41
loading

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται ιδιαίτερη άνθηση στο κομμάτι του κοκτέιλ, τόσο σε μεγάλες αστικές πόλεις, όσο και σε μικρότερες επαρχιακές, αλλά και νησιωτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Οι bartenders εξειδικεύονται όλο και περισσότερο, με την κοκτέιλ σκηνή της Αθήνας, κυρίως, να συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Μάλιστα, για το 2019 ελληνικό ήταν και το καλύτερο κοκτέιλ ανάμεσα στα 36 κορυφαία που αναδείχθηκαν από το διεθνούς φήμης περιοδικό Time Out.

Για την δημιουργία της λέξης κοκτέιλ υπάρχουν πολλές εκδοχές, με μία από αυτές να υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε την εποχή της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, με τους νικητές να φορούν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και να δημιουργούν ένα ποτό- μίγμα από όλα τα ποτά που υπήρχαν στο μπαρ, ανακατεύοντάς το με ένα κουτάλι που έμοιαζε με ουρά πετεινού (tail).

Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία, ένας εστιάτορας μαγείρευε κοτόπουλα και όταν τελείωνε το δείπνο προσέφερε στου πελάτες του ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, με τους Γάλλους να φωνάζουν «vive la cock tail».

Η επικρατέστερη εκδοχή, ωστόσο,  υποστηρίζει ότι η λέξη κοκτέιλ (cocktail) οφείλεται στη γαλλική λέξη coquetel, την ονομασία ενός μίγματος κρασιών, την οποία ο στρατηγός Lafayette έφερε το 1777 στην Αμερική, όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια.

Όπως θα υποστήριζαν, λοιπόν, οι περισσότεροι η έμφαση και η προσοχή που δίνεται στο κοκτέιλ αποτελεί μια νέα παγκόσμια «τάση», κάτι το οποίο, ιστορικά τουλάχιστον, ανατρέπεται.

Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ή Ρωμαίοι ανακατεύανε το αλκοόλ με μπαχαρικά για την δημιουργία ιατρικών ελιξιρίων, ενώ οι Ατζέκοι στο Μεξικό χρησιμοποιούσαν οινοπνευματώδεις ουσίες κατά την διάρκεια τελετών θυσίας.

Την εποχή του Μεσαίωνα δεν ήταν λίγα εκείνα τα βασικά ηδύποτα που χρησιμοποιούσαν οι φαρμακοποιοί και οι μοναχοί για την συντήρηση ιατρικών βοτάνων, ενώ δεν ήταν πολύ νωρίτερα από το 1800 όταν εμφανίστηκε στην πιο σύγχρονη εκδοχή του.

Το κοκτέιλ των αρχαίων Ελλήνων και η αρπαγή της Περσεφόνης

Πιο «προχωρημένοι», ωστόσο, στο κομμάτι του κοκτέιλ φαίνεται να ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι απολαμβάνανε τον κυκεώνα, ένα ποτό φτιαγμένο από κριθάρι, νερό και διάφορα αρωματικά φυτά.

Ο κυκεώνας αναφέρεται στη μυθολογία και πιο συγκεκριμένα στην ιστορία με την αρπαγή της Περσεφόνης. Η κόρη της θεάς της γεωργίας, Δήμητρας,  και του Δία μάγεψε με την ομορφιά της τον Πλούτωνα, τον θεό του Άδη, ο οποίος μόλις την αντίκρισε την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και αποφάσισε να την κλέψει.

Όπως αναφέρεται στον Ομηρικό ύμνο προς τη Δήμητρα, η νεαρή Περσεφόνη βρισκόταν στο Νύσιο πεδίο και μάζευε λουλούδια με την Αθηνά, την Άρτεμις και τις Ωκεανίδες, όταν απομακρύνθηκε από αυτές αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι. Τότε ο Πλούτωνας βρήκε την ευκαιρία και όταν η Περσεφόνη έσκυψε να μαζέψει έναν νάρκισσο, άνοιξε η γη στη μέση και ένα άρμα εμφανίστηκε μπροστά της, με οδηγό τον Πλούτωνα, ο οποίος άρπαξε την όμορφη νεαρή.

Ο θρήνος της Δήμητρας τεράστιος, η οποία νυχθημερόν έψαχνε μάταια για την κόρη της. Κατά την διάρκεια της αναζήτησης της Περσεφόνης η Δήμητρα βρέθηκε στην Ελευσίνα, οι κάτοικοι της οποίας προσέφεραν στη θεά της γεωργίας να πιει κυκεώνα –σύμφωνα με τον Όμηρο η θέα Δήμητρα αρνήθηκε το κόκκινο κρασί που της προσφέρθηκε, ενώ δέχτηκε με ευχαρίστηση τον καμένο κυκεώνα– ένα ποτό παρασκευασμένο από κριθάρι, νερό και δυόσμο.

Έτσι απαρηγόρητη όπως ήταν η Δήμητρα, η λύπη της επηρέασε τις καλλιέργειες, οι οποίες άρχισαν να μαραζώνουν, με κανέναν καρπό να μην μπορεί να βλαστήσει. Η Ελευσίνα απειλήθηκε με λιμό και για να μην συμβεί κάτι τέτοιο ο Δίας διέταξε τον Ερμή να φέρει την Περσεφόνη από τον Άδη.

Η κόρη της Δήμητρας, λοιπόν, ζούσε για έξι μήνες με την μητέρα της (διάρκεια άνοιξης- καλοκαιριού) και για έξι με τον Πλούτωνα στον Κάτω Κόσμο (διάρκεια φθινοπώρου- χειμώνας).

Ο κυκεώνας, το ποτό που έπιναν οι μύστες κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια

Με αυτόν τον τρόπο η γη της Ελευσίνας κάρπισε ξανά και έτσι θεσμοθετήθηκαν τα «Ελευσίνια Μυστήρια», προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Από τις πιο ιερές και σεβαστές τελετές από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας, κατά την διάρκεια των οποίων οι μύστες έπιναν τον κυκεώνα στο αποκορύφωμα των Μυστηρίων για να σπάσουν την ιερή αποχή από το φαγητό και το ποτό –ένα «κοκτέιλ» ιδιαιτέρως αγαπητό και στους αρχαίους, έλληνες αγρότες, με τους αριστοκράτες να το αποφεύγουν καθώς ήταν γνωστό ως ποτό των αγροτών.

Ο κυκεώνας, λοιπόν, ήταν φτιαγμένος κυρίως από χοντροαλεσμένο κριθάρι, νερό και διάφορα βότανα (κυρίως μέντα), ενώ αναφορές γίνονται και σε κάποια μυρωδικά, όπως το κύμινο.

Το συγκεκριμένο ποτό αναφέρεται και στα ομηρικά κείμενα, όπως η Ηλιάδα, όπου περιγράφεται ως ένα ποτό αποτελούμενο από νερό, κριθάρι, βότανα και τριμμένο τυρί αιγών, ενώ στην Οδύσσεια η Κίρκη προσθέτει και λίγο μέλι για να το προσφέρει στον Όμηρο και τους άνδρες τους και να τους μετατρέψει σε γουρούνια.

Στα χαρακτηριστικά του κυκεώνα συμπεριλαμβάνονται και οι χωνευτικές ιδιότητες, με τον Ερμή να το συστήνει στην Ειρήνη του Αριστοφάνη στον ήρωα που έφαγε πάρα πολλά καρύδια και ξηρά φρούτα.

Αυτό, ωστόσο, που απασχολούσε για πολύ καιρό τους ερευνητές είναι το πώς τόσοι αμέτρητοι άνθρωποι στο πέρας περίπου δύο χιλιετιών κατά την διάρκεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων φτάνανε στην ίδια έκσταση έχοντας διάφορα οράματα πίνοντας μόνο τον κυκεώνα. Εικάζεται, λοιπόν, ότι οι έντονες εμπειρίες που βίωναν όσοι συμμετείχαν σε αυτά οφείλονταν σε κάποιες ψυχοενεργές ιδιότητες του παρασιτικού μύκητα Ερυσίβη, ο οποίος μόλυνε το κριθάρι που χρησιμοποιούνταν για την δημιουργία του Κυκεώνα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

41
σχόλια
 1. avatar Αρχαίος Ελλην

  Στον Οδυσσέα το προσέφερε η Κίρκη πάντως κι όχι στον Ομηρο

 2. avatar σ/κ εχει βαρδια λογοκρισιας της καλτσας τ”ανίψι

  ΚΑΛΟΠΙΟΤΟΝ ΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΣΑΣ ΓΚΡΗΚΣ..,... πονημα διαχρονικα επικαιρο
  Αλλοι απλα το πινουνε
  κιαλλοι εσαει το ζουνε
  του κυκεωνα το μπερδε
  μπορουνε δε μπορουνε
  Στους τελευταιους γραψε με
  απο ποτά ,νερακι
  μα κυκεωνα χορτασα
  στων γκρηκς το χωριουδακι
  Καθε π\'αλλαζει ονομα
  και φατσα η εξουσία
  προσθετει τη μπουρδιτσα της
  στην ιδια την ουσια
  Οτι προκυπτει τελικως
  νομοθεσια λενε
  αλλοι το πινουν για να ζουν
  κιοσοι πληρωνουν κλαίνε
  Σκετο νερο , και ον δε ροκς
  καμια φορα με σοδα
  κιαν ειναι για ξεματιασμα
  χρυπαω και δυο σκορδα
  Σκετο νερο , κρυο νερο
  αντε με ενα δακρυ
  σα θελω ντιρλα να γενω
  για καποιανής γινάτι
  υγ : αφιερωμενο στη πριγκιπισσα
  και με σκεφτεται, και με συμβουλευει ,και παιζει και τη \'\'\'\'τριγωνομετρια του Ιψεν \'\'\' στα δαχτυλα
  τι αλλο πια να θελω;;

  1. avatar Μεσσαλίνα

   Υπέροχο, ζουζουνάκι μου!
   ΥΓ: Σε σκέφτεται και σε συμβουλεύει, γιατί σε νοιάζεται και σε αγαπάει βρε ταλαιπωρημενε παλιογαιδαρε, είσαι ο ... βάτραχος της( ˘ ³˘)♥

   1. avatar γαιδουροβάτραχος

    σου πηρε καιρο αλλα επιτελους τοπες μια φορα σωστα τονομα του ειδους μου
    \'\'\'γαϊδουροβάτραχος\'\'\'\'
    ΕΡ:τι ειναι αυτο που δεν εχει φτερα αλλα πετάει και κανει κουαξ κουαξ?
    ΑΠ: ο λακης ο κυκνος;;
    ε οχι δα
    ο λακης ο γαιδουροβάτραχος

    1. avatar Λίνα.

     Ό,τι και να είναι, αδιάφορο. Στα μάτια μου, πάντα κύκνος θα είναι, ο κύκνειος έρωτάς μου. Δεν αλλάζει αυτό, με τίποτα ( ˘ ³˘)♥

     1. avatar γαιδουροβάτραχος στη ζεστη

      μαρεσε και θα το κρατησω
      εχω γινει τοσες φορες νουνος σου
      να μη γινεις και συ;;
      μαζευτηκαν ζουζουνα μου και οι υποχρεωσεις που εμειναν πισω λογω μεσης πριν 2βδομαδες
      κιαντι να δροσιζει πυρωνει, δεν αντεχεται, θα πλακωσουν και οι φορτισμενοι οπου ναναι...(παμε να γεμισουμε τις μπαταριες , ετσι δε λενε;;)
      κοτοπουλιασε ο κυκνος σου, για κλαματα ειμαι
      ελπιζω νασαι καλα

     2. avatar Μεσσαλίνα

      Πρόσεχε βατραχάκι μου. Αγάλι αγάλι και όποτε γίνουν, γιατί μπορεί εσύ να έχεις πάθει αμνησία άλλα η μεσούλα σου έχει μνήμη καλή και δυσανασχετεί με το σαμάρι γαιδαρακο μου.Τα περασμένα της μεσούλας και της φτερνίτσας σου, μακάρι να γινόταν και είς αεί ξεχασμένα αγαπουλίνι μου. Δεν γίνονται όμως καρδιά μου, όσο εσύ τα ξεχνάς και αρχίζεις τα δικά σου-τα γνωστά σου, τόσο αυτά σε θυμούνται. Βάλε μετρό και θέσε όρια, σε θέλω γαιδουροβατραχέ μου, να είσαι πάντα δυνατός και υγιής και όχι να πονάς. Εγώ, μιας και ρωτάς, σε γενικές γραμμές καλά είμαι αλλά και καλά να μήν ήμουν, το βάζω πείσμα να γίνω, λίγο κρατάει η στενοχώρια μου όπως επίσης και ο θυμός μου, δεν το βάζω κάτω,ούτε σκάω για πολύ, είμαι πολύ πεισματάρα και αισιόδοξη. Σπάνια θα με ακούσεις να γκρινιάζω και να παραπονιέμαι, μετά το πρώτο σόκ, τα παίρνω όλα στην πλάκα, τα διακωμωδώ ως εκεί που δεν φτάνει και γελάω έστω και με τα χάλια μου, αυτοχρυσώνοντας μου το χαπάκι που πρέπει να καταπιώ, πασπαλίζοντας το με μπόλικη ζαχαρίτσα για να μη φαρμακωθω.
      Και κάπως έτσι τα περνάω όλα στο πόδι αγαπημένο μου κυκνάκι.

     3. avatar εμμονικος και γαιδουροβατραχος

      εγω παλι εντελως ταναποδο
      μονο με παραθειο μπορω να πασπαλίσω τα φαρμάκια μου, ουτε καν αχνη ζαχαρη
      το οτι πεφτοντας στο κρεβατι πρεπει να περασω απο εγρηγορση σε κωμα σε dtτο ξερεις ηδη, αλλιως θα κοβω βολτες στη ταρατσα
      υπνος και ονειρατα δεν ειναι για μενα
      δε ξερω αν αυτα ταιριαζουν στο ζωδιο, αλλα μονο αν ξαναγεννηθώ θαλλαξουν
      δε γκρινιαζω, δε μπορω γκρινιες
      απλα κοπαναω τη κεφαλα μου σε πορτες κουφωματα κιοτι μου κατσει ευκαιρο

     4. avatar Μεσσαλινα

      Είμαστε εντελώς διαφορετικοί καίτοι ανήκουμε στο ίδιο ζώδιο. Μα δεν χρειάζεται να ξαναγεννηθείς, πρέπει απλά να το πάρεις αλλιώ. Και αφού μόνος σου δεν μπορείς χρειάζεσαι μια καλόβολη και αισιόδοξη ζουρλοπαντιέρα να σε παρασύρει και όλα θα φτιάξουν. Όλα, ακόμα και τα ανέλπιστα θαύματα, μπορούν νά συμβούν είναι θέμα συγκυριών και επιρροών. Έχεις άστρο, πίστεψε το και κυνήγησε το,μην ξεχνάς πως βαστας τόξο είσαι πρωτίστως κυνηγός με ότι αυτό συνεπάγεται. Φιλιά πολλά καλό βράδυ.

     5. avatar εφημερος γαιδουροβατραχος

      1.δεν ειναι καλο να σερνεις εναν ανθρωπο ουτε καν ενα ζωο πόσο μαλλον να παρασερνεις, οποια προθεση κιαν εχεις,κατι αλλο ηθελες να πεις ,ας πουμε \'\'\'αναδιαμορφωσει\'\'....format, reset restart που λεμε στο χωριο
      2.Δεν ειμ \'αστερι που αχνα
      τρεμει το φως στο δειλι
      φλογιτσα ειμαι,εφημερη
      καυτρα απο καντηλι
      3.υγ: ριξε μια ματια στο αγαλμα του πλουτωνα με τη περσεφονη
      τοφτιαξε ενας bernini καπου στα 1600
      ratto di proserpina αναζητησέ το
      κοιτα τη λεπτομερεια με τα δαχτυλα να βουλιαζουν στη σαρκα και το μειδιαμα του πλουτωνα
      4. ψηνομαι,
      για ονομα...
      27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...
      ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΙ...ΘΑΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ 2 (?)ΟΛΕΣ
      ΔΕΥΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΑΣΠΑΣΜΟΝ...

     6. avatar Μεσσαλίνα

      1. Επειδή οι λέξεις δε με ενοχλούν όπως εσένα, ας επιλέξουμε μια από τις σωστές που λέτε στο χωριό σου.
      2. Είμαστε πάντα αυτό που πιστεύουμε, έστω και εσφαλμένα. Φλογιτσα βλέπεις, φλογιτσα λες, φλογιτσα είσαι. Θα σου δανειζα τα μάτια μου να δεις τί είσαι και να γίνεις αυτό που δε βλέπεις, άστρο δηλαδή. Μα δε θα το κάνω γιατί είναι κάτι που μάλλον σε ξεπερνά, χαμένος κόπος και κυριώς χρόνος.Η αναδιαμόρφωση που λέτε και στο χωριό σου, είναι λαχείο ζωής, ακόμα και αν μας τύχει ο λαχνός, δεν είναι για όλους μας (λίγοι θα τον εξαργυρώσουν) και απ\' ότι έμμετρα λες, δεν είναι ούτε και για σένα.
      3. Το είδα προσεκτικότατα, ωραιότατο, αριστούργημα σκέτο το υποδεικνυόμενο έργο τέχνης (και το σταματάω εδώ, δεν λέω κάτι άλλο, γιατί αν υπεισέλθω σε λεπτομερειακή έκθεση των απόψεων μου επί αυτών που βλέπω θα πέσει σχολιοχατζάρα). Διάβασα και το μύθο και όλες τις ερμηνείες του, μα δε κατάλαβα, σε ποια εσύ εστιάζεις, τί σχέση έχει με αυτά που συζητάμε και γιατί που προτείνεις να εστιάσω την προσοχή μου στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
      4. Υπομονή βατραχακι μου, μπαίνει Σεπτέμβριος, όπου να \'ναι θα δροσίσει, το δε φορτισμα στο οποίο αναφέρεσαι δε σβήνει ακόμα. Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου φθίνει και τελειώνει για καλοκαίρι στις 30 του ίδιου μήνα. Θα παραμείνει στην ως άνω κατάσταση μέχρι τα Χριστούγεννα/Πάσχα, εκτός και αν μεσολαβήσει κανένα σωστό τριήμερο για κανένα φορτισματακι εξπρές.

     7. avatar 2—–

      Το ξεχασε εκει ψηλα
      πως ητανε σκουληκι
      πως τιποτα δεν οριζε
      πως ητανε στο νοικι
      Τον ηλιο μονο ακουγε
      πραματα να της ταζει
      και το γραμμενο πως μπορει
      αυτος να το αλλαζει
      Ενα πουλι
      μαυρο πουλι
      μία χαψια τη κανει
      κιο ηλιος που\'ταν φιλος της
      ξανα πια δεν εφάνει
      Εχαθει για παντοτινα
      σαν στο νερο τ\'αλατι
      του ηλιου τα ταξιματα
      ητανε μια απατη
      υγ :αφιερωμενο στη ζουζουνελ που της αρεσουν οι πεταλουδες και ζει σε ροζ μπαλονι.. μεσσαλινα γιαλατζι δηλαδης
      φτιαγμενη για τον ληξιαρχο εισαι, τετζερος -καπακι

     8. avatar 2—-

      μπα , σημερα 4 στα 4 δεν συντονιζομαστε
      1.απαραιτητη προυποθεση συντονισμου ειναι και ολες οι πλευρες να αντιλαμβανονται ταυτοσημα τις λεξεις αλλιως αστα να πανε, με λεξεις επικοινωνουμε εδω ζουζουνα μου οχι με χαδια
      2.τοσες φορες σουγραψα για την αποψη μου για τη ζωη και τις κοινωνικες σχεσεις, θυμαμαι σουχω πει απολυτως σαφως και το κλειδι (οπως το αντιλαμβανομαι εγω )που εξηγει τα παντα στην ανθρωπινη συμπεριφορα.
      Αντι να μου μιλας για \'\'ευκαιρίες\'\' ναρπαξω, περιμενα να μου πεις : ρε συ λακη με τις αποψεις πουχεις θαπρεπε νασαι ο ορισμος του ζαμαν φου , κιεσυ μου γραφεις για εφιαλτες κιοτι χτυπας το κεφαλι στα ντουβαρια ,αυτα ειναι ασυμβιβαστα
      3. καμια σχεση με μυθο περσεφονης, εγω το γλυπτο σε εστειλα να μελετησεις. Το γλυπτο μονο ως εργο τεχνης και μαλιστα παραγμενο απο εναν 22αρη.Δε σεστειλα να εντρυφήσεις στο θεμα, Την αποδοση του θεματος βλεποντας την τρισδιαστατα απο πολλες γωνιες που θα βρεις στο ιντερνετ σου προτεινα.Θα μπορουσε να απεικονιζε εναν φονο ή εναν σατυρο να βατευει μια γιδα, εγω μαγευτηκα απο την τεχνη του 22αρη, δεν ξαναφτιαξε ισαξιο , δεν εξεταζω το θεμα της αρπαγης ή βιασμου, ενα δυσκολο γλυπτο που αποπνεει ζωντανια, εχει ακομη και τον κερβερο stand by
      4. ζουζουνελ στην εκφραση του συρμου \'\'παμε διακοπες να φορτισουμε τις μπαταριες αναφερθηκα\'\',
      φευγουν κανιβαλοι , φορτιζονται ,κιερχονται πιο ανθρωποφαγοι απο ποτέ
      Κοιτα φτερα μου φυτρωσαν
      θα φυγω απ το σακουλι
      η πεταλουδα φωναξε
      κιαφησε το κουκουλι

     9. avatar Butterfly

      Μεσσαλινα με το στανιό εγώ, παρολίγον ζαμανφουτίστας εσύ. Πάμε καλά, ζουζούνι λίγο ακόμα και φτάσαμε.
      Υγ: Ενδιαφέρουσα η έμμετρη ερμηνεία σου για τον κύκλο της ζωής των αγαπημένων μου πεταλούδων.

     10. avatar παντελως αγροίκος και χωριαταρος

      βρες τη φωτο μιας πεταλουδας
      βρες μιας με ομορφα φτερα στο χρωμα που σαρεσει περσσοτερο
      υστερα με το\'\' ζωγραφικη\'\' πουχουν τα παραθυρα του βασιλη του φιλανθρωπου , δε ξερω αν τα w10εχουν , σβησε της τα φτερα
      Σε ρωτω, αυτο που μενει σαρεσει;;
      αυτο που μενει αν καθοταν στο χερι σου τι θακανες ασυνειδητα ή ακομη και συνειδητα;;
      σα γνησιος χωριαταρος πεζος ατονος και ιδιοτελης στερουμαι παντελως απο παιδι της ικανοτητας να εστιαζω σε κατι που μαρεσει \'\'εξαφανιζοντας- αγνοώντας\'\' τον περιβαλλοντα χωρο
      μονο ως συνολο εκλαμβανω ανθρωπους και καταστασεις, και η σουμα δεν ειναι αναγκη ναναι 10 , κιενα αξιοπρεπες ανοθευτο 5αρακι μου κανει, εξαλλου για να φτασω το πενταρακι στην ατομικη μου αξιολογηση μου λειπουν καρβελια.
      Απο τοτε που ως νηπιο ειδα πεταλουδα απο κοντα ξεκοψα, δε μπορω να κανω πως δε βλεπω το τι κουβαλανε τα φτερα της
      2 χρονια ταχουμε και μυρουδια δε μεχεις παρει
      φαντασου να πλενομουνα κιολας
      να ξεπλενα τους ρυπους μου εσωθεν και εξωθεν
      δε με εντυπωσιαζουν τα φτερα , με παραπεμπουν σε αποχωρισμο σαυτους που εχασα για παντα
      φιλακια ...
      δε φανταζομαι να σου μασησα καμια κεραία ή κανα ποδι με το φιλημα πεταλουδιτσα μου, δε τοθελα, αληθεια λεω

     11. avatar Firefly

      Η φύση τα πάντα εν σοφία εποίησε, δεν θα έπρεπε να προβληματίζεσαι καρδιά μου για στραπατσαρισματα και για το μασημα κεραίων και ποδαριων, δεν είμαι ζαχαρένια, συνέχισε ακάθεκτος εντείνοντας και εμπλουτίζοντας και όχι απομειωνοντας.
      Υγ: Οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου είναι: 1)όχι, 2) χωρίς τα φτερά θα μου προκαλούσε απέχθεια και αν με πλησιάζε στην καλύτερη θα την έδιωχνα. στη χειρότερη θα έπεφτε παντόφλα και θα είχε την τύχη της κατσαρίδας, για αυτό και σου είπα αν θυμάσαι, πως συνεχίζουν να με γοητεύουν ακόμη και τώρα μόνο οι πυγολαμπίδες και εσχάτως... ένας βατράχος και ...ένας γάιδαρος. Ξεχνάς ή δεν δίνεις σημασία σε αυτά που σου λέω βατραχακι μου. Φιλάκια ξεχασιάρικο γαιδουροβατράχι( ˘ ³˘)♥.

     12. avatar γαιδουροβατραχος ασαμαρωτος

      αυτο το γαιδουροβατραχε
      να μα τη πιστη μου
      -να μη σωσω να δω το σαμαρι μου π.τ.δ με προταση δρακούλη-
      με αναστατωνει με ξεσηκωνει με ανατσουτσουρωνει γουσταρω !!
      φιλακια
      εσιαξα ενα fast fck πονημα
      στο πλουσιοπαιδο που ανεθεσε σε 2 ακριβοδικηγορους την αποζημιωση του για την ψυχικη του οδυνη απ τους θανατους που προκαλεσε ενω ηταν high με τη γκομενα στη λιμο
      λεγε με κουγια
      εχει λαθακια
      αλλα καταλαβαινεις οτι μουφυγε σα ρουκετα
      και μη ξεχνας τα ξεματιασματα που μουταξες .. για τη βασκανια λεω...
      για τα αλλα τα \'\'ξεματιασματα \'\' ξερω ξερω...
      δε παραλειπεις ... μολη την ισπανικη αρμαδα καθ εκαστην

     13. avatar Firefly

      Ό,τι είπαμε και σου έχω τάξει, το κάνω, δεν παραλείπω, με χαρακτηρίζει συνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν χρειάζεται να το λες, με τα λαδογαρύφαλα ανά χείρας είμαι συνεχώς.
      Υγ: Επειδή ζωγράφισε το γαιδουροβατραχάκι μου (πολύ ωραίο το πόνημα) και επειδή την έχω δε πριγκίπισσα, μαζί με την καληνύχτά μου και την αγάπή μου, του στέλνω και ένα ενισχυμένο φιλάκι
      ( ˘ ³˘)♥

     14. avatar γαιδουροβάτραχος με νουνα

      Τελειωσαν τα κολοκυθια
      νεροβραστα
      συνοδεια σε γαλέο
      παω να ξεσαλωσω με το μαξιλαρι μου
      μάκια και μερσί

 3. avatar ΗΡΩ

  Καλούνται τώρα οι ανεγκέφαλοι ¨δήθεν¨ σχολιαστές, πριν να ανοίξουν το βοθρώδες στόμα τους να ενσκύψουν λίγο στην Ιστορία. Βεβαίως και θα βρεθώ μισητή, αφού δεν τους προτείνω μπουζούκια και λαουτζίδικα, αλλά λίγο πολιτισμό και γνώση. Αντε τώρα να χωρέσει στο νου του Ελληνα λαουτζίκου ότι εκτός από την αλητεία υπάρχει και ο Πολιτισμός.

 4. avatar pliman

  στον πυργο της βαβελ τη να πινανε?

 5. avatar πήξαμε στους

  παραμορφωμένους.....

 6. avatar ξεκάλτσωτος

  μονο σχολια που σε μεμφονται ανεβαζεις μπηστρονι της λογοκρισιας ;;

 7. avatar ΓΕΜΙΣΑΜΕ

  Αιγκραμμμματους ΕΛΕΩΣ

 8. avatar Γεωργία Βασιλειάδου

  Απαράδεκτο κείμενο. Έχει ενα σωρό προβλήματα στη σύνταξη, ενώ οι ασάφειες δίνουν και παίρνουν.

 9. avatar Επί τέλους

  μάθαμε σωστή γραμματική... \"την Άρτεμις!!!\", σωστή ορθογραφία... \"Ηλιάδα με η!!!\" και σωστή ελληνική μυθολογία... η Κίρκη πρόσφερε κυκεώνα... σε ποιον άλλο; στον Όμηρο φυσικά!!! Μπράβο ρε παιδιά... συγχαρητήρια!!

 10. avatar Ηλίας Χ

  Ιλιάδα (Ιλιον=Τροια)
  Οδυσσέας, ο αρχηγός του τσούρμο!

 11. avatar Nikath13

  Τελικά μπύρα με μοχίτο έπιναν οι αρχαίοι;

  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   ΖΥΘΟΝ,
   - επινοησις και αυτος,οπως και ο ΟΙΝΟΣ,του ΔΙΟΝΥΣΟΥ -
   επιναν σιγουρα, αγαπητε !

 12. avatar Βαγγελης Ανδρεου

  Η… Ηλιαδα, δεν χρειαζεται κανενα «Η», ουτε καν «Ι», αφου είναι παραφθορα της Πατρινης λεξης «λιαδα» που σημαινει σκορδαλια. Επισης, ο Ομηρος δεν ηταν ακριβως ο αρχηγος του ‘τσουρμου’ της θαλαμηγου, αλλα απλα ο δημοσιογραφος που τους συνοδευε για να καλυψει την ‘αποστολη’, ένα ειδος ‘SURVIVOR’ της εποχης…

  1. avatar κώστας εγώ

   Ιλιάς-Ίλιον=Τροία

  2. avatar w00tttt

   Εγώ λεω πως δεν η ηλιαδα δεν εχει \"Η\" ουτε \"Ι\". Ειναι απο την λεξη \"λιαδα\" η οποια ειναι προερχεται απο την λεξη \"λαδα\" και η οποια με την σειρα της προερχεται απο την λεξη \"φασολαδα\". Αυτη που τρωμε καθε πρωι και μετα αρχιζουμε και λεμε οτι μας κατεβει.

 13. avatar εμένα όμως

  εκείνο \"την Άρτεμις\" μου έβγαλε το μάτι...
  ρε παίδες, λυπηθείτε τα τα έρμα τα Ελληνικά

  1. avatar Δημήτριος Νιάρχος

   Τι λάθος έχει;

   1. avatar διαολος

    ...την Αρτέμιδα

   2. avatar Nooraki

    «Την Αρτεμιδα» ετσι κλινεται σωστα

    1. avatar dimniar

     Της Άρτεμις
     Την Αρτέμιδα θα έλεγα εγώ.

   3. avatar ΜΑΚΗΣ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ

    \" ..τήν Αρτέμιδα..\" είναι το σωστό.

   4. avatar Αυστριακος

    Την Άρτεμη ή Αρτέμιδα, εκτός κι αν είναι αυστριακός

 14. avatar Προσοχή, για επόμενη φορά

  ......Ιλιάδα, το ποτό η Κίρκη το προσέφερε στον Οδυσσέα, όχι στον Όμηρο.

 15. avatar Ρεθυμνιωτης

  Για άλλη μια φορά με καταπληξατε και επί της ουσίας και για τις ιδιαίτερες γνώσεις .

Παρακαλούμε περιμένετε ...