28
loading

Ως ένα από τα πιο σεπτά και αγαπημένα πρόσωπα του χριστιανισμού, η Θεομήτωρ κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία και τη λατρεία του Ιησού Χριστού.

Η Παναγία αποτέλεσε το επίκεντρο της αγάπης και της τιμής των χριστιανών ήδη από τους πρώτους αιώνες της νέας πίστης, ως μια αγνή και άδολη γυναίκα που επιλέχθηκε για την κυοφορία του Θεανθρώπου.

Μόνο που η Καινή Διαθήκη δεν αποκαλύπτει και πολλά για την καταγωγή και τη ζωή της Κεχαριτωμένης. Την ώρα που οι πρωτοχριστιανοί θέσπισαν τόσες και τόσες γιορτές προς τιμήν της, τα τέσσερα Ευαγγέλια του Κανόνα δεν μίλησαν παρά αποσπασματικά για τη σημαντικότερη γυναικεία μορφή των Γραφών.

Η Παρθένος Μαρία καταγόταν από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και ήταν η μητέρα του Χριστού. Αυτό μας λένε οι τέσσερις Ευαγγελιστές, περιγράφοντας λεπτομερώς τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και κάνοντας αποσπασματικές αναφορές στο πρόσωπό της στο περιθώριο της βιογραφίας του Ιησού.

Οι βιβλικοί μελετητές έχουν καταλήξει πως η απουσία επαρκών βιογραφικών στοιχείων για την Παναγία οφείλεται στο απλό γεγονός πως η Καινή Διαθήκη αναφέρεται αποκλειστικά στα έργα και τις ημέρες του Χριστού.

Και πρέπει κανείς να αναζητήσει αλλού πληροφορίες για τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τον Ιησού από τη Γέννηση ως και τη Σταύρωση, στα κείμενα των πρωτοχριστιανών που δεν περιλαμβάνονται μεν στον επίσημο Κανόνα της εκκλησίας, διασώζουν δε αναφορές που είναι σήμερα στο επίσημο corpus της χριστιανικής διδασκαλίας.

Ο όρος «απόκρυφα» εξάλλου δεν αποδίδεται αναγκαστικά σε αιρετικά κείμενα των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού, αλλά αφορά συχνά και σε μαρτυρίες που δεν εντάσσονται απλώς στα αποδεκτά κείμενα. Είναι όμως μέρος της θρησκευτικής παράδοσης εδώ και αιώνες.

Για τους Άγιους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα, αλλά και τα άλλα μεγάλα στιγμιότυπα της ζωής της Υπεραγίας Θεοτόκου (Εισόδια, Κοίμηση και Ανάληψη), μας μιλά διεξοδικά το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα απόκρυφα χριστιανικά κείμενα που πραγματεύεται τα σχετικά με τη Θεοτόκο, τη γέννηση του Χριστού και τον θάνατο του αρχιερέα Ζαχαρία.

Ήταν μάλιστα από την αρχή τόσο δημοφιλές και αγαπητό λαϊκά που όχι μόνο διαδόθηκε στα πέρατα του χριστιανικού κόσμου, αλλά έφτασε να επηρεάσει και τη λατρευτική εκκλησιαστική παράδοση σε Ανατολή και Δύση…

Άγιος Ιωακείμ

Σύζυγος της Αγίας Άννας και πατέρας της Παρθένου Μαρίας, τα βιογραφικά στοιχεία του κτηνοτρόφου Ιωακείμ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου. Ευκατάστατο και ευσεβή απεικονίζει τον Ιωακείμ από τη Ναζαρέτ το απόκρυφο κείμενο, να δίνει πολλά στους φτωχούς και τη συναγωγή.

«Ήταν πολύ πλούσιος και συνήθιζε να προσφέρει διπλά τα δώρα του στο Ναό, λέγοντας: ‘‘Ας είναι ένα μέρος της περιουσίας μου για το λαό και ένα άλλο αφιερωμένο στον Κύριο μου για να συγχωρεί τις αμαρτίες μου και για τον εξιλασμό μου’’» (1.1), είχε όμως έναν καημό, πως ήταν άκληρος.

Πήρε τη γυναίκα του λοιπόν και μετακόμισαν από τη Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ, όπου συνάντησε ξανά την άρνηση του ιερατείου να αποδεχτεί τις προσφορές του, μιας και η ατεκνία ήταν ένδειξη θεϊκής δυσαρέσκειας. Αφού ερεύνησε πως όλοι οι δίκαιοι των φυλών του Ισραήλ είχαν αποκτήσει παιδιά στη ζωή τους, ακόμα και ο Αβραάμ την έσχατη ώρα, ήταν πια απαρηγόρητος.

«Λυπήθηκε πολύ ο Ιωακείμ και δεν εμφανίστηκε στη γυναίκα του, αλλά κατευθύνθηκε στην έρημο, όπου έστησε τη σκηνή του, νήστεψε επίσης σαράντα μερόνυχτα μονολογώντας: ‘‘Δεν θα κατεβώ ούτε για φαγητό ούτε για ποτό, έως ότου με επισκεφτεί ο Κύριος, ο Θεός μου, και θα είναι τροφή και ποτό η προσευχή μου’’» (1.4).

Αντίστοιχες δεήσεις έκανε και η σύζυγός του Άννα και κάποια στιγμή ένας άγγελος της υπόσχεται ένα παιδί: «Άννα, Άννα, ο Κύριος εισάκουσε τη δέηση σου, θα συλλάβεις και θα γεννήσεις και θα μιλούν για το σπέρμα σου σε όλη την οικουμένη» (4.1).

Ένας δεύτερος άγγελος Κυρίου κατεβαίνει και στον Ιωακείμ: «Ιωακείμ, Ιωακείμ, ο Κύριος, ο Θεός εισάκουσε τη δέηση σου, κατέβα λοιπόν από αυτόν τον τόπο, γιατί η γυναίκα σου θα συλλάβει» (4.2). Κι έτσι ο Ιωακείμ εγκαταλείπει την αυτοεξορία του στην έρημο και επιστρέφει στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τους βοσκούς του να του φέρουν 10 πρόβατα, 12 μοσχάρια και 100 κατσίκια για να τα προσφέρει στους ιερείς και τον λαό.

Η Άννα τον συνάντησε με το κοπάδι του στην πύλη της Ιερουσαλήμ, όπου «έτρεξε και κρεμάστηκε στο λαιμό του λέγοντας: ‘‘Τώρα ξέρω καλά ότι ο Κύριος, ο Θεός μου έδωκε πλούσια την ευλογία Του, γιατί να που η χήρα δεν θα είναι πια χήρα και να που η άτεκνος θα συλλάβει’’» (4.3).

Η συνάντηση μάλιστα Ιωακείμ και Άννας στη Χρυσή Πύλη της Ιερουσαλήμ ήταν αγαπημένο θέμα των αγιογραφιών περί της ζωής της Παρθένου Μαρίας για πολλούς αιώνες, μέχρι τη Σύνοδο του Τρέντο (1545) που απαγόρευσε την αγιογράφηση σκηνών που αναφέρονται στα απόκρυφα κείμενα της χριστιανοσύνης. Η Σύναξη των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης γιορτάζεται στην ορθόδοξη παράδοση στις 9 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Από κατοπινά απόκρυφα κείμενα μαθαίνουμε ακόμα πως ο θεοσεβής Ιωακείμ ήταν γιος του Ελιακείμ και καταγόταν από τη φυλή του Ιούδα, με τη γενιά του να κρατά από τον Δαβίδ. Ήταν τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του προχωρημένης ηλικίας όταν συνέλαβαν την κόρη τους.

Τα εξωπατερικά κείμενα τον περιγράφουν ενάρετο, πράο και καλοκάγαθο.

Αγία Άννα

Η Άννα, από την άλλη, «θρηνούσε δύο θρήνους και οδυρόταν δύο οδυρμούς, έλεγε: ‘‘Θα οδύρομαι για τη χηρεία μου, θα οδύρομαι για την ατεκνία μου’’» (2.1) και ικέτευε συνεχώς τον Θεό: «Θεέ των πατέρων μας, ευλόγησε με και εισάκουσε τη δέηση μου, όπως ευλόγησες τη μήτρα της Σάρρας και της έδωκες υιό, τον Ισαάκ» (2.4).

Η θεϊκή χάρη έδωσε τελικά στο άτεκνο και ηλικιωμένο ζευγάρι μια κόρη, ξεπλένοντας την ντροπή της ατεκνίας. Η Άννα δεν αναφέρεται επίσης πουθενά στην Αγία Γραφή και για τη ζωή της μαθαίνουμε κυρίως από το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου και άλλα, μεταγενέστερα, κείμενα του χριστιανικού αποκρυφισμού.

Από κει πληροφορούμαστε πως ήταν κόρη σεβάσμιου ραβίνου και καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Είχε δύο αδελφές και παντρεύτηκε κάποια στιγμή με τον εύπορο Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Η ιστορία της έχει αρκετές ομοιότητες με τη γέννηση του βιβλικού Σαμουήλ, η μητέρα του οποίου (Χάνα, ίδιο όνομα με την Άννα) ήταν επίσης άτεκνη.

Και ήταν η ορθόδοξη παράδοση αυτή που ασχολήθηκε εκκλησιαστική με την Αγία Άννα ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ., εκεί που ο καθολικισμός έδωσε περιέργως λίγη προσοχή στο πρόσωπό της ως και τον 12ο αιώνα. Κάτι που είχε να κάνει, μας λένε οι ιστορικοί, με το γεγονός ότι το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου ήταν γραμμένο στα ελληνικά, την ίδια ώρα που μια σειρά από Ποντίφικες το είχαν καταδικάσει ως αιρετικό.

Η Αγία Άννα συνέλαβε την κόρη της την επομένη των χαρμόσυνων μαντάτων του αγγέλου και την κράτησε κοντά της για 3 χρόνια, πριν την εμπιστευτεί στον Ναό, κατά το τάμα της. Εκεί την παρέλαβε ο αρχιερέας Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή.

«Καθώς περνούσαν οι μήνες, το παιδί μεγάλωνε. Όταν έγινε δύο ετών, είπε ο Ιωακείμ στην Άννα: ‘‘Ας την οδηγήσουμε στο ναό του Κυρίου, για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε, μήπως μας στείλει ο Κύριος την οργή Του και δεν γίνει δεκτό τότε το Δώρο μας’’. Η Άννα τότε απάντησε: ‘‘Ας περιμένουμε το τρίτο έτος, για να μην αποζητήσει το κορίτσι τον πατέρα ή την μητέρα’’. Και o Ιωακείμ είπε: ‘‘Ας περιμένουμε’’» (7.1).

Η Αγία Άννα μετέτρεψε την κάμαρά της σε χώρο ιερό και πεντακάθαρο, ώστε να μην έρθει σε επαφή η μικρή με τίποτα το ακάθαρτο και το ρυπαρό: «Και διαμόρφωσε στο υπνοδωμάτιο της ένα εξαγνισμένο χώρο, όπου τίποτε το μολυσμένο ή ακάθαρτο δεν επέτρεπε να περάσει. Κάλεσε επίσης τις αμόλυτες θυγατέρες των Εβραίων για να παίζουν μαζί της» (6.1).

Η Παναγία δεν θα ξαναζούσε δίπλα στους γονείς της, καθώς από τον Ναό βγήκε στα 12 της χρόνια και οι γονείς της είχαν πεθάνει εντωμεταξύ. Ο Ιωακείμ ήταν 80 ετών όταν υποδέχτηκε στη ζωή τη Μαριάμ και η εκκλησιαστική παράδοση μας παραδίδει πως η Παναγία έχασε τον πατέρα της σε ηλικία 12 ετών. Κάτι που σημαίνει πως ήταν 92 ετών όταν έφυγε από τον κόσμο.

Όσο για την Άννα, ήταν στα 70 της όταν συνέλαβε τη Θεομήτωρ και εκοιμήθη στα 80, χωρίς να είναι πάντως σαφές από τα απόκρυφα κείμενα ποιος από τους δυο έφυγε πρώτος από τη ζωή. Η Αγία Άννα, μετά τον αποχωρισμό από τη Μαριάμ, πέρασε την υπόλοιπη ζωή της δοξολογώντας τον Θεό και βοηθώντας τους φτωχούς.

Και όπως μας λέει και το απολυτίκιο Αγίων Ιωακείμ και Άννης: «Η Δυάς η αγία και Θεοτίμητος, Ιωακείμ και η Άννα ως του Θεού αγχιστείς, ανυμνείσθωσαν φαιδρώς ασμάτων κάλλεσιν ούτοι γαρ έτεκον ημίν, την τεκούσαν υπέρ νουν, τον άσαρκον βροτωθέντα, εις σωτηρίαν του κόσμου, μεθ’ ης πρεσβεύουσι σωθήναι ημάς»…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

  (1/2 Α) Θα ήθελα να πω καταρχάς ότι α) ο Θεός υπάρχει και Αυτός δημιούργησε τον κόσμο+ τον κάθε άνθρωπο.β)Ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε+μια ημέρα θα ξανάρθει για να κρίνει με αλήθεια+δικαιοσύνη τον κάθε άνθρωπο όπως ακριβώς το υποσχέθηκε.γ)ότι λέει μέσα στην Αγία Γραφή είναι αληθινό, θεόπνευστο+ όλα θα γίνουν όπως ακριβώς τα έχει προφητέψει ο Ιησούς Χριστός.Όμως σήμερα πολλοί άνθρωποι λένε ότι πιστεύουν αλλά η πίστη τους δεν βασίζεται στον θεόπνευστο Λόγο του Θεού την Αγία Γραφή αλλά σε ιστορίες και παραδόσεις ανθρώπων που δεν ήταν θεόπνευστοι. Ο Ιησούς Χριστός είπε σχετικά [ Kαι ο Iησούς, απαντώντας, τους είπε: Πλανιέστε, επειδή δεν γνωρίζετε τις γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού. ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 22:29
  https://bible.com/bible/921/mat.22.29 ]. Επίσης ο Ιησούς Χριστός προειδοποιεί αυτούς που δεν πιστεύουν στα δικά Του λόγια αλλά τρέχουν πίσω από κάθε ψέμα ή ψεύτικη παράδοση που ακούν [Kαι εκείνος απαντώντας είπε: Kάθε φυτεία, που δεν τη φύτεψε ο ουράνιος Πατέρας μου, θα ξεριζωθεί.Aφήστε τους·είναι τυφλοί οδηγοί τυφλών· και αν ένας τυφλός οδηγεί έναν άλλον τυφλό, και οι δύο θα πέσουν σε χαντάκι.
  ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 15:13‭-‬14
  https://bible.com/bible/921/mat.15.13-14 ] Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται τους παπάδες για την σωτηρία της ψυχής τους αλλά οι παπάδες δεν λένε πάντα την αλήθεια. Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια+τι είπε ο Ιησούς Χριστός διάβασε ο ίδιος με τα ίδια σου τα μάτια μία Καινή Διαθήκη.Μην αφήνεις κανέναν άνθρωπο της θρησκείας να σε ξεγελάει με ανθρώπινες παραδόσεις.

 2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό&Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μελέτα την Καινή Διαθήκη.

  (2/2 Α) Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε ποιος είναι ο Θεός της Αγίας Γραφής και πως θέλει ο ίδιος ο Θεός να Τον προσκυνούν οι άνθρωποι, όσοι Τον αγαπούν και Τον πιστεύουν [ Όμως, έρχεται ώρα, και ήδη είναι, όταν οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με το πνεύμα και με αλήθεια· επειδή, ο Πατέρας τέτοιου είδους ζητάει να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν. O Θεός είναι πνεύμα· και εκείνοι που τον προσκυνούν με το πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν. ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 4:23‭-‬24 https://bible.com/bible/921/jhn.4.23-24 ] Ο Ιησούς Χριστός ποτέ δεν είπε οι άνθρωποι να ζωγραφίζουν άλλους ανθρώπους και μάλιστα να προσκυνούν αυτή την εικόνα ή την ζωγραφιά. Ο Θεός είναι πνεύμα και οι άνθρωποι πρέπει να Τον προσκυνήσουν με το πνεύμα τους αλλά και με αλήθεια. Δηλαδή αν ένας άνθρωπος ζει μέσα στο ψέμα, χρησιμοποιεί το ψέμα, βγάζει χρήματα από το ψέμα, αδικεί, κλέβει, εκμεταλλεύεται, καταδυναστεύει τον συνάνθρωπο του και νομίζει ότι είναι χριστιανός επειδή συμμετέχει σε κάποιες τελετές της θρησκείας του τότε αυταπαταται με πλάνη οικτρά. Τέλος ο απόστολος Πέτρος μας λέει τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει αληθινός χριστιανός και να έχει βεβαιότητα σωτηρίας+αιωνίου ζωής.[ ...και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Tι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί; Kαι ο Πέτρος είπε σ’ αυτούς: Mετανοήστε, και κάθε ένας από σας ας βαπτιστεί στο όνομα του Iησού Xριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά τού Aγίου Πνεύματος· ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 2:37‭-‬38

 3. avatar ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ

  ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ [...] ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΡΕ ΦΙΛΕ.

 4. avatar Εσύ Βασίλη από την Πάτρα

  είσαι Έλλην με τη βούλα; Γιατί απ\' ότι θυμάμαι ο Ιμπραήμ σάρωσε την Πελοπόννησο. Για ψάξε λιγάκι μπορεί να είσαι κι εσύ τουρκοσπορος. Όμως, ευτυχώς, ένα έθνος δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδια. ΕΥΤΥΧΩΣ

 5. avatar Έχει πλάκα αυτός ο πατρινός Βασίλης…

  ανέλαβε την υπεράσπιση όντας χριστιανός αλλά ρίχνει και υπονοούμενα για μανούλες... άρε βασιλάκη ατιμούλικο αγόρι πως τα λες έτσι και μας αποστομώνεις. Αφού νιώθω ότι θα ανοίξει η πόρτα και θα μπεις μέσα να μας [...]... κι έχουμε και καιρό λόγω σαρακοστής. Έλα να δεις τι σε περιμένει

 6. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

  Μωροι ,τυφλοι και απιστοι,κυναιδοι,τιποτενιοι,ματαιοδοξοι ,κενοι ρυπαροι,και δυσωσμοι οπως οι αδειοι ταφοι , που ερπεσται στις αμαρτιες σας χειροτερα και απο τα φιδια ,ας σχολιασετε λοιπον τωρα δημοσια την ζωη του προφητη Μωαμεθ ,την καταγωγη του ,τους γονεις του και τις ριζες του. Αντε να δω την μαγκια και τον τσαμπουκα σας φτωχοι το πνευματι.Πολυ ασχολειθηκατε με το Χριστιανισμο. Αντε ξεγανωτοι ντενεκεδες μαριονετες
  εβραιο - συονιστικοδιαολοσταλμενες ψυχες .Σας τρελενει το Μεγαλο Σαββατο δαιμονισμενοι και τρεμετε την ωρα αφης του Αγιου Φωτος .ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΤΣΙΑ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΠΝΙΞΕΙΣ ΟΠΩς ΤΟ ΑΛΛΟ...................[τι εγιναν οι μαθητες....]

 7. avatar Trololololololo

  Είχε ο Ιησούς Πεθερα ;;;

  1. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

   ναι τον συντροφο σου

 8. avatar Απλή αριθμητική

  Ο Ιωακείμ ήταν 80 ετών όταν υποδέχτηκε στη ζωή τη Μαριάμ ... Κάτι που σημαίνει πως ήταν 92 ετών όταν έφυγε από τον κόσμο.

  Όσο για την Άννα, ήταν στα 70 της όταν συνέλαβε τη Θεομήτωρ και εκοιμήθη στα 80.

  ... χωρίς να είναι πάντως σαφές από τα απόκρυφα κείμενα ποιος από τους δυο έφυγε πρώτος από τη ζωή. ...

  Τα συμπεράσματα δικά σας.

 9. avatar 321

  Η Αννα έγινε μητέρα στα 70της! Ηξεραν τότε την εξωσωματική μέθοδο σύλληψης?

 10. avatar Κωνστάντιος

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο 🙂

 11. avatar Παραμύθια

  και ωραίο μαρκετινγκ

  1. avatar Χι χι χι…

   Εξυπνούλη...

 12. avatar 2019

  Μην βάζετε τέτοια θέματα γιατί τα φιλαράκια του Μαρξ βρίσκονται σε μπερδεμένη κατάσταση!

 13. avatar Φοινικιος

  Δηλαδή ο Ιησούς δεν ήταν Έλληνας???

  1. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

   Εσυ μπασταρδο της 400 χρονιας Τουρκοκρατιας εισαι συγουρος οτι εισαι Ελληνας; Για ψαξου λιγακι ακομα γιατι πολλα ακουμε κιολας στην Χατζηβασιλειου και στο παμε πακετο...........

  2. avatar ανθοπώλης

   Ήταν παιδί των λουλουδιών. Ο μπαμπάς του ήταν κρίνος.

   1. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

    Το κυριοτερο δεν ρωρησες ποια ηταν αληθινα η μητερα του .Ψαξου στο οικειο σου περιβαλλον......ΑΥΤΗ ΞΕΡΟΥΝ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 14. avatar Ο. Δρομος

  Τι μας βρήκε τώρα; Να ξέρουμε τους γονείς της παρθένας όπως την αποκαλούν

  1. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

   Εσυ εισαι σιγουρος οτι ξερεις τους δικους σου;

  2. avatar confused

   και τωρα που την ειπες την βλακεια σου πηγαινε για καφε

 15. avatar Σκέτος

  Μπόρα είναι,θα περάσει.

  1. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

   Οπως η μιζερη χαοδης ζωη σου στην κατρακυλα του χειμαρου που σε εχει παρει............

 16. avatar nv

  βλαξ ανθοπωλη

 17. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

  απο την Αννα η Μαρια
  απο την αδελφη της Αννας την Σοβην η Ελλισαβετ
  Αρα Μαρια και Ελισαβετ πρωτα ξαδελφια
  Απο τη Μαρια ο Ιησους
  Απο την Ελισαβετ ο Ιωαννης προδρομος
  Ιησους και Ιωαννης δευτερο ξαδελφια δηλαδη, και συνομηλικοι,θυμισου επισκεψη Μαριας σε Ελισαβετ
  Ο ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ οφειλει να ασχολειται με φρειδερικες ντορες σιες κλπ που γεννανε τους κοκκούς
  τους- ντενεκεδες ξεγανωτους ,συνεχεια της φαρας των επικυριαρχων του κοπαδιου των αβουλων παρα δοσμένων υποτελων
  Ο καταγραφεας του Λογου-Εργου του Δασκαλου καλως επραξε και δεν ασχοληθηκε...
  το γκοσιπ ειναι για γκιόσες και φλουφληδες.

  1. avatar Βασιλης απο ΠΑΤΡΑ

   Ελα τωρα εσυ ξερεις απο τετοια αφου ετσι μεγαλωσες μην κρυβεσαι.................

 18. avatar ανθοπώλης

  Αν η Παρθένος Μαρία καταγόταν από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, τότε ο κρίνος πρέπει να ήταν Ελληνικός για να ακολουθήσουμε αυτήν τη θρησκεία.

  1. avatar Παπ

   Ανθοπωλη είσαι [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...