32
loading

Γεμάτη με παραδείγματα από ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις που δεν άντεξαν στα χρόνια της κρίσης και λύγισαν είναι η αγορά.

Η πρόσφατη ιστορία του ελληνικού επιχειρείν διαθέτει μια μεγάλη λίστα με βιομηχανίες και εργοστάσια που μεγαλούργησαν, επεκτάθηκαν, κατέκτησαν αγορές και τελικά έβαλαν λουκέτο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γνωστής χαρτοβιομηχανίας «Diana». Μία βιομηχανία που χτυπήθηκε έντονα με τους ανταγωνιστές της, τη Softex και άλλες και έφτασε στη δεύτερη θέση της αγοράς και μπήκε με τα χαρτιά της σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Η εταιρεία που έφτιαξε ο αυτοδημιούργητος Πάνος Ζερίτης δεν άντεξε και λύγισε τελικά το 2012. Το χαρτί που για 30 χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο ισχυρά και γνωστά ονόματα στην αγορά έπαψε να υπάρχει στα ράφια.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάποτε η χαρτοποιία Θράκης ήταν η δεύτερη σε παραγωγική δύναμη βιομηχανία χάρτου στη χώρα μας που υπερέβαινε το 20% της εγχώριας αγοράς. Μια πραγματικά μεγάλη ελληνική επιχείρηση με ανοίγματα και εξαγορές στο εξωτερικό.

Ωστόσο μετά από πολλές περιπέτειες η επιχείρηση έφτασε στο τέλος της. Οι συνολικές υποχρεώσεις της «Diana» -σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν τότε στην πτώχευση- προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε 30 εκατ. ευρώ.

Η «Diana» που ιδρύθηκε το 1980 εκτός από το εργοστάσιο στην Ξάνθη, είχε εγκαταστάσεις και ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Το τέλος της γνωστής χαρτοβιομηχανίας «γράφτηκε» σε αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης όπου εκδικάστηκε κι έγινε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, για κήρυξή της σε καθεστώς πτώχευσης.

Άλλωστε είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με τα μνημόνια ή χωρίς, ο μετασχηματισμός της αγοράς επιταχύνθηκε, με την κατάρρευση ιστορικών βιομηχανιών όπως η Delica και η χαρτοποιία Θράκης - Diana, αλλά και οι περιπέτειες της Softex.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας πίσω από τη DIANA

Πίσω από το βαρύ όνομα της DIANA υπήρχε για πάνω από 30 χρόνια ένας από τους πιο γνωστούς παλιούς Έλληνες βιομηχάνους.

Ο Πάνος Ζερίτης. Πρόκειται για έναν βιομήχανο που κατάφερε να στήσει έναν κολοσσό από το μηδέν.

Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Ήταν πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας.

Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνώριζε καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ήταν ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Χατζηβαγγέλη – Ζερίτη διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 1980 και απόκτησε δύο παιδιά τον Δημήτρη και τον Γιώργο, τα οποία συνεχίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους.

Άρχισε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961. Μάλιστα ξεκίνησε ως εργοδηγός βάρδιας.

Από το 1972 ως το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Πάκο ΑΕ, και από το 1972 ως το 1980 ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν).

Το 1975 ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με Έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica». Το 1980 δημιούργησε στα Μάγγανα Ξάνθης τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana» απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στην Ξάνθη και 200 συνολικά στη χώρα και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε την επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συνεργασία με Αιγύπτιους εταίρους.

Στα χρόνια που ακολούθησαν προχώρησε σε επέκταση και αγόρασε και τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της Βουλγαρίας. Η βιομηχανία Χαρτοποιία Θράκης – Diana, κορμός του Group Zeritis το οποίο ελέγχει επίσης χαρτοβιομηχανίες στην Ουγγαρία και στην Αίγυπτο, κρίθηκε πλειοδότρια και αγόρασε το 58% των μετοχών βιομηχανίας χάρτου που είναι εγκατεστημένη στο Μπέλοβο.

Το τίμημα της εξαγοράς τότε ήταν 6,4 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα ο Ζερίτης ενεπλάκη στην υπόθεση με την τύχη της τότε leader του κλάδου των χαρτικών, της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Softex. Ήθελε να την αγοράσει, αλλά τότε πέρασε στην ιδιοκτησία κοινοπραξίας με τη συμμετοχή των Bolton Group, Goldman Sachs, Lochridge, Bain και Forlin.

Τελικά η «Diana» δεν τα κατάφερε και το 2012 έπεσαν οι τίτλοι τέλους για ένα από τα πιο γνωστά χαρτιά που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar Χ.Κ

  Ας ενδιαφερθεί κάποιος ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων !!!!

 2. avatar Ε. Π (ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ)

  Η Χαρτοπιία Θράκης έκλεισε απο κακές επιλογές στρατηγικής τόσο του ίδιου του Πάνου Ζερίτη όσο και των συμβούλων του αλλά και απο τα πολλά χρέη του δημοσίου (νοσοκομεία κ.λ.π) που υπήρξε προμηθευτής του. Το κακό είναι πως τα περισσότερα ακίνητα του Ομίλου Ζερίτη όπως αυτό της Βαρυμπόπης(πρώην ιδιοκτησίας Πειρα'ι'κής Πατρα'ι'κής) όπως και το ακίνητο στον Περισσό που ενοικιάζεται στο Α κατηγορίας κατάστημα Α.Β Βασιλόπουλος δέν ανήκουν στην πτωχευμένη Χαρτοποιία Θράκης αλλά σε άλλες εταιρίες. Ετσι εμείς οι πρώην εργαζόμενοι ( οι ποιό πολλοί μεγάλης ηλικίας ) δέν έχουμε πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις μας αλλά και δέν καταφέραμε οι περισσότεροι να βρούμε μιά αλλη δουλειά αφού για την αγορά ήμασταν πλέον μεγάλοι. Οι κληρονόμοι του Πάνου Ζερίτη όμως ζούν πλούσια απολαμβάνοντας τα έσοδα απο τις επενδύσεις του.

 3. avatar αρνητικός

  πριν δούλευε στην softex .. ρωτήστε τι εκανε ... ανέτοιμος

 4. avatar αρνητικός

  δεν ήταν αυτό που λέτε ...

 5. avatar Πρώην εργαζόμενος

  Πριν γράψετε το άρθρο έπρεπε να ενημερωθείτε ότι η χαρτοποιία Θράκης δεν είχε στην Αθήνα κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία της όλα τα ακίνητα της Αττικής τα οποία αγοράστηκαν από δάνεια της εταιρείας ανήκουν σε άλλες εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη και τώρα ενοικιάζονται από τα παιδιά του γι'αυτό και οι εργαζόμενοι δεν μπορεσαν να απαιτησουν από έσοδα αυτών των ακινήτων και περιμένουν ακόμη τα χρωστουμενα 7 χρόνια τώρα αυτά πρέπει να ψάξετε και όχι να γράφετε διθυράμβους.

 6. avatar Απογοητευμένος πρώην εργαζομενοε

  Οι τίτλοι τέλους δεν έπεσαν μόνο λόγω κρίσης για την diana έπεσαν και από κακοδιαχείριση αλλά και από πολλά δάνεια που έπαιρναν η εταιρεία και ο κος Ζεριτη για να αγοράζει ακίνητα και εταιρείες ,η πλάτη όμως της χαρτοποιίας δεν άντεξε να τα αποπληρώνει στις τράπεζες ,πτώχευσε αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους 6,5
  χρόνια χωρίς μισθούς και αποζημιώσεις.Οσο για τους γιους του κου Ζεριτη ενοικιάζουν τα ακίνητα που απόκτησε ο πατέρας τους και ζουν από αυτά γιατί η εταιρεία της Αίγυπτου δεν λειτουργεί και της Βουλγαρίας αργοπεθαίνει.

 7. avatar Πρώην εργαζόμενη

  Το προσωπικό του απλήρωτο μετά από 6,5 χρόνια που έχει πτώχευσει η diana εγκλωβισμένοι στη σύνδικο και στα δικαστήρια η οικογένεια Ζεριτη όμως εκμεταλλεύεται τα ακίνητα που απόκτησαν από τη diana και τα ενοικιάζουν εισπράττοντας ενοίκια , αυτά ανήκουν όμως σε άλλες εταιρείες του ίδιου εργοδότη έψαξε ποτέ κανείς να δει πως αποκτήθηκε αυτή η περιουσία? Με δάνεια της εταιρειας της πτωχευμένης χαρτοποιίας ;πικτηθηκαν όλα ,οι εργαζόμενοι όμως να πάνε στο διάβολο κάνεις δε νοιάστηκε από την οικογένεια αν έχουν να φάνε και περνάνε 7 χρόνια τωρα

  1. avatar Ε. Π (ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ)

   Συμφωνώ μαζί σου, όποιος μπεί στο site Zeritis Group θα δει πόσα ακίνητα που αγοράστηκαν απο τα κέρδη που απέφερε η Diana δέν ανήκουν σ'αυτήν.!!!!!! Φυσικά οι επίγονοι καρπώνονται και οι πρώην εργαζόμενοι όπως εμείς περιμένουμε ακόμη τις αποζημιώσεις για τα τόσα χρόνια συνεπούς εργασίας.........

 8. avatar Αναγνωστ

  Υπάρχουν δημοσιεύματα για μεταβίβαση ακινήτου σε συγγενείς οι οποίοι εν συνεχεία δραστηριοποιήθηκαν με αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

 9. avatar Απογοητευμένος !!!

  Καλά κάνατε και βγάλατε στην επιφάνεια μια υπόθεση η οποία από το 2012 και μετά χάθηκε πίσω από δικηγόρους. Αναρωτηθήκατε τόσοι υπάλληλοι της εταιρίας τί απέγιναν ? Θα σας πω εγώ που το έζησα . Άνεργοι μέσα στην κρίση και οι περισσότεροι γύρω στα 50 + . Χωρίς 1 € αποζημίωση ( ακόμα ελπίζουν) προσπαθούν επαγγελματικά να κάνουν μια νέα αρχή και να βρίσκουν μπροστά τους πόρτες κλειστές . Ας βλέπουμε και την άλλη όψη του νομίσματος, εις υγείαν των κορόϊδων !!!!

 10. avatar Ellraiser

  Δουλευα 12ωρο το λιγοτερο στην επιχειρηση μου και πολλες φορες δεν ειχα να αγορασω τσιγαρα (με οικογενεια 3 ανηλικα).
  Οσοι δεν εχετε ιδεα απο επιχειρησεις μην γραφετε βλακειες και πως δημιουργουνται τα χρεη (ποσα που δεν εχουν καμμια σχεση με το υψος των χρεων ενος νοικοκυριου).
  Εχετε δει πχ. να χανης χιλιαρικα καθε μερα επειδη αργει το δημοσιο?
  Για την φορολογια, εξοδα, υποχρεωσεις, παραλογοι νομοι, τρικλοποδιες του κρατους κλπ. δεν εχετε την παραμικρη ιδεα.
  Επιχειρηση μου ηταν ο βιομηχανικος τομεας.
  Ετσι να χαιρεστε που κλεινουν, ο κοσμος να μενει ανεργος και η υπερφολογιση να μεταφερεται σε εσας που 'φυσατε' μεχρι να σβησετε και εσεις. (Κι ασ ειστε και ΔΥ, υπομονη....).
  Η αναπτυξη ερχετε στρωστε χαλια !!!!

  1. avatar Αντωνης18

   Όταν δεν κανεις το κουμάντο σου στις καλες μέρες και σπαταλάς τα φράγκα σε τζόγο γυναίκες και στην χλιδή έτσι δημιουργούνται χρέη εκατομμυρίων και αφήνεις φέσια παντου

 11. avatar Τελος αρνητισμου

  Πηρε και εδωσε...Ας σταματήσουν οι Έλληνες να αλληλοχτυπιουνται και ας υποστηρίξουν Επιτέλους ο ενας τον αλλο...[...]

 12. avatar James Athens

  Πολυ κόμπλεξισμος κυριαρχεί εδώ μέσα...
  Επειδή ο κάθε νεοέλληνας ξέρει πολύ περισσότερα από τον οποιοδήποτε άλλο και κρίνει τους πάντες και τα πάντα, ενημερώνω ότι ο Ζεριτης έχει αποδημήσει είσαι Κύριον εδώ και δυο χρόνια ενώ τα παιδιά του ασχολούνται με μια μικρή μονάδα στην Βουλγαρία και μια πολύ μεγαλύτερη στην Αίγυπτο, ως μειοψηφούντος μέτοχοι αφού ο Σίσι κρατικοποίησε την επιχείρηση όπως πολλές άλλες όταν ανέλαβε την εξουσία πριν 5 χρόνια. Οι άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες μιλάει το άρθρο στην Ουγγαρία απλά έκλεισαν όταν έκλεισε και η Diana.

 13. avatar Διεθνιστής

  Εμπρός της γης οι κολασμένοι (επιχειρηματίες):-):-)

 14. avatar Φετοκάκης Αντώνιος

  Θέπούμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις που να ανήκουν σε Έλληνες. Δυστυχώς από τις μεγάλες αλυσίδες, το ΑΒ και το Lidl είναι Βελγικών και Γερμανικών συμφερόντων αντίστοιχα.

 15. avatar Λουκάς Παπαδήμος

  Ούτε για {...}χαρτα δεν ήμαστε άξιοι...άι στο διάολο πια.,

 16. avatar Αντωνης Τσοκανακης

  Μια χαρά περνάει.αντι να του κατασχέσουν ότι έχει και δεν έχει,ίσα ίσα τον επιβραβεύουν {...} και δικές τους επιχειρήσεις έχουν τα παιδιά του.πως μπορέσαμε με τόσο μεγάλα χρέη

 17. avatar θυμάμαι πώς σκουπίστηκα παραπροπέρισυ το καλοκαίρι

  Για να ξέρουμε που βρισκόμαστε: Το παρακάτω άρθρο έχει μηδέν σχόλια https://www.newsbeast.gr/financial/international-economy/arthro/4291814/mpiznes-disekatommyrion-me-xeplyma-mayroy-chrimatos-se-germanika-akinita

  Εδώ βέβαια ξεφύτρωσαν πολλοί παράξενοι να μας πούνε πόσο απατεώνες είναι οι τοπικοί επιχειρηματίες, πόσο κακό ήταν το χαρτί Ντιάνα (!) κλπ. κλπ. Αν κάποιοι δεν είστε απλά Γερμανοί, τότε πραγματικά έχω στο μυαλό μου και ένα ακόμα παραείδος χαρακτήρα που ευδοκιμεί εσχάτως στο παγκόσμιο στερέωμα αλλά δε το λέω και δε θέλω να λερώσω το στόμα μου

 18. avatar Το Μανωλιο ο μπηχτης

  Καλά τα ψέματα, ήταν τόσο χάλια η ποιότητα και ζητούσαν τιμή από παγκόσμιας φήμης και ποιότητας άρα λοιπόν επόμενο ήταν να πάει στον διάολο όπως αν κοιτάξετε και όλα τα Ελληνικά αναψυκτικά και κυρίως κάποια Κρητικά, που φλωμονουν τους καταναλωτές με καρκινογόνες ουσίες δήθεν χωρίς ζάχαρη λένε αλλά δεν λένε 100% καρκίνος....

 19. avatar ΣΠΥΡΟΣ ΑΔΑΜΙΧΟΣ

  Γράφετε ότι τα παιδια του συνεχίζουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες του πατερά τους. Τι δραστηριότητες είναι αυτές? και το χρεος γιατί έφτασε τα 30.000.000? για ποσο καιρο δεν πληρωνε? είναι και αυτός ένας που έβαλε το χεράκι του στη κατάρρευσης της οικονομίας. μην τον κάνουμε ήρωα η ότι φτενε οι ανταγωνιστές?? Ας ήταν έντιμος στις πληρωμές του η στα ανοίγματα....

 20. avatar ΕΡΓΑΤΑΚΟΣ

  Η εταιρεια καταστραφηκε γιατι ειχε να ανταγωνιστει τον αθεμιτο ανταγωνισμο των ξενων που μπηκαν στην ελληνικη αγορα αγοραζοντας την Softex τσαμπα , (Βλ. Bolton) και απο τους συνδικαλιστικους νομους του αειμνηστου ... μεγαλου Ανδρεα που οι αρμοδιοι συνδικαλιστες εκμεταλευτηκαν μεχρι δεπτερολεπτο. Το γνωστο συνθημα ....πολεμος στα αφεντικα που μας πινουν το αιμα με το καλαμακι απεδωσε . Η εταιρεια εκλεισε , θεσεις εργασιας χαθηκαν εξαγωγες μειωθηκαν και αυξησαμε τις εισαγωγες χαρτιου . Πανευτυχεις ολοι οι συνδικαλιστες. Στοχος επετευχθη. Παρακαλω δειξτε μας ποια αλλη εταιρεια εχετε βαλει στο στοχαστρο να κλεισετε . Εν δεν ξερετε μπορω να σας πω μια που οταν ο εργαζομενος αργησει να ελθει στην δουλεια του ζητανε να καθησει την αντισοιχη ωρα αλλα οι συνδικαλιστες λενε ειναι παρανομο

Παρακαλούμε περιμένετε ...