71
loading
Γράφει
η Ελπίδα Πιτάκη

Η ιδιότητα της μητέρας τα τελευταία δύο χρόνια με έχει κάνει πολύ πιο καχύποπτη και επιφυλακτική για τα πάντα. Ειδικά όσον αφορά στη διατροφή του παιδιού μου. Έτσι αποκλείονται αμέσως τροφές με συντηρητικά, οτιδήποτε είναι προσυσκευασμένο και προμαγειρεμένο, πρώτες ύλες αμφιβόλου προελεύσεως και γενικότερα ό,τι δεν είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο με σχετικές πιστοποιήσεις κλπ.

Το κατάστημα με τα βιολογικά προϊόντα, ο κρεοπώλης και ο ψαράς (προμηθευόμαστε μόνο ψάρια πελαγίσια και όχι ιχθυοκαλλιέργειας) της περιοχής έχουν γίνει οι καλύτεροί μας φίλοι, πλέον, καθώς είναι οι μόνοι που εμπιστευόμαστε όταν πρόκειται για τις προμήθειες του μικρού.

Βλέπετε δεν ζούμε στις δεκαετίες που ήμασταν εμείς παιδιά, τότε που τα τρόφιμα ήταν πολύ καλύτερα ποιοτικά. Ούτε βρισκόμαστε στο χωριό που μεγαλώσαμε με τους γείτονες, στην κυριολεξία, να αποτελούν και την κύρια πηγή τροφοδοσίας της κάθε οικογένειας.

Όλο και κάποιος θα μας έδινε αυγά από τη κοτούλα του και γάλα από την κατσίκα του και φυσικά δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που είχαν λατρεία με το ψάρεμα και επέστρεφαν γεμάτοι με ολόφρεσκα ψάρια που μπαίνανε κατευθείαν από την θάλασσα στο φούρνο ή το τηγάνι.

Για τα τελευταία, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως εδώ και λίγες ημέρες έχω αναθεωρήσει. Ένα δημοσιογραφικό ταξίδι μετά από πρωτοβουλία της Lidl Ελλάς –εδώ και πέντε χρόνια προσφέρει στους πελάτες της ολόφρεσκα ψάρια, καθαρισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα– στον μικρό όρμο Σελόντα, μεταξύ Κορινθίας και Αργολίδας, και στις ιχθυοκαλλιέργειες που διατηρεί εκεί η ομώνυμη εταιρεία ήταν αρκετό για να μου αλλάξει την γνώμη περί ψαριών που προέρχονται από αυτές, αλλά και περί ψαριών που διατίθενται φρέσκα και συσκευασμένα έτοιμα για μαγείρεμα.

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και οι εξαγωγές

Με την τσιπούρα και το λαβράκι να αποτελούν τα δύο δημοφιλέστερα μεσογειακά ψάρια σε Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και Βόρεια Αμερική, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις δύο κορυφαίες εξαγώγιμες χώρες τους. Αν και μέχρι πρότινος η χώρα μας βρισκόταν στην πρώτη θέση, η Τουρκία κατάφερε να μας ξεπεράσει, ωστόσο, μόνο ποσοτικά, καθώς ποιοτικά τα προϊόντα της γείτονος δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την ιχθυοκαλλιέργεια στη χώρα μας λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ό,τι αυτό συνεπάγεται βάσει των σχετικών κανονισμών, οι οποίοι αντανακλώνται και στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των ψαριών της ιχθυοκαλλιέργειας

Για τους περισσότερους καταναλωτές (μέχρι πρότινος συμπεριλάμβανα και τον εαυτό μου ανάμεσα σε αυτούς), λοιπόν, τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν προϊόντα κατώτερης ποιότητας, συγκριτικά με αυτά που ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα στα πελάγη και αλιεύονται από τους ψαράδες ανοικτά των θαλασσών –χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε μετά από πόσο καιρό το αλιευτικό από την Χίο, για παράδειγμα, φτάνει στην Αττική ή τον εκάστοτε προορισμό του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρονται τα ψάρια.

Οι μύθοι που περιστρέφονται γύρω από τις ιχθυοκλλιέργειες, ενισχύοντας έτσι την παραπάνω άποψη, αφορούν κυρίως στις συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των ψαριών τους, κάτι που μία επίσκεψη σε κάποια από τις εγκαταστάσεις της Σελόντα (συνολικά διαθέτει 55 μονάδες θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, παράγοντας ετησίως 32.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακίου) ανατρέπει, και μάλιστα και με το παραπάνω.

Αυτό που κατάλαβα από την επίσκεψή μας στον όρμο Σελόντα είναι ότι η άγνοια τις περισσότερες φορές δημιουργεί λανθασμένες απόψεις, τις οποίες υιοθετούμε χωρίς να έχουμε εμπεριστατωμένα στοιχεία και επιχειρηματολογία για να τις αποδείξουμε.

Μία φράση, λοιπόν, είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς την αλήθεια της ιχθυοκαλλιέργειας: τα ψάρια μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Έτσι, μέχρι πρότινος αγνοούσα το γεγονός ότι οι τσιπούρες και τα λαβράκια (τα ψάρια δηλαδή που βρίσκουμε φρέσκα, καθαρισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα στα ψυγεία της Lidl Ελλάς) καλλιεργούνται σε καθαρές θάλασσες της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας για τουλάχιστον 18 μήνες, τρέφονται με πιστοποιημένες τροφές υψηλών προδιαγραφών που καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους και έτσι τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών τους όπως τα ω-3 λιπαρά παραμένουν σταθερά, εκτρέφονται σε καθαρά νερά που ανανεώνονται από φυσικά ρεύματα, συσκευάζονται σε υπερσύγχρονες μονάδες με μια πλήρη γκάμα πιστοποιήσεων και συγκαταλέγονται στα πιο φρέσκα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία.

Από την παραγωγή στην κατανάλωση

Η ελληνίδα νοικοκυρά, πλέον, και οι μανάδες ακόμη περισσότερο, μπορούν εύκολα και γρήγορα να ετοιμάσουν ένα υγιεινό, θρεπτικό και άκρως γευστικό γεύμα για την οικογένεια προμηθευόμενη τις καινοτομικές συσκευασίες τροποποιημένης ατμόσφαιρας που χρησιμοποιούνται από τη Σελόντα για λογαριασμό της Lidl Ελλάς, φέρνοντας στο τραπέζι πραγματικά φρέσκο ψάρι (παραδίδεται ολόφρεσκια στα καταστήματα καθώς αλιεύεται καθημερινά και διατηρείται σε ψύξη 0-2 βαθμών Κελσίου), το οποίο, μάλιστα, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τη νοστιμιά τους με συντήρηση σε απλό ψυγείο.

Οι πιο διστακτικοί καταναλωτές, ωστόσο, αλλά και όσοι θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με το προϊόν που προμηθεύονται και τον παραγωγό του (αν ποτέ χρειαστεί κάτι τέτοιο) έχουν κι άλλους λόγους για να προτιμήσουν τις συγκεκριμένες συσκευασίες. Αρχικά, στα συγκεκριμένα σκαφάκια αναγράφεται η ημερομηνία αλίευσης, η μονάδα παραγωγής και ο κωδικός συσκευαστηρίου, ενώ τα ψάρια είναι 100% έτοιμα για μαγείρεμα καθώς είναι καθαρισμένα στη συσκευασία τους. Αυτό σημαίνει πως ο καταναλωτής πληρώνει μόνο το καθαρό βάρος, μιας και ό,τι δεν μπορεί να μαγειρευτεί (λέπια κλπ) δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία.

Από την στιγμή που γνωρίζουμε την αλήθεια, έχουμε την επιλογή, πλέον, αλλά και την δυνατότητα να επωφεληθούμε από τις ιχθυοκαλλιέργειες και να έχουμε στο τραπέζι μας περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα μία από τις ποιο ωφέλιμες και θρεπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό τροφές. Η κατανάλωση του ψαριού με τις καθαρισμένες και φιλεταρισμένες τσιπούρες και λαβράκια που βρίσκουμε στα καταστήματα της Lidl σε όλη τη χώρα (η ποσότητα τσιπούρας και λαβρακίου που θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων του δικτύου της εταιρίας στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει φέτος τους 1.500 τόνους, ενώ το 2018 η αντίστοιχη ποσότητα ήταν περίπου 928 τόνοι) γίνεται ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη, μην αφήνοντας περιθώρια... δικαιολογίας για την δύσκολη διαδικασία καθαρίσματος και μαγειρέματός τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

71
σχόλια
 1. avatar ΑΣΤΑΚΟΣ

  ΔΟΥΛΕΥΩ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΨΑΡΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΑΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΗΜΙΜΑΘΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ. ΤΟ 90% ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΨΑΡΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΦΑΓΑΝ ΥΓΕΙΙΝΟ ΠΙΤΟΓΥΡΟ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΟΥ.

 2. avatar MYTILHNIOS

  Μόνο φρέσκια σαρδελίτσα κουτσομούρα και μπαρμπουνάκια

  1. avatar Ploigos

   Ακόμη και γνωστός σου να είναι ο ψαράς δεν είσαι σίγουρος για τη φρεσκάδα.

   1. avatar ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ

    1000 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΙΟ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ , ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ... ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΨΕΜΑΤΑ ΤΡΩΣ Η ΚΟΙΛΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ.. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ

 3. avatar jjjiimmyyy

  Άρθρο ντροπή....απλά....

 4. avatar mitsaras15127

  Θα ήταν πολύ ποιο τίμιο και ποιο κατατοπιστικό το άρθρο αν μας παρουσίαζε με λεπτομέρεια και ευθέως την ποιότητα των ψαριών που φέρνει το lidl, παρά αυτό το παραμύθι που και καλά όλο τυχαία έμαθε αυτός που το έγραψε για την άριστη ποιότητα των ψαριών της συγκεκριμένης αλυσίδας.
  Κανέναν δεν πείθετε και τα λεφτά σας πετάτε.

 5. avatar Καληνυχτας

  Παιδιά να τρώτε χοιρινες μπριζόλες και κοτόπουλα που είναι υγιεινά χοχο

 6. avatar Κώστας Νικ

  Η κυρία Πιτάκη, ως Ελληνίδα μάνα και νοικοκυρά, ξύπνησε αναστατωμένη ενα πρωινό στη σκέψη ότι οι βρωμιές της ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη φόρα και οι πωλήσεις πέφτουν. Άφησε τα παιδιά της ατάϊστα και αφού επισκέφθηκε μια ιχθυοκαλλιέργεια, έπιασε την πένα να γράψει τα καλά της τα λόγακια. Τόσο κόπο έκανε, ελπίζω τουλάχιστον να καλοπληρώθηκε.

 7. avatar ΓιάννηςΠ

  Ωραίο το άρθρο αλλά γράψτε τουλάχιστον ότι εμπεριέχει τοποθέτηση προϊόντος .... Δεν διαφωνώ σε αυτά που λέει ως προς τη ποιότητα κ.ο.κ. αλλά περισσότερο δείχνει για πληρωμένη διαφήμιση της ανωτέρω εταιρείες παρά αντικειμενική κρίση δημοσιογράφου.

 8. avatar ΠκΦ

  Το πράγμα είναι απλό ,από την μια μεριά μια εταιρεία που μας περνάει για πρόβατα ,και από την άλλη μια «δημοσιογράφος» Ελπίδα Πιτακη που ελπίζει στην γεναιοδωρία της εταιρείας

 9. avatar Για να είσαι σίγουρος

  τι τρως κατεψυγμένο ( πιό φρέσκο και από το φρέσκο καθ ότι καταψύχεται σε δευτερόλεπτα ) από επιλεγμένες αλιευτικές ζώνες FAO και ειδικά 20 έως 50

 10. avatar otinanai45678

  από τα σχόλια αφήνουν αυτά που τούς συμφέρει !!

 11. avatar jim

  το οτι τα δινουν ενα τσουβαλι φαρμακα και να μην πω τωρα απο ποιοτητα διαφημιση κανετε καλα κανετε αλλα το αρθρο δεν ειναι σωστο ...............

 12. avatar Είστε για τον π@@@@

  Κόβετε τα σχόλια επειδή δε σας βγήκε η διαφήμιση ε ;;;[...]

 13. avatar otinanai4567

  Διαφήμιση lidl το άρθρο καθαρά !!!
  καλά τα λέει ο innotrading , δείτε κ εδώ για να μην μας παραμυθιαζουν.
  [..]

 14. avatar Mixakick

  Καλύτερα σαρδελίτσα παρά ιχθυοκαλλιέργειας . Από τη στιγμή που είναι παραγόμενο προϊόν σημαίνει κέρδος . Ζω στην Ελλάδα και θα φάω ιχθυοκαλλιέργεια;;; Σοβαρά μιλατε;;; Αυτά για τους Ελβετούς και τους Γερμανούς που βλέπουν τη θάλασσα με το κυαλι

  1. avatar DNE1974

   Εσύ είσαι σίγουρος ότι δε τρως σαρδελίτσα Ισπανοπορτογαλίας και μπαρμπούνια Μαρόκου ??

  2. avatar Ploigos

   Πλανάσαι αν νομίζεις ότι τα εγχώρια ψάρια που αλιεύονται επαρκούν να θρέψουν τους Έλληνες , για να μην αναφέρω τους τουρίστες κατά την καλοκαιρινή σεζόν.
   Σου περνάει από το μυαλό η ιδέα του εισαγόμενου.

 15. avatar ΧΧΧ

  Εγω ξέρω ότι αυτα τα ψάρια έχουν αγκάθια εκει που κανονικά δεν υπάρχουν... τα συμπεράσματα δικά σας....

 16. avatar Cpt Απόστολος

  Θα είθελα και εγώ να πως πραγματικά αυτά που ξέρω όσον αφορά τα ψάρια ιχθυοτροφείου και επί τη ευκαιρία της ΣΕΛΟΝΤΑ ,(όχι ότι οι άλλες εταιρείες τα ταίζουν καλλήτερες ιχθυοτροφές)
  μια και ως Πλοίαρχος έφερνα τεράστιες ποσότητες την δεκαετία του 80 ιχθυοτροφές εισαγωγής από Γαλλία. Πηγαίνοντας σε κάποιο ταξείδι μου στο εργοστάσιο , συνάντησα κάτι Έλληνες εργάτες και στην συζήτηση μου εξηγήσανε ότι όλες αυτές οι τροφές ήταν εμπλουτισμένες με χημικά και ορμόνες δια την γρήγορη ανάπτυξη του γόνου για την παραγωγή. Όταν επέστρεψα και είδα το τότε διευθυντικό στέλεχος τον Ντένη Γεωρ......... απλά μου είπε «εάν δεν το κάνουμε εμείς , θα το κάνουν οι ανταγωνιστές» Τα συμπεράσματα φίλοι μου δικά σας!!!!!

  1. avatar Ploigos

   Δε θα αμφισβητήσω καπετάνιε ότι όντως αυτά σου είπαν οι \"Έλληνες\" εργάτες αλλά θα σε ρωτήσω το εξής : εσύ πιστεύεις ότι θα το έκαναν βούκινο και ο κάθε τυχάρπαστος εργάτης θα γνώριζε τις συνθέσεις των τροφών ?
   Διαβάζω από το site της εταιρείας τα εξής :
   ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
   Η Σελόντα προμηθεύει σε εβδομαδιαία βάση τους πελάτες της με πάνω από 500 τόνους φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι. Τα ψάρια ταξιδεύουν σε περισσότερες από 25 χώρες ανά τον κόσμο οδικώς και αεροπορικώς.
   ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
   1 εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτρόφων που διαχειρίζεται από τη θυγατρική εταιρεία Περσεύς, τον μεγαλύτερο παραγωγό ιχθυοτρόφων στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 70.000 τόνων
   http://www.selonda.com/gr/the-group.html
   Καπετάνιε πιστεύεις ότι αυτές οι 25 χώρες δεν ελέγχουν την ποιότητα των ψαριών ??
   Καπετάνιε αν εσύ πιστεύεις αυτούς τους \" Έλληνες \" εργάτες τότε γιατί να μη πιστέψω και εγώ αυτά που λέει η εταιρεία

  2. avatar Cpt Τρομάρας

   Και εμένα ένας φίλος μού είπε ότι τα αμάξια την δεκαετία του \'80 δεν είχαν αερόσακο και ABS, και μας το έκρυβαν!!!

 17. avatar Klaxon

  Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
  Όποιος θέλει πρώτα ψάρια ας πάει να πληρώσει 40 ευρώ το κιλό.
  Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειες είναι στα 6 ευρω, είναι γευστικά κατώτερα, αλλά δεν υστερούν σε θρεπτική αξία.

  1. avatar @Klaxon

   Και εγώ ως ψαροτουφεκάς λέω ότι σπανίως ο ψαράς μπορεί να ξέρει την ποιότητα του αλιεύματος...
   Ξέρεις ότι το έπιασες εσύ,ξέρεις ότι το πηγές κατευθείαν από τη θάλασσα για μαγείρεμα αλλά δεν ξέρεις αν έχει τραφεί με βαρέα μέταλλα η οτιδήποτε άλλο μολυσματικό ούτε αν είναι καθαρό...
   Τουλάχιστον στην καλλιέργεια παίρνουν κάποια δείγματα και αντιμετωπίζουν κάποιες αρρώστιες...

   1. avatar jim

    ρε φιλε ψαροντουφεκας και δεν ξερεις τις διαφορες αναμεσα σε πελαγισια ψαρια και ιχθυοτροφιου και τοτε γιατι ασχολησε με το ψαρεμα φυσικα και καποια ειδη ψαριου τονος σολομος εχουν περισσοτερη αφομιωση σε βαρεα μεταλλα αλλα ψαξτο λιγο καπου κανεις λαθος και γω ασχολουμε με το ψαροντουφεκο 10 χρονια τα ψαρια που βγαζω δεν εχουν κανενα προβλημα φυσικα ψαρευω σε μεροι χωρις ρυπανση ..................

    1. avatar Χυμείο

     Προφανώς τους έκανες εξετάσεις αίματος, ούρων και πήρες και πιστοποιητικό εντοπιότητας...

     1. avatar jim

      ειναι απαντηση σε αυτα που εγραψα αυτη το λιγοτερο αστεια .....................

 18. avatar petrosth

  Πραγματικά εξοργιστικό να σερβίρεται μια διαφήμιση αλυσίδας με τόσα πόλλα λόγια προκειμενου να μας πείσει για την ποιότητα βιομηχανικής τροφής! Ως ερασιτέχνης ψαράς , δεν θα ασχοληθώ καν με το θέμα της γεύσης, γνωρίζοντας την διαφορά που έχει η ελεύθερη (με το χρυσό στεφάνι) τσιπούρα σε σχέση με αυτή του ιχθυοτροφείου. Ας κάνει κάποιος έναν απλό συλλογισμό: ότι οι επιχειρήσεις έχουν ως σκοπό την αύξηση του κέρδους στα πλαίσια της αγοράς που κινούνται. Εφόσον δεν αυξάνουν την τιμή του προϊόντος (τσιπούρα) ενας τρόπος για αύξηση του κέρδους είναι η μείωση του κόστους. Το μεγάλο κόστος στην ιχθυοκαλλιέργεια είναι οι ψαροτροφές. Άρα τα ψάρια σιτίζονται με το φθηνότερο είδος τροφής που μπορεί να τα συντηρήσει και να διατηρήσει την εμπορευσιμοτητα τους. Η συνέχεια του σκεπτικού είναι δίκη σας για τι τι είναι αυτό που φτάνει στο πιάτο σας, για το αν θα το ονομάζαμε ΨΑΡΙ...
  Γι αυτό λοιπόν καλύτερα φάτε την ταπεινή αλλά εξαιρετικά θρεπτική σαρδελλιτσα , παρά τσιπούρα ιχθυοτροφείου. Στην ίδια τιμή είναι.

  1. avatar Μπιτσακος Γ.

   Η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας ..
   Η παραγωγη ψαριων στις Ιχθυοκαλλιεργειες των Ευρωπαικων Κρατων , διεπεται απο πολυ αυστηρους κανονες παραγωγης και διακινησης του προοιοντος ..

   Η Ελλαδα σημερα ειναι ο 2ος μεγαλυτερος καταναλωτης μετα την Ιταλια ..
   Τα προοιοντα εξαγονται σε Αμερικη , Γερμανια , Γαλλια , Γερμανια , Ισπανια και πολλες αλλες χωρες περνοντας απο αυστηρους ελεγχους ..
   Αλλα στην Ελλαδα εξακολουθουν να υπαρχουν ημιμαθης που στην ελευθερια του διαδικτυου θα πουν την βλακεια τους , αλλα ευτυχως αποτελουν μια μικρη μειοψηφια πλεον ..

   1. avatar Shark 69

    .............αυτό είναι το ποιο άκυρο σχόλιο που διάβασα σήμερα, πέταξες ένα <> και έγραψες ιστορία με την ατάκα ενός αδαή!!! Σου απαντώ λοιπόν κατά τα λεγόμενα σου, σωστά μιλάς ,εξάλλου γι αυτό τον λόγο που αναφέρεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ-ΥΠΗΡΧΑΝ -ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ!!!! εσύ λοιπόν ο ξερολας κοιμησου ήσυχος και τρωγε άφοβα άλλα μην χαρακτηρηζεις κάποιους άλλους ημιμαθείς ....σκέψου λίγο γιατί!

   2. avatar ΧρηστοςΚ

    Μπορειτε τοτε να μου πειτε γιατι απαγορευεται η κολυμβηση σε αποσταση 500 μετρων απο τις κλουβες;

    1. avatar Shark 69

     Γιατί είναι τόσο ευάλωτα που στον παραμικρό θόρυβο μπορεί να πανηκοβληθουν και να πεθάνουν χτυπώντας μεταξύ τους δεν έχουν άμυνες

     1. avatar @shark

      Όταν τελειώσετε το τάβλι, διαβάστε την νομοθεσία, για να μάθετε γιατί.

      http://www.alieia.minagric.gr/node/30

      http://www.opengov.gr/ypaat/?p=1333

  2. avatar Έχεις απόλυτο δίκαιο !

   Μόνο που πρέπει να προσθέσω πως τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, γίνεται πλέον καλλιέργεια και μικρότερων ψαριών αλλά και γαρίδας. Το όφελος δεν προκύπτει μόνο από τη γρήγορη ανάπτυξη των ψαριών αλλά κι από τον μηδενισμό του κόστους και του χρόνου αλίευσης καθως δεν απαιτούνται καΐκια, δίχτυα, μεροκάματα, καύσιμα κλπ, και παράλληλα το όλο εγχείρημα δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
   Κοντολογίς, ψάρι αγνό μπορεί να πάρει μόνο αυτός που μπορεί να προμηθεύεται απευθείας από τον ψαρά που τα ψάρεψε κι όχι απ\' τον έμπορο.

  3. avatar Dimitritrianta

   Γάτε για να αυξήσεις το κέρδος υπάρχουν πολλοί τρόποι, αύξηση παραγωγής, λειτουργικά, κινήσεις, αυτοματοποίηση κτλπ.
   Αν εσύ προτιμάς να τις ψαρεύεις φρέσκιες δικαίωμά σου και είναι όμορφο χόμπυ. Τι ακριβώς πιάνεις γύρω από την Αττική; Το ψάρι είναι ίσως η καλύτερη τροφή που υπάρχει, το να έχεις την δυνατότητα να τρως ψάρια σε όση συχνή βάση θες αυτό είναι ευλογία. Το λαυράκι και η τσιπούρα πριν τις ιχθυοκαλλιέργιες ήταν απλησίαστα. Καλλιεργούν και άλλα είδη που τα χρυσοπληρώνεις σε ψαροταβέρνες σαν πελαγίσια .... Τρώτε κοτόπουλα που δεν έχουν δει ήλιο, χοιρινά που δεν το σχολιάζω, μοσχάρια που μεγαλώνουν σε λάκους και σας ενοχλούν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργιας !!!! Να μην σχολιάσω τα έτοιμα.

 19. avatar Φάτε… φάτε !

  -Ίσως είναι καλύτερο το να να φάμε χοιρινό κρέας παρά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Αναρωτιέμαι αν μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μας πεί, αν και σε τί διαφέρει η σύνθεση της ψαροτροφής από τα πρωτεϊνικά και ορμονικά συμπληρώματα διατροφής των αθλητών που επιδιώκουν αύξηση της μυϊκής μάζας σε σύντομο χρονικό διάστημα ;
  -Όχι πως και γιά το χοιρινό και τα άλλα κρέατα δεν ισχύει ο ίδιος προβληματισμός.

  1. avatar Ολυμπιακοί αγώνες

   Ε τότε φάε ψάρι, να γίνεις ο Ουσέιν Μπολτ!
   Μα είσαι σοβαρός;

 20. avatar Ας μας πουν επίσης…

  ... τι κάνουν με τα λέπια, κόκκαλα, εντόσθια κλπ. Ιχθυάλευρα που τί τα κάνουν; Μήπως τα εμπορευόνται για ζωοτροφές; Ειδών που από τη φύση τους δεν έτρωγαν ποτέ ψάρια; Έχουν αλλοιώσει την τροφική αλυσίδα. Και μετά αναρωτιόμαστε, πώς προέκυψαν οι τρελές αγελάδες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...