύσει αυτά τα προβλήματα είναι να έχουμε λιγότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ναι, έχω ένα μητρικό ένστικτο, αλλά ποτέ δεν θα αλλάξω γνώμη».

Μέχρι το 2050, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο πληθυσμός της γης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 30% από ότι είναι σήμερα.

«Χρησιμοποιούμε περισσότερους πόρους από ό τι μπορεί να προσφέρει η γη-είναι απλά μαθηματικά», σχολιάζει η Άννα, φανατική vegan που προσπαθεί με τον τρόπο ζωής της να περιορίσει το δικό της οικολογικό αποτύπωμα.

Ένα άλλο ζευγάρι αποφοίτων του Κέιμπριτζ είναι πιο κάθετοι: «Κάθε επιπλέον παιδί είναι ένα ακόμη άτομο που καταναλώνει πόρους και καταλαμβάνει χώρο από αυτόν που ανήκει στην άγρια ​​φύση».

Η θεωρία της μη βίας και η συναίνεση

Η φιλοσοφική θέση των anti-natalists πολλές φορές παρερμηνεύεται ως μία νιχιλιστική άποψη που ενδεχομένως να φτάσει στα άκρα.

Παρόλα αυτά και παρά την ακραία, ορισμένες φορές, ρητορική οι θιασώτες της μη τεκνοποίησης είναι πασιφιστικής φύσης. Κάθε φορά που μιλούν στα ηλεκτρονικά φόρα για την εξαφάνιση της ανθρωπότητας είναι περισσότερο σαν να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμό επιχειρημάτων παρά σε ένα παραλήρημα απειλών βίας.

Ένας οπαδός της anti-natal θεωρίας είχε γράψει: «Εάν είχα ένα τεράστιο κόκκινο κουμπί που αν το πάταγα η ανθρωπότητα θα τελείωνε, θα το έκανα». Η συγκεκριμένη άποψη αντίκεται σε μία θεμελιώδη ηθική αξία των anti-natalists, την «συναίνεση».

«Το να δημιουργείς ή να καταστρέφεις μία ζωή χωρίς να έχει υπάρξει συναίνεση του ατόμου αυτού για το αν πρόκειται να ζήσει ή να πεθάνει είναι ανήθικο», αναφέρει οπαδός της θεωρίας.

Για αυτή ακριβώς την έννοια της συναίνεσης ωστόσο η θεωρία των anti-natalists ακουμπά την παγκόσμια συζήτηση για το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση.

Και αυτό γιατί η θεωρία της συναίνεσης στην ζωή ή τον θάνατο κάποιου που δεν έχει γνώση για το τι πρόκειται να του συμβεί πηγαίνει σε παραλληλία με την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και την αδιαμφισβήτητη επιλογή της γυναίκας για το πώς θα πράξει με το έμβρυο που κυοφορεί.

Το debate είναι ζωηρό και παραμένει ανοικτό καθώς τώρα περισσότερο από ποτέ οι επιλογές που παίρνουμε επηρεάζουν όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Κάποιοι λένε και όσους δεν έχουν πάρει ακόμα την πρώτη τους ανάσα στον πλανήτη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar Κανένας

  Το έμβρυο είναι ένας άνθρωπος που μεγαλώνει. Θα ήταν πολύ πιο υπεύθυνο αν οι κύριες που καταφεύγουν στην έκτρωση , να είχαν εφαρμόσει πρωτίστως μέτρα αντισύλληψης. Η έκτρωση είναι μία δολοφονία. Όσο για τους αγαπητούς που αντιτίθενται στην τεκνοποίηση , ας μας δώσουν το καλό παράδειγμα , αφαιρώντας οι ίδιοι την ζωή τους και επιβαρύνοντας έτσι λιγότερο τον πλανήτη μας.

 2. avatar kek

  Το κινημα αν μπορει ας κανει ενα καλο στο πλανητη Γη κι ας μας απαλλαξει απο τη παρουσια του με μαζικη αυτοκτονια ας πουμε...ειναι μια κατασταση WIN-WIN για ολους ....δε συμφωνειτε ?? Κοιτατε κατι γιδια ρε και τις θεωριες τους....(...)

 3. avatar ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

  ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΑΓΚΕΣ .
  ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ.
  ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΕΤΕ ΚΕΡΝΑΩ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ

 4. avatar χε χε χε

  Αν το να γίνεις γονέας είναι κατόρθωμα, τότε πρέπει να στήσουμε αγάλματα γύφτων.

 5. avatar Ας δώσουν το παράδειγμα

  πρώτοι και να απαλλάξουν τον πλανήτη από την παρουσία τους.

 6. avatar τιμενιδισ

  το σωμα τελειωνει η ψυχη ατελευτη

 7. avatar Το αν είναι ηθικό να

  φέρνεις στη ζωή έναν άνθρωπο δεν έχει καμία σημασία. Το κάνεις καθαρά για βιολογικούς, προσωπικούς και εγωιστικούς λόγους. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Για τους ίδιους εγωιστικούς λόγους δεν σε αφορά τι γίνεται 5 μέτρα μακριά από εσένα. Αυτή η κουβέντα πάει μακριά και οδηγεί σε fatality.
  Όσον αφορά πάντως καθαρά τον πληθυσμό, αν για παράδειγμα κάθε δύο άνθρωποι (ζευγάρι) έκαναν από 1 παιδί, τότε ο πληθυσμός θα άρχιζε να μειώνεται. Αν έκαναν 2 τότε θα έμενε σχετικά σταθερός.
  Οπότε παρόλο που σε πολλές χώρες υπάρχει υπογεννητικότητα (κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες) και πολλοί δεν κάνουν καν παιδιά, κάποιοι κάνουν τόσα πολλά που εντέλει ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Οπότε σε αυτή την περίπτωση ούτε η νομοθεσία μπορεί να βοηθήσει.
  Όσο για τον Αμαζόνιο μην ανησυχείτε, γιατί 100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ανθρώπου θα είναι καλύτερος και πολύ μεγαλύτερος από ότι είναι σήμερα.

 8. avatar boeme

  ξεφυγαμε τελειως

 9. avatar Stateless

  Αν ο άνθρωπος βάλει κανονικά στο διαιτολόγιό του και τα έντομα τότε αντέχει να αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός του.
  Μενού που να περιλαμβάνει πιάτα όπως κροκέτες προνύμφες μαύρης μύγας, πατάτες τηγανητές από αλεύρι με σκουλήκι μοπάνι και μπισκότα από σκουλίκι.
  Μενού και σε ψητά όπως τζιτζίκια σουβλάκι και σκαθάρια ρηγανάτα στο grill.

  1. avatar criskalts

   Αφήστε τον ... Ειναι πολύ διαβασμένος.. Μη του πάτε κόντρα....
   Bidet!!!
   χαχαχαχαχαχα

 10. avatar φωτεινος

  αφού είναι υπέρ της μη τεκνοποίησης και όπως λέει ο Ινδός ότι θα μηνύσει τους γονείς του που τον έκαναν, ας διορθώσουν το λάθος των γονιών τους.Ας διακόψουν την ζωή τους που χωρίς να τους ρωτήσουν τους την έδωσαν.

 11. avatar Ακαλα

  Ότι να ναι.. Κάψιμο..

 12. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ο λόγος για τον οποίο οι ακροδεξιοί διαφωνούν με απόψεις σαν και αυτή ή με τις αμβλώσεις είναι ότι θέλουν να γεννιούνται παιδιά τα οποία στο μέλλον θα πεθάνουν για να υπερασπιστουν τα συμφέροντα των πλούσιων. Προφανώς δεν τους νοιάζει για τα παιδιά

  1. avatar Ευπατριδης

   Όχι,θέλουμε να γεννιούνται παιδιά, για να συνεχίσουν να σας [...] στο μέλλον...

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Από τα γραφεία σας βγήκατε εσείς οι ακόμα κλεισμένοι είστε;;

  2. avatar Ευπατριδης

   Όχι,θέλουμε να γεννιούνται παιδιά για να σας [...] «εις το διηνεκές»...

  3. avatar criskalts

   Κάτι τέτοια διαβάζουμε και δε μπορούμε να κρατήσουμε φαΐ στο στομάχι....
   Χαχαχαχαχαχα βρε σε καλό σου!

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Με ταπωσες

 13. avatar Admiral75

  Οτι αηδια γενναει το κεφαλι του καθε ηλιθιου θα το διαφημιζουν μεχρι τελους.επιπεδη γη , μην γεννατε αν δειτε κανενα φιδι τραυματισμενο σωστε το , αλλα αν μεινεις εγκυος ψαλιδισετο μωρο.ωραια πραγματα.μπραβο

 14. avatar δεν εχουν και αδικο εδω που τα λεμε

  απο τη στιγμη που ο κοσμος πηγαινει απο το κακο στο χειροτερο γιατι να κανει κανεις παιδι για να ειναι δυστηχισμενο;;

  1. avatar αυτό ακριβώς

   Γιατί να φέρω στη ζώη έναν ακόμα δούλο

 15. avatar Stilitis

  Πλανήτης ΣΟΣ! Σταματήστε να γεννάτε!
  Πάρτε ενα σκυλί.
  Υπάρχουν ακόμα λιγα πεζοδρομια διχως κάτουρα και ακαθαρσίες.

  1. avatar Καλά σου λέει

   αμοιβάδα. Εκανες τον εαυτό σου πιο φιλικό προς τη φύση; Περιόρισες στο ελάχιστο την μόλυνση που προξενείς εσυ και η πρωτόγονη φαμίλια σου; Και μετά θεωρείς ότι σου φταίνε οι σκύλοι

  2. avatar Σταθης28

   τι σου φταίνε τα ζώα ρε άσχετε που δεν έχασες ευκαιρία να βγάλεις μισός για τα σκυλάκια...

 16. avatar Μισανθρωπία είναι επίσημη πολιτική του Ελληνικού κράτους

  Με το φορολογικό σύστημα την ανεργία τα Μνημόνια χωρίς σχεδόν καμία υποστήριξη στα νέα
  Ελληνικά ζευγάρια να τεκνοποιήσουν ούτε στο λιγότερο δύο παιδιά γίνετε κανονική εθνοκάθαρση.

 17. avatar Σπύροc

  Στατιστικές δείχνουν ότι το 100% των anti-natalists και pro-abortionists είναι γεννημένοι κανονικά.

  1. avatar στατιστικες δειχουν

   οτι δεν καταλαβες τιποτα απο το κειμενο

 18. avatar Ηρώδης

  Αφού είναι υπέρ της συναίνεσης, πως είναι υπέρ των εκτρώσεων; θα ρωτάνε το έμβρυο αν θέλει να πεθάνει;

 19. avatar Διάδοχοι

  Στη παράνοια της αριστερας

  1. avatar και ο δημοκριτος

   παρανοικος ηταν;;

   1. avatar KΛΕΩΝ

    Γιατι επειδη ηταν Αρχαιος Ελληνας Φιλοσοφος σημαινει οτι δεν ηταν?

 20. avatar Το πρόβλημα

  Το πρόβλημα είναι, πως οι μόνοι συνειδητοποιημένοι για να είναι γονείς, είναι μάλλον της anti-natal θεωρίας.. Οι υπόλοιπη συντριπτική πλειοψηφία των ασυνειδητοποίητων θα συνεχίσουν να παράγουν δυστυχείς ανθρώπους και προβλήματα στον πλανήτη...

  1. avatar Ρέκτης

   ????

Παρακαλούμε περιμένετε ...