104
loading

Μετά θάνατον ζωή την έχουν αποκαλέσει και είναι η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως ένα ουσιαστικό κομμάτι της ταυτότητας ή της συνείδησής μας συνεχίζει να ζει ακόμα και μετά το τέλος του φθαρτού σώματος.

Οι θρησκείες επιμένουν εξάλλου πως η επίγεια ζωή δεν είναι παρά ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για τον «άλλο» κόσμο, τον αιώνιο, τον αληθινό, τον παντοτινό. Και είναι οι πράξεις μας στο σύντομο αυτό πέρασμά μας από τη ζωή που θα καθορίσουν την τύχη μας όταν η ψυχή ή το πνεύμα περάσει στο επέκεινα.

Ο θάνατος δεν είναι λοιπόν το τέλος, παρά ένα πέρασμα σε μια άλλη σφαίρα, μια σφαίρα που έχουν βαλθεί να περιγράψουν οι πάντες, από τα θρησκευτικά δόγματα και τη μεταφυσική μέχρι και κάθε εσωτερική, ερμητική και μυστικιστική λατρεία.

Είναι ωστόσο οι μεγάλες αφηγήσεις για το υπέρτατο ον που μονοπωλούν όχι μόνο το ενδιαφέρον, αλλά και την ίδια την ουσία της μετά θάνατον κατάστασης. Ο Θεός, ή ένας θεός τέλος πάντων, που θα καθορίσει με την πάνσοφη κρίση του τα ανθρώπινα πεπραγμένα στη Γη απονέμοντας την αιώνια επιβράβευση ή τα παντοτινά μαρτύρια.

Τον Παράδεισο ή την Κόλαση, κοντολογίς, έννοιες που έχουν ριζώσει στο φαντασιακό μας για περισσότερο απ’ όσο μπορεί να θυμηθεί ο άνθρωπος. Έννοιες κοσμολογικές, εσχατολογικές, υπερβατικές και εξόχως θρησκευτικές που περιλαμβάνουν τα πάντα, από θεούς, δαίμονες, αγίους και προγόνους μέχρι φριχτά βασανιστήρια και εσαεί τιμωρίες.

Από τη μία έχουμε τον ιερό Παράδεισο, το ανώτατο μέρος όπου πηγαίνουν οι ενάρετοι και οι δίκαιοι, και από την άλλη την καταραμένη Κόλαση, αυτόν τον κάτω κόσμο που κανείς δεν θέλει να βρεθεί εντός του.

Πώς γεννήθηκαν όμως αυτές οι έννοιες; Τις έφερε πράγματι στις βαλίτσες του ο χριστιανισμός ή μήπως προϋπήρχαν ως δοξασίες σε ακόμα πιο αρχαίες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Στη δική μας γλώσσα για Παράδεισο πρωτομίλησε ο Ξενοφώντας, τόσο στην «Κύρου Ανάβαση» και την «Κύρου Παιδεία» όσο και τα «Ελληνικά» του, αναφερόμενος στους περιφραγμένους λειμώνες (λιβάδια) του πέρση βασιλιά.

hehabbdbwmmrersedtd

Ως «Παράδεισο» απέδωσαν αργότερα οι έλληνες λόγιοι στην κοινή ελληνιστική τον εβραϊκό Κήπο της Εδέμ, τον τόπο όπου τοποθέτησε ο Θεός τους Πρωτόπλαστους, στη σπουδαιότερη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης («Εβδομήκοντα») στα ελληνικά.

Όσο για την Κόλαση, εκεί που τιμωρούνται οι αμαρτωλοί και οι φαύλοι, μαθαίνουμε γι’ αυτή από τον Ματθαίο (25:46): «ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον». Ο Μάρκος μάς λέει μάλιστα (9:47) πως πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μη βρεθούμε εκεί, ακόμα και τα μάτια μας να βγάλουμε αν είναι αυτά που θα μας φέρνουν στην αμαρτία: «καὶ ἐὰν ὁ ὀφθαλμός σου σκανδαλίζῃ σε, ἔκβαλε αὐτόν· καλὸν σοί ἐστι μονόφθαλμον εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, ἢ τοὺς δύο ὀφθαλμοὺς ἔχοντα ἀπελθεῖν εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός».

Αλλά και ο Ιωάννης δεν μασά καθόλου τα λόγια του στην «Αποκάλυψή» του (21:8) για το τι εστί Κόλαση: «Οι δειλοί όμως, οι άπιστοι, οι βδελυροί, οι φονιάδες, οι πόρνοι, οι μάγοι, οι ειδωλολάτρες κι όσοι αντιστρατεύονται την αλήθεια, θα ’χουν το μερίδιό τους στη λίμνη που καίγεται με φωτιά και θειάφι. Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος».

Ο πιστός χριστιανός ξέρει καλά τι είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση, αν και οι έννοιες φαίνεται να προϋπάρχουν του χριστιανισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν άλλωστε τον Άδη τους, τον κύριο του Κάτω Κόσμου που λειτούργησε ως βάση για πολλές θρησκευτικές κολάσεις. Αλλά και ο ζωροαστρισμός φαίνεται πως έχει επηρεάσει βαθύτατα τις αβρααμικές θρησκείες, ως παλαιότερος των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών παραδόσεων και κυρίαρχο ρεύμα στη Μεσοποταμία. Και ήταν αυτός πιθανότατα που μας κληροδότησε τη βάση για τον Παράδεισο και την Κόλαση, μπολιάζοντας τα μυαλά των πρώτων πιστών των άλλων θρησκειών με την αιώνια ανταμοιβή ή το μαρτύριο της ψυχής μετά το μοιραίο.

Να πώς κατάλαβαν και μεταμόρφωσαν τον Παράδεισο και την Κόλαση του Ζωροάστρη μια σειρά από μεγάλες και ιστορικές θρησκείες…

Ιουδαϊσμός

hehabbdbwmmrersedtd1

Θα περίμενε κανείς πως ο εβραϊσμός, ως μια από τις παλαιότερες και με μεγαλύτερη διάχυση στις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες παράδοση, θα είχε μια ξεκάθαρη άποψη για τον Παράδεισο. Στην πραγματικότητα όμως η Παλαιά Διαθήκη κάνει ελάχιστες και αποσπασματικές αναφορές για τα μετά της ζωής, καθώς αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι η επίγεια ζωή και η άμεση, φυσική και συγκεκριμένη επιβράβευση ή τιμωρία για τις πράξεις σου σε αυτόν τον κόσμο (όπως μας λέει, για παράδειγμα, στο Λευιτικόν 26:3-9 και το Δευτερονόμιο 11:13-15).

Κι έτσι ό,τι έχουμε από την ιουδαϊκή ιδέα περί Παραδείσου δεν είναι παρά ερμηνείες μεταγενέστερων. Αυτοί μας λένε, για παράδειγμα, πως οι εβραίοι έχουν Παράδεισο, μόνο που θα συμβεί μόνο μετά την έλευση του Μεσσία, όταν οι νεκροί σηκωθούν από τους τάφους τους. «Σαμάγιμ» (ουρανοί) είναι στα εβραϊκά ο τόπος όπου κατοικεί ο Θεός και οι άγγελοί του, αλλά και οι ενάρετοι νεκροί, μόνο που δεν μας λέει η Πεντάτευχος τίποτα περισσότερο.

Τα ιερά κείμενα των ιουδαίων δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις για τη μετά θάνατον ζωή και όταν αυτή αναφέρεται, είναι σε ραβινικές ερμηνείες που ήρθαν αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα. Η Τορά αναφέρει ωστόσο πως ο Αβραάμ, ο Ισμαήλ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ, ο Μωϋσής και ο Ααρών συνάντησαν τους ανθρώπους τους μετά θάνατον. Αυτή η κοινή συνάντηση ερμηνεύτηκε ως κάτι διαφορετικό από τον απλό θάνατό τους.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο ιουδαϊσμός πιστεύει πως ο φυσικός θάνατος είναι το τέλος του ανθρώπου, δεν έχει απλώς συνεκτική εξήγηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στην ψυχή. Κάποιας μορφής ανταμοιβή φαίνεται πάντως να υπάρχει και έχει να κάνει με τον Κήπο της Εδέμ, που δεν είναι ωστόσο ο ίδιος με τον Παράδεισο του Αδάμ και της Εύας.

hehabbdbwmmrersedtd2

Η εβραϊκή Κόλαση είναι ωστόσο πιο επαρκώς καθορισμένη από τον Παράδεισο, και πάλι όμως οι αναφορές της ενυπάρχουν κυρίως στον εβραϊκό μυστικισμό (Καμπαλά) και όχι στον κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης. Η Κόλαση των ιουδαίων φαίνεται να είναι κάτι σαν καθαρτήριο, μια μεταβατική κατάσταση δηλαδή που δεν έχει τον τελεσίδικο χαρακτήρα του χριστιανισμού. Και προσλαμβάνεται περισσότερο συμβολικά παρά κυριολεκτικά.

Η εβραϊκή Βίβλος αναφέρεται και πάλι ελάχιστα στην έννοια της Κόλασης, περιγράφοντάς τη απλώς ως το μέρος όπου κατοικούν οι ψυχές των νεκρών. Η Καμπαλά, που δεν περιλαμβάνεται στα επίσημα κείμενα της θρησκείας, εξηγεί πάντως πως Κόλαση υπάρχει και είναι μια κοιλάδα όπου θυσιάζονται παιδιά στον δαίμονα Μολώχ. Και πάλι έχει όμως μια μεταβατική φύση, καθώς κανείς δεν παραμένει εκεί εις το διηνεκές.

Στον «Εκκλησιαστή» και τον «Ιώβ» αναφέρεται μάλιστα πως όλοι οι νεκροί πάνε στο μέρος αυτό με τις φωτιές που καίνε, είτε ήταν καλοί είτε κακοί στη ζωή, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, είτε φτωχοί είτε πλούσιοι. Οι βιβλικοί μελετητές μάς λένε πως ο πρώιμος εβραϊσμός δεν είχε καν έννοιες για τη μετά θάνατον ζωή και τις απέκτησε κατά τα ελληνιστικά χρόνια, από την επαφή του με τα ελληνικά βασίλεια…

Χριστιανισμός

hehabbdbwmmrersedtd3

Ακόμα και οι πιστοί χριστιανοί πιστεύουν πως ξέρουν πώς είναι υποτίθεται ο Παράδεισος, μόνο που η πεποίθησή τους δεν είναι ακριβώς σωστή. Ο Παράδεισος των χριστιανών έλκει την καταγωγή του από την Ιερουσαλήμ με τις 12 πύλες, καθεμία εκ των οποίων έχει το όνομα μιας από τις φυλές του Ισραήλ, αλλά και έναν άγγελο για φύλακα.

Έχει ακόμα 12 πηγές, για καθέναν από τους αποστόλους, αλλά και ένα πελώριο τείχος φτιαγμένο από υλικά που δεν συναντάς στη Γη. Εκεί θα βρεις το ποτάμι με το «νερό της ζωής», που πηγάζει από τον Θρόνο του Θεού, και τα δέντρα που παράγουν κάθε μήνα τα «φρούτα της ζωής». Όποιος ζει στον Παράδεισο, έχει το όνομα του Θεού γραμμένο στο μέτωπό του και δεν νιώθει πόνο. Ούτε χύνει δάκρυα.

Ο Παράδεισος των χριστιανών είναι ένας τόπος γαλήνης. Αντανακλά μάλιστα τις ρίζες της θρησκείας στον ιουδαϊσμό, καθώς περιλαμβάνει μια πόλη που ονομάζεται Νέα Ιερουσαλήμ, την οποία περιγράφει διεξοδικά η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Έχει υποστηριχθεί πάντως από σπουδαίους θεολόγους πως πολλά από αυτά λειτουργούν ως μεταφορές και ο Παράδεισος δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να εκλαμβάνεται ως ένας πραγματικός τόπος «εκεί πάνω». Αλλά και πως δεν είναι η τελική κατοικία των ενάρετων, καθώς όλα θα κριθούν μετά τη Δευτέρα Παρουσία.

hehabbdbwmmrersedtd4

Η Κόλαση των χριστιανών μοιάζει αρκετά με τον Κάτω Κόσμο των αρχαίων Ελλήνων. Με φωτιές ολόγυρα, εκεί καίγονται και βασανίζονται αιωνίως οι ψυχές των αμαρτωλών. Ο Μάρκος την περιγράφει χαρακτηριστικά ως το μέρος που δεν σβήνει ποτέ η φλόγα. Στον καθολικισμό μάλιστα αρκετές ιδέες περί Κολάσεως έχουν προέλθει από την «Κόλαση» του Δάντη.

Η Καινή Διαθήκη την αφηγείται πάντως ως συνδυασμό της εβραϊκής ιδέας περί αιώνιας φωτιάς (Γέεννα) και της αρχαιοελληνικής ως αιώνιας τιμωρίας (Άδης). Για τον καθολικισμό είναι περισσότερο η τιμωρία της απομάκρυνσης της ψυχής από τον Θεό και το καλό, καθώς για να βρεθεί κάποιος στο εσωτερικό της πρέπει να πεθάνει ως αμαρτωλός και να μην έχει μετανοήσει για τα κρίματά του.

Μόνο που αυτή η Κόλαση έχει και μεταβατικό και τελεσίδικο χαρακτήρα, καθώς μετά τη Μέρα της Κρίσης και την ανάσταση των νεκρών εκεί θα καταλήξουν οι ψυχές όσων κριθούν ακατάλληλοι για τον Παράδεισο. Και θα ζήσουν εις το διηνεκές διαχωρισμένοι από τον Θεό, κάτι που δέχονται όλα τα δόγματα της χριστιανικής πίστης…

Ισλαμισμός

hehabbdbwmmrersedtd5

Αν ζήσεις τη ζωή σου ως ενάρετος μουσουλμάνος, τότε θα περάσεις την αιωνιότητα σε έναν κήπο όπου η θερμοκρασία είναι πάντοτε ιδανική. Εκεί, στους άνετους χρυσοποίκιλτους καναπέδες, θα σε περιμένουν καλοσχηματισμένες κοπέλες με μεγάλα, όμορφα μάτια και μεταξωτά φορέματα, θα γεύεσαι όλα τα καλά του κόσμου και θα περιβάλλεσαι από όλους σου τους αγαπημένους.

Η ισλαμική εκδοχή του Παραδείσου είναι ο τελικός τόπος προορισμού του ενάρετου και του ευσεβούς πιστού και έχει πολλά κοινά με τον εβραϊκό Κήπο των Πρωτόπλαστων. Οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν αρκετές λέξεις για να περιγράψουν διάφορες βαθμίδες του Παραδείσου, οι οποίες έχουν αποκτήσει με τον χρόνο το ίδιο πάνω-κάτω νόημα. Ο δικός τους Παράδεισος είναι ένας τόπος που εκλαμβάνεται κυριολεκτικά, ένα μαγικό μέρος όπου πραγματοποιούνται όλες οι επιθυμίες σου. Εκεί θα ζήσεις αιώνια ευτυχισμένος, χωρίς να έχεις ποτέ αρνητικά συναισθήματα.

Η μουσουλμανική κοσμολογία αναγνωρίζει 7 στρώματα στον Παράδεισο και άλλα 7 στην Κόλαση. «Ουρανούς» τους αποκαλεί το Κοράνι και εκεί καταλήγουν οι ενάρετοι μετά τον θνητό θάνατό τους. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές διαφοροποιήσεις εντός του ισλαμισμού. Οι σουφιστικές παραδόσεις, για παράδειγμα, τοποθετούν τον Παράδεισο μετά τον έβδομο ουρανό, μεταξύ ογδόου και ενάτου. Στο Κεφάλαιο (Σουράτ) 21:30, για παράδειγμα (αλλά και στο 67:5), μαθαίνουμε πως ο κατώτατος ουρανός είναι το Σύμπαν, το οποίο έχει πάνω του άλλους έξι ουρανούς.

Το Κοράνι βρίθει από αναφορές (13:15, 18:31, 38:49-54, 35:33-35, 52:17-27, 78:31-34) για τις ανταμοιβές της ισλαμικής Εδέμ. Ο κήπος περιλαμβάνει ποτάμια, φρούτα και παχυλές σκιές, αλλά και κοπέλες (ή παρθένες, σε κάποιες μεταφράσεις) που περιμένουν τον πιστό. Οι μουσουλμάνοι απορρίπτουν μάλιστα την έννοια του Προπατορικού Αμαρτήματος, πιστεύοντας πως κάθε άνθρωπος γεννιέται καθαρός. Τα παιδιά που πεθαίνουν πηγαίνουν αυτομάτως στον Παράδεισο, ανεξαρτήτως της θρησκείας των γονέων τους.

Για τους μωαμεθανούς το ισοζύγιο καλών και κακών πράξεων είναι μετρήσιμο και όσο πιο πολύ κλίνει ο ζυγός προς το καλό, σε τόσο ανώτερη παραδείσια βαθμίδα θα φτάσει η άφθαρτη ψυχή. Ακόμα και η κατώτερη βαθμίδα του Παραδείσου όμως λέγεται πως είναι τουλάχιστον εκατό φορές καλύτερη από την επίγεια ζωή. Στην έβδομη μάλιστα βαθμίδα, τα σπίτια των ανθρώπων χτίζονται από χέρια αγγέλων με αποκλειστικό δομικό υλικό τον χρυσό.

hehabbdbwmmrersedtd6

Από την άλλη, υπάρχει η Κόλαση. Παράδεισος και Κόλαση αναφέρονται συνήθως στα ίδια εδάφια του Κορανίου και σε χτυπητή αντίθεση μεταξύ τους. H Κόλαση του μωαμεθανού είναι ένας τόπος για τους κακούς με τις γνώριμες φωτιές που επικρατούν στις αβρααμικές θρησκείες. Από αυτή την Κόλαση δεν γλιτώνει ο καταδικασμένος, καθώς όποιος προσπαθήσει να αποδράσει θα υποστεί χειρότερα βασανιστήρια. Και τα βασανιστήρια είναι εδώ όσο πιο φριχτά παίρνει.

Η φωτιά δεν είναι άλλωστε παρά η αρχή των βασανιστηρίων, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για ένα πύρινο τείχος που περιβάλλει τους φαύλους. Όποιος διαμαρτύρεται, λούζεται με καυτό νερό, «καυτό σαν λιωμένο ορείχαλκο», το οποίο καίει το πρόσωπό του. Αν και γίνεται χειρότερο, μιας και οι κολασμένοι φορούν πύρινα ρούχα και μαστιγώνονται με σιδερένιες ράβδους.

Το Κοράνι μάς λέει πως όλα αυτά θα συμβούν κατά τη Μέρα της Κρίσης, όταν ο κόσμος θα καταστραφεί και όλοι, ζωντανοί και νεκροί, θα κριθούν από τον Αλλάχ. Στην Κόλαση θα κατευθυνθούν όλοι οι άθεοι, όσοι έχουν παραβεί τους θείους νόμους ή έχουν απορρίψει τις Γραφές. Οι «εχθροί του Ισλάμ» στέλνονται κατευθείαν στην Κόλαση μετά τον θάνατό τους.

Ο βαθμός του βασανισμού έγκειται στην ποσότητα των αμαρτιών που θα έχει διαπράξει στον βίο του ο κολασμένος και τα δεινά που θα υποστεί δεν είναι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά.

Και η Κόλαση έχει εφτά επίπεδα, αλλά και εφτά πύλες, τις οποίες διαβαίνουν διαφορετικές κατηγορίες αμαρτωλών, αν και εδώ υπάρχει μερίδα θεολόγων που αμφισβητούν τη μονιμότητα της Κόλασης για την καταδικασμένη ψυχή, πιστεύοντας πως είναι και στον μουσουλμανισμό μια μεταβατική κατάσταση κάθαρσης, ώστε να μετανοήσει ο άνθρωπος, να συγχωρεθεί και να μετακομίσει τελικά στον Παράδεισο…

Ινδουισμός

hehabbdbwmmrersedtd7

Οι θρησκευτικές παραδόσεις της Ανατολής δεν έχουν συνήθως προσδιορισμένους Παραδείσους, καθώς εκλαμβάνονται συμβολικά ως αποδέσμευση από τα δεινά της ύπαρξης. Οι ινδουιστές πιστεύουν εξάλλου στη μετενσάρκωση και ο Παράδεισος αποκτά εδώ την έννοια της απελευθέρωσης από τον αέναο αυτό κύκλο της ζωής. Και ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις από τις απανωτές ζωές είναι μέσω του διαφωτισμού.

Στον ινδουισμό (βραχμανισμό) υπάρχει μια απόλυτη πραγματικότητα που υπερβαίνει την αισθητηριακή εμπειρία. Όλα είναι ρευστά και εύπλαστα και εξελίσσονται μάλιστα στον ιστορικό χρόνο, καθώς η θρησκεία έχει μεταμορφωθεί εντυπωσιακά από την αρχαιότητα ως και τις μέρες μας, ανταποκρινόμενη στην εκάστοτε εποχή.

Ιερά κείμενα δεν υπάρχουν, με τον τρόπο τουλάχιστον των δυτικών μονοθεϊστικών θρησκειών, παρά «δρόμοι σωτηρίας» για το σώμα και το πνεύμα. Για τους ινδουιστές εξάλλου ο κόσμος φτάνει συνεχώς σε ένα τέλος και αρχίζει πάλι από την αρχή, με τον ρευστό αυτό χωροχρόνο να μην αφήνει περιθώρια για παγιωμένες και προϋπάρχουσες καταστάσεις.

Σύμφωνα πάντως με τα παλαιότερα κείμενα της θρησκείας, τις Βέδες, αυτό που θα θεωρούσαμε ως Παράδεισο εμείς οι Δυτικοί είναι ένα συμβολικό μέρος που σε απελευθερώνει από την πλάνη του επίγειου κόσμου. Οι πράξεις μας (κάρμα) είναι αυτές που μας συνδέουν με τον πλαστό αισθητό κόσμο -καθώς αγνοούμε τον άλλο, τον αληθινό- και μας αναγκάζουν στον ατέρμονο αυτό κύκλο ζωής και αναγέννησης, από τον οποίο δύσκολα γλιτώνεις.

Μόνο αν αποδεσμευτείς από την άγνοιά σου και συνειδητοποιήσεις την πραγματική, υπερβατική, ζωή θα απαλλαχθείς από το φορτίο της ύπαρξης. Σε κάποια ινδουιστικά δόγματα υπάρχουν ωστόσο περισσότερο ορισμένοι Παράδεισοι, μια σαφής ινδουιστική κοσμολογία δηλαδή, που αποτελείται από οχτώ επίπεδα. Μια σειρά από παραδεισένιους κόσμους κοντολογίς όπου περνούν λίγο καιρό οι δίκαιοι και οι ενάρετοι μέχρι την επόμενη μετενσάρκωσή τους.

Αυτοί που έχουν κάνει καλό δηλαδή στο συγκεκριμένο επίγειο πέρασμά τους, μόνο που δεν είναι έτοιμοι ακόμα για το μεγάλο βήμα της απελευθέρωσης. Κάποιες ινδουιστικές παραδόσεις μιλούν για τον Παράδεισο, την υψηλότερη βαθμίδα των ουράνιων κόσμων, και είναι το μέρος όπου θα κατοικήσει η απελευθερωμένη ψυχή μέσα στην αιώνια ομορφιά και το φως.

Για τον ινδουισμό δεν είναι τελικός σκοπός ο Παράδεισος, καθώς όπου υφίσταται δεν είναι παρά εφήμερος και συνδέεται με το σώμα. Ο Παράδεισος είναι κι αυτός ατελής λοιπόν, άλλο ένα όνομα για την εγκόσμια υλική ζωή. Πάνω από τον επίγειο κόσμο υπάρχουν εξάλλου κι άλλοι νοητοί κόσμοι και πολλά μπορούν να συμβούν από την αλληλεπίδρασή τους.

hehabbdbwmmrersedtd8

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Κόλαση (Σαμσάρα). Καθώς όλα συνδέονται με την αέναη αυτή αλληλουχία γέννησης-θανάτου-μετενσάρκωσης, κάθε ένοικος Κόλασης ή Παραδείσου θα επιστρέψει αναγκαστικά σε κάποια σφαίρα και θα κατοικήσει σε μια νέα ύπαρξη, μέχρι να ολοκληρωθεί κι αυτός ο κύκλος.

Όπως είπαμε, ο ινδουισμός δεν διέπεται από σταθερές αρχές και παραδεδομένες δοξασίες, κι έτσι σε κάποια δόγματά του υφίσταται μιας μορφής Κόλαση (Ναράκα), ένας κυριολεκτικός Κάτω Κόσμος όπου οι ψυχές περνούν διάφορα βασανιστήρια σύμφωνα με τις αμαρτίες τους στον πλαστό επίγειο κόσμο προκειμένου να εξιλεωθούν. Όποιος έκλεψε τον πλούτο του άλλου, τη γυναίκα ή τα παιδιά του στην επίγεια ζωή, για παράδειγμα, θα δεθεί με σχοινιά και θα αφεθεί να λυσσάξει της πείνας και της δίψας και θα δαρθεί μετά μέχρι λιποθυμίας. Όσο γι’ αυτόν που έζησε σε βάρος των άλλων, θα τιμωρηθεί από ένα τρομακτικό πλάσμα που τρέφεται με τις σάρκες του.

Η παραμονή των κολασμένων όμως είναι κι εδώ προσωρινή και ανάλογα με την κάθαρση της ψυχής, ο καταδικασμένος θα επιστρέψει (γιατί θα επιστρέψει αναγκαστικά) στη ζωή σε ανώτερα ή κατώτερα επίπεδα. Κάποια κείμενα περιγράφουν αυτόν τον τόπο ως έναν απύθμενο σκοτεινό λάκκο και υφίστανται δεινά για τις αμαρτίες.

Παρά το γεγονός ότι ινδουισμός, βουδισμός και ταοϊσμός έχουν τελείως διαφορετικές προσλαμβάνουσες για τη μεταθανάτια ζωή, περισσότερο μεταφορικές Κολάσεις και Παραδείσους δηλαδή παρά υλιστικές, υπάρχουν ρεύματά τους που εκλαμβάνουν τις έννοιες με παραπλήσιο τρόπο με τον μονοθεϊστικό δυτικό…

Βουδισμός

hehabbdbwmmrersedtd9

Ο μόνος τρόπος να περάσει ο βουδιστής στον Παράδεισο, τη Νιρβάνα, είναι να μην το θέλει! Κι αυτό γιατί το κλειδί της φώτισης, ώστε να γίνει κάποιος πεφωτισμένος και να μπορεί να εισέλθει στην ανώτερη αυτή μορφή ζωής δηλαδή, είναι η απάρνηση της επιθυμίας, κάθε επιθυμίας.

Το εγώ θα πρέπει να καταστρατηγηθεί ολότελα για να αγγίξει ο πιστός τη Νιρβάνα, ώστε να ζήσει μετά χωρίς έννοιες και θέλω. Για τον βουδισμό εξάλλου όλα τα δεινά και τα βάσανα εκπορεύονται από την επιθυμία, μια παγίδα που μας κρατά εγκλωβισμένους στον ιστό της ψευδαίσθησης που αποκαλούμε «εαυτό». Ο Βούδας κήρυξε πως η επιθυμία είναι η φλόγα που μας καίει, προκαλεί όλα τα πάθη και μας κρατά δέσμιους σε αυτόν τον αιώνιο κύκλο ζωής και θανάτου, μιας και δεν σταματά με το επίγειο τέλος.

Η Νιρβάνα είναι ο νοητός τόπος όπου σβήνει αυτή η φωτιά, παίρνοντας μαζί της όλα όσα μας ταλαιπωρούν στη ζωή και ολοκληρώνοντας τον κύκλο της μετενσάρκωσης. Ο Βούδας άντλησε πολλά από τη βραχμανική παράδοση, όπως τις επίγειες πράξεις (κάρμα) αλλά και τις έννοιες του Παραδείσου και της Κόλασης, όπως αναδύονταν αυτές με τον γνώριμο ρευστό τρόπο στις ινδουιστικές λατρείες.

Ο Παράδεισος του βουδιστή χαρακτηρίζει μια υπερβατική κατάσταση που επιτυγχάνεται με την άσκηση και τον διαλογισμό. Στη Νιρβάνα εξαλείφεται ο πόνος που εκπορεύεται από τις διαδοχικές μετενσαρκώσεις και το εγώ χάνει τελικά τους λόγους και τα στοιχεία της ύπαρξής του, καθώς η φώτιση υποδεικνύει την αληθινή ζωή, μια ζωή που δεν έχει καμία σχέση με την ψευδαίσθηση του αισθητού κόσμου.

Κάποιες βουδιστικές παραδόσεις εκλαμβάνουν ωστόσο τη Νιρβάνα λιγότερο συμβολικά, μιλώντας μας για μια απόλυτη κατάσταση όπου το είναι και το μη είναι παύουν να διαπερνιούνται αντιφατικά, καθώς λούζονται από αυτό το αρχέγονο φως της συνείδησης. Επίσης αφηρημένος και συχνά αμφίσημος, ο βουδιστικός Παράδεισος ανοίγεται στον πιστό μόνο όταν εκείνος απωλέσει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του και κυρίως τις θνητές επιθυμίες του. Όταν εκμηδενίσει ουσιαστικά την ύπαρξή του, ώστε να περάσει στην απολύτρωση της ψυχής από τα εγκόσμια δεινά. Και τον καταλαβαίνεις φυσικά μόνο όταν τον βιώσεις.

Άλλες πάλι παραδόσεις της θρησκείας δέχονται αρκετούς Παραδείσους, μόνο που είναι όλοι τους τμήμα της αισθητηριακής πλάνης. Όσοι συγκεντρώσουν αρκετό καλό κάρμα (προβούν σε επίγειες ηθικές πράξεις δηλαδή), μπορεί να αναγεννηθούν σε έναν από αυτούς, αν και θα παραμείνουν μόνο για λίγο, καθώς η ατελής ψυχή θα τραβήξει αναγκαστικά τον δρόμο της για τη μετενσάρκωση σε κάποιο ανθρώπινο ή μη ον. Ακόμα και γι’ αυτές όμως, ο πραγματικός, αιώνιος, Παράδεισος είναι μόνο η απόδραση από την απαράβατη αναγκαιότητα των διαδοχικών μετενσαρκώσεων και η αφύπνιση (φώτιση).

hehabbdbwmmrersedtd10

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντα, η βουδιστική κοσμολογία αναγνωρίζει ένα παροδικό Σύμπαν στο οποίο τα όντα μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Ο κόσμος του ανθρώπου δεν είναι έτσι παρά ένας μόνο «τόπος» ή «μονοπάτι» σε αυτό το κατακόρυφο συνεχές με τους -προσωρινούς- Παραδείσους που υπάρχουν πάνω από την ανθρώπινη σφαίρα και τους αντίστοιχους κόσμους των ζώων, των πνευμάτων και των δαιμονικών υπάρξεων που υφίστανται στη βάση.

Η Κόλαση είναι και για τον βουδιστή η ατέρμονη αυτή αλληλουχία ζωής και θανάτου, αν και υπάρχουν ρεύματα που κάνουν λόγο για μια άλλης μορφής Κόλαση. Είναι εκεί που θα παραμείνει η ψυχή για 49 ημέρες μετά τον θάνατο του θνητού και είτε θα περάσει στη Νιρβάνα είτε θα αναγεννηθεί ξανά.

Η Κόλαση είναι αυτή η μεταβατική κατάσταση, ένα «μεταξύ», αν και στην ουσία υπάρχουν πολλά «μεταξύ». Η ινδουιστική Κόλαση (Ναράκα) ενυπάρχει σε κάποια δόγματα του βουδισμού -περισσότερο ως Καθαρτήριο-, αν και διαφέρει από τη χριστιανική Κόλαση σε δύο βασικά σημεία: πρώτον, όσοι καταλήγουν εδώ δεν είναι αποτέλεσμα θείας κρίσης ή τιμωρίας και δεύτερον, η παραμονή στη Ναράκα είναι προσωρινή, έστω κι αν η προσωρινότητα μετρά ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμα και πεντάκις εκατομμύρια χρόνια.

Στην Κόλαση δεν πηγαίνει εξάλλου ο άνθρωπος, αλλά (ξανα-)γεννιέται εκεί ως αποτέλεσμα του κάρμα του, που μετρήθηκε και βρέθηκε λειψό. Ή σώθηκε στην πορεία των τόσων μετενσαρκώσεων. Υπάρχουν πάντως ιερά κείμενα του βουδισμού στα οποία ο Βούδας περιγράφει λεπτομερώς τις Κολάσεις ως μια σειρά από σπηλιές που εκτείνονται κάτω από τον κόσμο των ανθρώπων (τη Γη). Εκεί ενυπάρχουν οχτώ Καυτές Κολάσεις και οχτώ Ψυχρές Κολάσεις και τα κατώτερα επίπεδά τους περιέχουν, πλάι στην αγωνία και το μαρτύριο της ύπαρξης, ακόμα και βασανιστήρια, «ατέλειωτο πόνο», όπως λέει.

Όπως όμως και σε κάθε άλλη σφαίρα αναγέννησης, η μετενσάρκωση στην Κόλαση είναι προσωρινή, παρά το γεγονός ότι τα δεινά μπορεί να επιμείνουν για αιώνες ή και χιλιάδες χρόνια πριν ξαναγεννηθείς στον αισθητό κόσμο. Ο βουδισμός διδάσκει πως μόνο αν ξεφύγεις από τον ατέλειωτο κύκλο των μετενσαρκώσεων θα βρεις την αιώνια λύτρωση και όλα τα άλλα δεν είναι παρά εφήμερα πράγματα μιας ύπαρξης που ζει στην πλάνη…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

104
σχόλια
 1. avatar Asynartitos

  Το άρθρο είναι μια μπαρούφα και τίποτα περισσότερο. Καμμιά σχέση με την ορθόδοξη θεολογία περί Κρίσεως, άρα και Παραδείσου - Κολάσεως.

  1. avatar δομημενος

   μπαρουφες λες εσυ που δεν καταλαβαινεις τι διαβαζεις ! μιλαει για τον \"τοπο\" και οχι για τον τροπο !

 2. avatar Douskas John

  Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Λεμεσό, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σητεία, Ρόδο, Κέρκυρα, Σέρρες, Κατερίνη, Ξάνθη φέτος.
  Φανερός δείπνος 2018 .

  1. avatar Μόνο και μόνο..

   Και τις άλλες μέρες vegan;

  2. avatar ti s

   Κοιτάξτε να το ευχαριστηθείτε,
   με αυτά που έρχονται θα είναι από τα τελευταία...,
   μετά να μας πείτε αν άξιζε να χάσετε την αιωνιότητα,
   μετά όμως από λίγο...

   1. avatar Douskas John

    Καθαρά ενημερωτικά ξεκίνησε εδώ και 8 χρόνια σαν πλάκα για την υποκρισία των χριστιανών .Εξάλλου γίνετε στο θησείο που έχει και τουρίστες .Δεν πάνε μόνο οι άθεοι φυσικά .Υπάρχουν τουρίστες που δεν ξέρουν καν ότι έχουμε αυτό το έθιμο .Τι θα τους πεις ? Δεν σερβίρω ? Απλά γελάω με εσάς .Λες και είναι κάτι σημαντικό .Μια ημέρα σαν όλες τις άλλες είναι και πάει πολύς κόσμος .
    Τώρα αν ο θεός σου καταγράφει τι τρώς και πότε μάλλον για pc μου μοιάζει περισσότερο παρά για θεός .

  3. avatar Stasula

   Ναι ναι φούσκα μου. Μαζεύετε 10 άτομα όλα κι όλα και κάτι τρέχει στα γύφτικα....

 3. avatar Douskas John

  1) Ελλάς, η μια, κι ένας Χριστός

  σ’ ολάκερους τους χρόνους

  μέγας Θεός και μια πατρίς

  τους Έλληνες ενώνουν.

  2) Ελλάς, η μια, της νόησης

  και του πολιτισμού

  έχοντας τα εχέγγυα

  του θείου φωτισμού,

  τα κρείττονα διδάξασα

  τιμής αξιωμένη

  Ελλάς, η μια, κι ένας Χριστός

  κοσμούν την οικουμένη.

  3) Ελλάδα, φως, κι ένας Χριστός

  φεγγοβολούνε πάντα

  για να θυμίζουν στους λαούς

  στων γενεών το διάβα,

  την ανθρωπιά που χάθηκε

  “’κει στων σοφών τα μέρη„

  και την ειρήνη της ψυχής

  που ολοένα φεύγει.

  4) Ελλάς, η μια, η βασιλίς

  της χριστιανοσύνης

  παντοίως πολυύμνητη

  και της αντρειοσύνης,

  ψηλά κρατώντας το σταυρό

  στο ιερό πανί της

  ωσάν άλλη ιέρεια

  και πρέσβειρα της Δύσης,

  Ελλάς, η μια, της αρετής

  και της φιλοκαλίας

  με το Χριστό θ’ αλλάξουνε

  τον ρου της ιστορίας.

  Το πνεύμα της τ’ αθάνατο

  κι ένας Θεός, που θέλει

  αυτήν πάντα ελεύθερη

  με δόξα να οδεύει,

  τα μεγαλεία της κεντούν

  με χρυσαφένιο νήμα

  να τα ντυθεί, να περπατεί

  μ’ αρχοντικό το βήμα·

  στης λεβεντιάς το φρόνημα

  που έχει η Ελλάς μας

  καμάρι, η ανθρωπότητα

  να ορθώσει στ’ όνομά μας.

  5) Ελλάς , η μία, του Χριστού

  η ζώσα ομορφιά μας

  κι η όλη περηφάνια μας

  που ως τώρα στη γενιά μας

  μας διαφεντεύει τη ζωή

  τον νου και την καρδιά μας,

  με σύμμαχό της το Θεό

  ξανά θα θριαμβεύσει,

  καθότι ,η μία του Χριστού

  Ελλάς η ευλογημένη

  Ορθοδοξίας η πιστή

  αιώνες παραμένει.

  1. avatar Stasula

   Έχεις πάθει παρακρουση;; Ωραίο το ποιηματάκι σου.

   1. avatar Douskas John

    Μπα λογο της χτεσινής μέρας . Το ψάρεψα απο χριστιανικό σάιτ . Το θέμα ειναι οτι τα πιστεύουν αυτα που γραφουν . Πάντως η κυρία εγινε γνωστή στα σάιτ των άθεων . Εδω τα ζωα μου αργά .

  2. avatar Douskas John

   Ξεχασα να γραψω .Αφιερωμενο στον σπαρτιατη ορθοδοξια η θανατος .

 4. avatar Κostas-dimm

  Εχω διαβάσει χίλιες δυό λαλακίες,αλλά τελικά η χριστιανική λαλακία,όριο δεν έχει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar joe%

  Can you feeeel it , can you feeeel it, can you feeeel it!

 6. avatar ????

  O πιο καλός παράδεισος ο Μουσουλμανικός!

 7. avatar ti s

  Δεν θέλω να προσβάλλω τον συντάκτη του άρθρου αλλά έχει παντελή άγνοια της Ορθοδοξίας.
  Η σύγκλιση ζωροαστρισμού-χριστιανισμού είναι βέβαια και δική μας διαπίστωση εναντίον των δυτικών με τις αιρέσεις τους, η \"θεολογία\" τους που έχει πιο πολλή σχέση με τον ζωροαστρισμό παρά με τον Χριστό, γι΄αυτό έβγαλαν πάπα, αποικιοκρατίες, φεουδαρχίες και χίτλερ (όλα συνδέονται μόνο που δεν είναι πρόσφορος ο χώρος για ανάλυση).
  Όταν μιλάμε για Ορθοδοξία μιλάμε το ακριβώς αντίθετο, για Θεό-Πατέρα που είναι κύριος των πάντων και όχι για πάλη του καλού με το κακό και την κυριαρχία για εξουσία.
  Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται στα Ευαγγέλια για την κόλαση απλά δίνουν ένα μέγεθος, δεν είναι αυτή τόπος βασανιστηρίων και ούτε ο Θεός είναι τιμωρός. Αντίστοιχα και ο Παράδεισος.

  1. avatar Βασιλειος.

   Ομιλία εις την Κυριακή της Απόκρεω\"
   (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς)
   οι από τα αριστερά, αποτυγχάνοντας ν\' αποκτήσουν την αληθινή ζωή λόγω της απομακρύνσεως από τον Θεό, θα εύρουν και παραπάνω κακό, αφού θα έχουν συνταχθεί με τους δαίμονες και θα παραδοθούν στο κολαστικό πύρ.
   21. Ποιου δε είδους είναι το πυρ εκείνο, το οποίο άπτεται και των σωμάτων και των λογικών σε σώματα όντων, και των ασωμάτων πνευμάτων, θλίβοντας και στενοχωρώντας τα παντοτινά, και δια του οποίου θα λειώσει και το δικό μας πυρ, κατά το γεγραμμένο, «τα καιόμενα στοιχεία θα λειώσουν»; Πόση προσθήκη φέρει στην οδύνη το ανέλπιδο της απολυτρώσεως; Διότι, λέγει, υπάρχει ποταμός, που παρασύρει το πυρ εκείνο, όπως φαίνεται, και το φέρει μακρύτερα από τον Θεό. Γι\' αυτό δεν είπε \"πορευθείτε\", αλλά «πορεύεσθε από εμένα οι καταραμένοι»· διότι έχετε αφθόνως δεχθεί τις κατάρες από τους πτωχούς, και με όλο που υπέφεραν εκείνοι, εσείς πάντως είσθε άξιοι κατάρας. Λέγει δε προς αυτούς «πηγαίνετε στο πυρ το ετοιμασμένο» όχι για σας, αλλά για τον Διάβολο και τους αγγέλους του· διότι τούτο δεν είναι προηγούμενο δικό μου θέλημα, δεν σας έπλασα γι\' αυτό, δεν ετοίμασα για σας την φωτιά. Το άσβεστο πυρ έχει αναφθεί για τους δαίμονες που έχουν αμετάβλητη την έξι της κακίας, με τους οποίους σας συνέδεσε η σύμφωνη μ\' εκείνους αμετανόητη γνώμη. Είναι λοιπόν εθελοντική η συμβίωσις με τους πονηρούς αγγέλους.

 8. avatar κλάιν μάιν

  Εγώ την αείμνηστη Μοσχολιού θυμάμαι που έλεγε... \"Ξενύχτησα στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ - Εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ\"

  1. avatar colonel Roy Mustang

   Διαφωνώ φίλε Κλάιν Μάιν. Μάλιστα ο ti s κάπου αστοχεί.Εφόσον δεχόμαστε ότι υπάρχουν Παράδεισος και Κόλαση σημαίνουν ότι:Ο μεν συνιστά μια γλυκειά επιτυχία,η δε την συμφορά και ατέλειωτο οδυρμό.Πως έτσι ο οδυρμός; Τι ήταν τόσο ικανό και αποφασισμένο που έφερε την διάρρηξη των σχέσεων Ανθρώπου και Θεού; Η Εύα Όχι.Η απάντηση βγαίνει με την προσεκτική έρευνα των γραφών.Άλλωστε ο Χριστός μας παρακινεί:\"Ερευνάτε τας Γραφάς\".
   Είναι ο Πονηρός.\"Ο Πλανών την οικουμένη\",ο πρώτος έκπτωτος στην ιστορία,από Σατανιηλ άλλαξε σε Σαταν,και διαχρονικός εχθρός του Ανθρώπου.Αν το δείτε λίγο από το ρήμα ναφάλ(:πέφτω)Βγαίνει το Νεφελιμ: Έκπτωτος! Συν την Άτη ,που ο Ζεύς την εξόρισε για πάντα..Κι έγινε η Απάτη! Λίγο το έχουμε ότι ο Χριστός θεραπεύοντας,τους δαιμονισμένους,τους απαλλάσσει απ\'την εν τέλει επιρροή του Σατανά;Δεν είναι λίγο,ούτε ότι οι δαίμονες επεχείρησαν πρόσφατα να κάψουν τον μητροπολίτη Αμβρόσιο!
   Ίσως επανέλθω.

   1. avatar ti s

    Απλά να διευκρινίσω (μιας και έγινε αναφορά) ότι δεν το πάω ωριγενιστικά. Τι είναι όμως ανώτερο να βλέπεις λουλούδια και λιβάδια ή Αυτόν που τα έφτιαξε; Και στον αντίποδα αν έχεις απορρίψει μόνος σου επιλέγοντας ελεύθερα την πηγή της γαλήνης κλπ πώς θα μπορείς να βρεις ανάπαυση; Τα καζάνια και τα άλλα δείχνουν ένα μέτρο της συμφοράς.

    1. avatar Κωστής1985

     Μηπως θες κι εσυ να μας πεις να βγαλουμε τα ματια μας;;κι εκτος αυτου μιας και μιλησες για ευα,πιστευεις κι εσυ το παραμυθακι ενος παππουλη που κατοικει στους ουρανους κι εφτιαξε τον ανθρωπο απο πηλο και χωμα;;;;;;

     1. avatar ti s

      Δεν κατάλαβες τίποτα, όπως ότι δεν μιλάμε για τόπο αλλά τρόπο όταν εκκλησιαστικά λέμε ουρανός, κόλαση, παράδεισος.
      (Βασικά ο πηλός είναι από χώμα) λέμε από χώμα και φύσηξε ο Θεός πνοή ζωής- ψυχή το ότι και τα ζώα έχουν ζωή αλλά δεν μπορούν π.χ. να δημιουργήσουν κάτι, δεν φαίνεται να σε προβληματίζει.

     2. avatar colonel Roy Mustang

      @Κωστής 1985:Μάλλον ότι πολύ καλά τα γνωρίζουν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης,επίσης οι Χαμάς εν Γάζα.

     3. avatar Douskas John

      Σε λιγο θα μας πεις οτι δεν πιστεύεις και στο Νώε . Εχουμε χάσει τον δρόμο του Χριστού για αυτο ο κόσμος πηγαίνει κατα διαβολου .

 9. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

  Θα την μάθουν καλά την κόλαση οι τσυριζανελ γιατί εκεί θα πάνε με αυτά που κάνουν!

  1. avatar Douskas John

   Η πίστη των Ελληνων σε ενα φανταστικό ον αλλου εθνους,ρατσας και καταγωγης εδω και 2000 χρονια αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο της υπάρξεως, συνέχειας, προοπτικής και μεγαλουργίας του ελληνικού έθνους»
   Αχαχα

   1. avatar Nikos 1

    Δικαίωμα σου να πιστεύεις στο επιστημονικά αδύνατο της αθεΐας ή ακόμα και να σε παγανιστησ ειδωλολάτρης

  2. avatar χικ

   Εσύ θα φας πόρτα από τον Πέτρο

   1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

    Εσύ θα φας γενικά πορτα

    1. avatar Douskas John

     Ε χριστιανοταλιμπάν άκου ενα αλλο
     Αν φορολογηθούν οι χριστιανοί στην ελλαδα θα δηλώσουν άθεοι μεχρι και οι παπάδες .

     1. avatar Age

      Πέρα από την πλάκα και τα τρολαρίσματα εδώ συμφωνούμε εν μέρη. Διαφωνώ στο «αν φορολογηθούν» γιατί ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ φορολογούμαστε ΚΑΙ γιαυτό! Αλλά συμφωνώ ότι θα έπρεπε να φορολογούμαστε χωριστά για την εκκλησία και φυσικά ΟΣΟΙ θέλουν. Θα μπορούσαν λοιπόν οι Άθεοι που κυβερνούν να νομοθετήσουν ώστε κλικάροντας ένα «κουτάκι» στην φορολογική σου δήλωση να δέχεσαι να φορολογηθείς για την εκκλησία. Οι Άθεοι δεν νομίζω όμως ότι θα το έκαναν κι έτσι απαρνούνται την ιδεολογία τους. Οι λόγοι που δεν θα το έκαναν είναι δύο. Ο ένας είναι ότι κάνουν μπίζνες με την εκκλησία όπως και με όλες τις ΜΚΟ (γιατί κι αυτή κάτι τέτοιο έχει γίνει δυστυχώς). Ο άλλος είναι ότι φοβούνται ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα πει ΝΑΙ στην φορολόγηση. Και ΑΝ γίνει αυτό καταρρίπτεται κάθε αιτίαση του στυλ «πληρώνουμε τους άχρηστους τραγόπαπες».
      Εγώ θα το ήθελα να γίνει πάντως για να δούμε ποσά απίδια χωράει ο σάκος
      ΥΓ. Αααα μην ξεχάσω!!! Κουτάκι και για την τεμπελοΕΡΤ όμως να μπει παράλληλα έτσι;;;;;

     2. avatar Douskas John

      Άκου age η εκκλησία ειναι παλιά[...] .Το οτι αυτοι ειναι ισόβιοι ενω οι πολιτικοί περαστικοί το γνωρίζουν πολυ καλα και το εκμεταλλεύονται ανάλογα . Πιο φανερό παράδειγμα απο τον Τσίπρα δεν υπάρχει . Οποτε ασε τα περί άθεης κυβέρνησης . Αν ηθελε να συγκρουστεί με την εκκλησία θα το ειχε κανει . Αυτοι μετράνε ψηφοφόρους και σου λενε τα κουκιά δεν βγαίνουν . Ας το κανουν οι επόμενοι . Εδω δεν τόλμησε ο παντοδύναμος αντρεας να το κανει θα το εκαναν αυτοι . Τωρα τα περί κέρδους των άθεων να κόψεις το λιβάνισμα στο σπίτι σου γιατι σε χαλάει .
      Άντε και να εισαι καλο παιδι αυτες τις μερες γιατι ο θεός σε βλέπει απο ψηλά . Τις άλλες κανε οτι θέλεις . Εχει και αλλα πραγματα να ασχοληθεί ο Θεούλης σου εκτός απο το τι τρως . Σιγουρα το ίδιο σημαντικά .

   2. avatar colonel Roy Mustang

    @Χικ Μπα;Σου έθιξε κάποιο ίνδαλμα;! Μας κατέστρεψαν,και όμως τους καλοβλέπεις! Είσαι στα καλά σου,ή είσαι ένας βολεμένος....;

  3. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

   (1)Γεια σου. Ακόμα + αν μερικοί άνθρωποι επιλέξουν να περάσουν την αιωνιότητα τους στην κόλαση (ίσως πιθανών γιατί δεν πολυπιστεύουν ότι υπάρχει πραγματικά κόλαση +άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ίδιους να πάνε σε ένα τέτοιο μέρος που δεν πιστεύουν καν ότι υπάρχει ή γιατί θεωρούν την κόλαση ένα μέρος που θα επιτρέπεται να κάνουν ότι τους αρέσει πχ μπουζούκια, γυναίκες κτλ μόνο που εκεί δεν θα υπάρχει Θεός, κυκλοφορούν άλλωστε + τα σχετικά ανέκδοτα ) εσύ δεν έχεις δικαίωμα να τους κρίνεις, να τους καταδικάζεις ή να χαίρεσαι που κάποιοι συνάνθρωποι μας θα πάνε σε αιώνια. Δεν είναι αυτό το Πνεύμα του Ιησού Χριστού. Αν το κάνεις αυτό δεν έχεις και σχέση με τον Ιησού Χριστό ο οποίος επάνω στο σταυρό προσευχήθηκε για τους σταυρωτές Του ( Λουκά 23:34) αλλά και από όσους πιστεύουν αληθινά σε Ατόν ζήτησε [44 Εγώ, όμως, σας λέω: Να αγαπάτε τούς εχθρούς σας, να ευλογείτε εκείνους που σας καταχρώνται, να ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν, και να προσεύχεστε για εκείνους που σας βλάπτουν και σας κατατρέχουν•45 για να γίνετε γιοι τού Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς, επειδή αυτός ανατέλλει τον ήλιο του επάνω σε πονηρούς και αγαθούς, και βρέχει επάνω σε δικαίους και αδίκους.46 Επειδή, αν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν, ποιον μισθό έχετε; Και οι τελώνες δεν κάνουν το ίδιο; 47 Και αν χαιρετήσετε μονάχα τους αδελφούς σας, τι περισσότερο κάνετε; Και οι τελώνες δεν κάνουν έτσι;48 Να είστε, λοιπόν,εσείς τέλειοι,όπως ο Πατέρας σας,που είναι στους ουρανούς,είναι τέλειος.] Ματθαίος 5:4.

  4. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

   (2 από 3) Συμφώνα με τα Λόγια του Ιησού χριστού , χριστιανός δεν είναι όποιος τον λέει άπλα ¨Κύριε- Κύριε¨ αλλά όποιος θέλει και κάνει τελικά το θέλημα του Θεού Πατρός ( Δες Ματθαίο 7:21).
   Ο Ιησούς Χριστός δεν ήρθε στην γη να καταδικάσει τους αμαρτωλούς , γιατί τότε όλοι θα πηγαίναμε στην κόλαση γιατί όλοι αμαρτωλοί είμαστε , αλλά να τους σώσει ( Μάρκο 2:17 και Α’ Τιμόθεου 1:15) . Γι αυτό σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων και με ανάσταση Του να δώσει αιώνια ζωή όσοι Τον δέχονται και πιστεύουν στην ίδιο σαν Σωτήρα τους και Τον ευχαριστούν προσωπικά (Μάρκος 16:15-16, Πράξεις 2:37-42, 17:30-31 16:30-31 , Ρωμαίους 10:9-13).
   Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει τον κάθε αμαρτωλό, για όλους τους αμαρτωλούς πέθανε ο Ιησούς Χριστός. Δεν θα σωθούν όμως όλοι όπως και στην εποχή του Ιησού δεν σώθηκαν όλοι. Υπήρχαν και οι φαρισαίοι της εποχής του Ιησού που θεωρούσαν τους εαυτούς τους πολύ δίκαιους και πολύ θρήσκους και δεν ήθελαν να πιστεύουν στον Ιησού σαν τον μόνο Σωτήρα. Οι φαρισαίοι θεωρούσαν ότι η θρησκεία και οι θρησκευτικές τελετές που τηρούσαν με ευλάβεια θα τους σώσουν αλλά δεν μετανοούσαν ούτε πίστευαν στον Ιησού Χριστό και στο Ευαγγέλιο ούτε βέβαια οι υποκριτές θρησκευόμενοι είχαν πραγματική αγάπη για τους συνανθρώπους τους.
   Γι αυτό και ο Ιησούς είπε ότι οι αμαρτωλοί και οι τελώνες που μετανοήσαν θα πάνε στην βασιλεία του Θεού ενώ οι φαρισαίοι και όσοι δικαιώνουν τους εαυτούς τους όχι (Ματθαίο 21:31-32)

  5. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

   (3 από 3) Συμπέρασμα οι αμαρτωλοί έχουν την ελευθερία από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό να διαλέξουν αν θέλουν να περάσουν την αιωνιότητα τους με το διάβολο στην κόλαση που έχει ετοιμαστεί γι αυτόν και όσοι τον ακολούθου (Ματθαίος 25:41) ή να την περάσουν με τον Ιησού Χριστό που τους αγάπα και πέθανε στον σταυρό για την Σωτηρία τους. Προσωπικά θα ήθελα να είμαι με τον Δημιουργό μου και Σωτήρα μου γιατί πιστεύω ότι μουλά την αλήθεια και με αγαπήσει περισσότερα από τον εχθρό της ψυχής που λέει όλο ψέματα και είναι ανθρωποκτόνος ( Ιωάννης 8:44)
   Τέλος όσοι άνθρωποι που δεν έχουν αληθινή αγάπη για τον συνάνθρωπο τους και έχουν κακία και πονηριά στην καρδιά τους δεν μπορούν να μπουν στην βασιλεία του Ιησού Χριστού ότι και αν νομίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους αλλά στην πραγματικότητα κάνουν το θέλημα του εχθρού της ψυχής τους γι αυτό όταν μιλάς σε ανθρώπους για τον Ιησού Χριστό και την αιώνια ζωή που χαρίζει να το κάνεις με τον τρόπο και την αγάπη του Ιησού Χριστού αλλιώς καλύτερα να μην μιλάς καθόλου γιατί σκανδαλίζεις και απωθείς τους ανθρώπους από τον Ιησού Χριστό την αγάπη Του για τους αμαρτωλούς και το Ευαγγέλιο που ο Ιησούς Χριστός μας κήρυξε. Και όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τους υποκριτές που σκανδαλίζουν τους άλλους ανθρώπους και τους διώχνουν μακριά από τον Θεό της Αγίας Γραφής ( Δες Ματθαίο 23:13-15 και 23:27-28 και 23:23:33 και Ματθαίο 18:3-8).

 10. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

  (5 από 5) πριν πάρεις σημαντικές αποφάσεις για την ζωή σου. Τι θα πιστεύεις σαν αληθινό και τι θα απορρίψεις κάνε την έρευνα σου. Προπαντός μην φύγεις από αυτήν την ζωή χωρίς να έχεις μελετήσει ο ίδιος τα λόγια του Ιησού Χριστού μέσα από την Καινή Διαθήκη και να εξετάσεις τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες που έχουμε για την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Τέλος μην παρασυρθεις από τους ανθρώπους της θρησκείας που εκμεταλλεύονται την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει κάπου και του πλασάρουν ψεύτικες τελετές και ψεύτικες θρησκευτικές παραδόσεις σαμ την αλήθεια του Θεού. Η αλήθεια βρίσκεται γραμμένη μέσα στην Αγία Γραφή και όποιος την διαβάζει με ειλικρινή καρδιά και ταπεινή διάθεση ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός θα του αποκαλυφθεί και θα τον οδηγήσει στην μια και μοναδική αλήθεια που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ο Κύριος και Θεός. Δημιουργός ή ψεύτης; ( Τελικά ο Ιησούς είναι ο Δημιουργός του κόσμου και άρα και ο δικός σου Δημιουργός ή είναι απλά ο μεγαλύτερος ψεύτης που πέρασε από την γη ; Πρέπει να διαλέξεις ! ο Ιησούς Χριστός έκανε τέτοιες διακηρύξεις για τον εαυτό του που δεν σε αφήνει να επιλέξεις να πιστεύεις κάτι άλλο. Πρέπει να διαλέξεις τι θα θεωρείς ότι ήταν ο Ιησούς : Δημιουργός ή ψεύτης ;

  [...]

  1. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

   Δημιουργός ή ψεύτης; ( Τελικά ο Ιησούς είναι ο Δημιουργός του κόσμου και άρα και ο δικός σου Δημιουργός ή είναι απλά ο μεγαλύτερος ψεύτης που πέρασε από την γη ; Πρέπει να διαλέξεις ! ο Ιησούς Χριστός έκανε τέτοιες διακηρύξεις για τον εαυτό του που δεν σε αφήνει να επιλέξεις να πιστεύεις κάτι άλλο. Πρέπει να διαλέξεις τι θα θεωρείς ότι ήταν ο Ιησούς : Δημιουργός ή ψεύτης ;

   [...]

 11. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

  (4 από 5) αν πιστεύεις ότι η σωτηρία σου είναι θέμα τύχης το που γεννήθηκες ή ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύεις ή το πως ζεις την ζωή σου αρκεί να είσαι \"καλός άνθρωπος\" επέτρεψε μου να σου πω ότι κανείς λάθος ή έχεις πέσει θύμα της ψευτικης θρησκείας που σου λέει πράγματα που δεν τα λέει ο Λόγος του Θεού+δεν τα λέει Αυτός που σε δημιούργησε.Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Δημιουργός μας.Δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που είπε κάποια καλά πράγματα+κάποιοι κακοί άνθρωποι τον σταύρωσαν.Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Δημιουργός, ήταν αυτός στον οποίο ο Πατέρας Θεός είπε [ας ποιησομεν άνθρωπο κατά εικόνα ημών και ομοιοση ημών (προσοχή χρησιμοποιεί πληθυντικό γιατί ο Θεός λέει αυτά στον Ιησού που υπήρχε τότε ως ο Λόγος του Θεού δες Ιωάννη Ευαγγέλιο 1:1-3)] Γέννηση 1:26.Ο Ιησούς έλεγε πάντα την αλήθεια γιατί ήταν Θεός, είναι ο Δημιουργός μας, ήρθε στην γη να σταυρωθεί από αγάπη για το δημιούργημα Του,τον άνθρωπο,για να μας ξαναδώσει πίσω αυτό που είχαμε+χάσαμε με την αμαρτία μας.Δηλαδή συγχωρεση, κοινωνία με τον Άγιο Θεό της Αγίας Γραφής και αιώνια ζωή.κανεις άλλος δεν θα σου πει την αλήθεια είτε γιατί δεν την ξέρει ο ίδιος καθώς είναι ένας φθαρτος άνθρωπος που γεννήθηκε μέσα στον χρόνο είτε γιατί δεν σε αγαπά πραγματικά+ σου λέει ψέματα για να σε έχει οπαδό. Αλήθεια υπάρχει+είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.Η ανάσταση του από τους νεκρούς αποδεικνύει ότι αυτά που έλεγε δεν ήταν προσωπικές απόψεις του ή θεωρία αλλά η αλήθεια+η δύναμη του Θεού. Όποιος το ψάξει θα βρει αποδείξεις που χρειάζεται

 12. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

  (3) πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός; Άλλοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αλήθεια. Δηλαδή αρκεί να πιστεύεις σε μια θρησκεία+ αυτό φτάνει. Άλλοι για θρησκεία τους ακολουθούν την θρησκεία των γονιών τους ή την θρησκεία που ακολουθεί η πλειοψηφία στην χώρα που ζουν. Παράδειγμα. Κάποιος που γεννήθηκε στην Ελλάδα είναι \"ορθόδοξος χριστιανός\" επειδή+ οι γονείς του είναι+μάλιστα τον βάφτισαν νήπιο+ τον έκαναν \"ορθόδοξο\". Ο άνθρωπος όμως στην ζωή του ποτέ δεν ασχολήθηκε αν η ορθόδοξη εκκλησία και η ορθόδοξη πίστη είναι η σωστή; Ποτέ ο άνθρωπος δεν διασταυρωσε αν αυτά που πιστεύει+ αν αυτά που του λένε οι παπάδες της θρησκείας ή εκκλησίας του συμφωνούν με το Λόγο του Θεού+το παράδειγμα του Ιησού. Οι άνθρωποι απλά πιστεύουν γιατί έτσι τα \"βρήκαμε και έτσι θα τα αφήσουμε\". Υπάρχουν πολλοί που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί (μερικοί μάλιστα και φανατικοί) αλλά με την ίδια ευκολία θα ήταν καθολικοί χριστιανοί αν τύχαινε να γεννηθούν στην Ιταλία ή θα ήταν μωαμεθανοί-μουσουλμάνοι αν τύχαινε να γεννηθούν λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά στην Τουρκία ή θα ήταν πολύ καλοί βουδιστές ή ινδουιστές αν είχαν γεννηθεί στην Ινδία κτλ. Θέλω να πω ότι αυτό είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύεις ότι αν υπάρχει Θεός και η σωτηρία σου είναι θέμα τύχης+εσύ θα σωθείς επειδή έτυχε να γεννηθείς στην Ελλάδα που έχει την σωστή \"θρησκεία\". Το τι πιστεύεις πρέπει να το ψάξεις+να το επιλέξεις εσύ. Όχι να στο επιβάλουν άλλοι.+η πίστη σου+η ζωή σου να συμφωνεί με τα λόγια του αναστημένου Ιησού Χριστού.

 13. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

  (2)Όπως πιστεύω ότι δεν ήρθαμε τυχαία σε αυτήν την ζωή,ούτε πιστεύω ότι δημιουργήθηκε το σύμπαν και η ζωή τυχαία από κάποιες εκρήξεις ή άλλα φυσικά φαινόμενα έτσι επίσης δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος χάνεται με τον θάνατο του αλλά πιστεύω ότι συναντάει τον Δημιουργό του +τότε όλες οι απορίες που έχει ο κάθε λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος για το νόημα της ζωής θα του λυθούν.Η διαφορά του τότε με το σήμερα είναι η εξής:Τώρα και όσο ζει ο άνθρωπος μπορεί να μετανοήσει,να πιστέψει στον Ιησού Χριστό που σταυρώθηκε για την σωτηρία μας και αναστήθηκε για την δικαίωση μας +να σωθεί.Αν ο άνθρωπος καταλάβει ότι υπάρχει Θεός +αιώνα ζωή μετά το θάνατο του θα είναι πλέον πολύ αργά και δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει τον αιώνιο προορισμό του. Γι αυτό λοιπόν για να μην βρεθείς εσύ (αλλά και κανένας άλλος συνάνθρωπος μας) σε αυτήν την δυσάρεστη θέση την ημέρα που θα συναντήσεις τον Δημιουργό σου σε παρακαλώ να διαβάσεις με προσοχή τα παρακατώ +μετά να κάνεις δημιουργικούς στοχασμούς για την δική σου ψυχη:1) Αυτή ήταν η ζωή σου ! (Γι αυτούς που πιστεύουν ότι όλα τελειώνουν εδώ +όλα τελειώνουν με τον θάνατο του ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός όμως +η Αγία Γραφή μας μιλάνε για μια άλλη πραγματικότητα που συναντάμε όταν φεύγουμε από αυτήν την ζωή που κατά την γνώμη μου κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να αγνοεί !) [...]
  2)Το μεγάλο Ταξίδι.Μήπως νομίζεις ότι είσαι ακόμα αρκετά νέος+έχεις χρόνο να μετανοήσεις ; Τότε διάβασε αυτό [...]

 14. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16!

  (1)Για να απαντήσεις με σιγουριά αν υπάρχει παράδεισος και κόλαση πρέπει να έχεις πεθάνει και να έχεις γυρίσει από τους νεκρούς ώστε να πεις με βεβαιότητα τι είδες , αν είδες κάτι , μετά το θάνατο σου. Ή άλλη περίπτωση είναι να ήσουν παρόν στην δημιουργία του σύμπαντος ή του πρώτου ανθρώπου ώστε να δεις τελικά ο άνθρωπος προήλθε από εξέλιξη πιθήκων ή άλλων ζώων ή παραμένει ίδιος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην γη γιατί έτσι τον δημιούργησε κάποιος ,ο Θεός, και όλα παραμένουν όπως τα έφτιαξε ο Θεός και αναπαράγονται μόνο κατά το είδος αυτού, είτε ζώα είτε φυτά. αν δεν έχεις τις δύο προηγούμενες εμπειρίες-γνωση ότι και να πεις για το τι υπάρχει μετά το θάνατο είναι θεωρία. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να μας πει την αλήθεια για αυτό το θέμα; Και υπάρχει αλήθεια; Και αν υπάρχει μπορούμε να το ξέρουμε; Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του ή την θεωρία του για το αν υπάρχει παράδεισος-κολαση ,ανάσταση νεκρών, Θεός κτλ. Και μπορεί να ζει μια χαρά αυτήν την ζωή ακόμα και αν πιστεύει σε κάτι που είναι λάθος. Το πρόβλημα θα αρχίσει αν πεθάνει και τότε αντιληφθεί ότι όσο ζούσε πίστευε σε θεωρίες και λάθος πράγματα.πιστευε σε θεωρίες ανθρώπων+ διδασκαλίες θρησκειών+όχι στα λόγια του Δημιουργού-Θεου. Σκέψου να πεθάνεις,να βρεθείς μπροστά σε κάποιον,τον Θεό (άσχετα αν τώρα πιστεύεις στην ύπαρξη του ή όχι) και ο Θεός αυτός να σε κρίνει+να σε καταδικάσει αιώνια; Και από εκεί που θα πας να μην υπάρχει επιστροφή,ούτε δυνατότητα να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την αιώνια τύχη σου.

  1. avatar Stasula

   Είσαι τέρμα κουραστικός. Τράβα κάνε προσηλυτισμό σε κανέναν που μπορείτε.... γίδια

  2. avatar τσαμουρης

   μερικες ερωτησης αφου θελης διαλογο και από την συνταξη από ότι φαινεται σου [δινουν]
   το αλαθητο ,[email protected]
   δεχεσαι το σημειο του σταυρου ?
   γιατι πιστευης ότι το δικο σου δογμα είναι καλυτερο από των ορθοδοξων ?
   θα[ σωθουν] μονο αυτοι που είναι από το δικο σου δογμα η και από αλλα ?
   χριστιανοι εισται μονο εσεις του δικου σου δογματος ?
   διατυπωσε ακριβως την θεωρια σου σε αντικρουση με τους ορθοδοξους γιατι δεν πιστευτε
   ουτε στους αγιους αλλα ουτε και στην κυρια αγιοτητα της παναγιας ?
   αν θελης μπορης να με φωτισης ακριβως γιατι δεν πιστευτε ουτε στις εικονες
   και ακριβως ποια χρονολογια ξεκινήσατε να το εστιάζετε αυτό ?επικαλησαι συνεχως την αγια γραφη αλλα ουδόλως εχης αναφερη ποσοι εισται στην ελλαδα ,?ποτε ιδρυθήκατε ?και από που επιχορηγήστε [ακριβως] που εχετε εδρα ? σε ποια χωρα ?
   στην αγια γραφη αναφερη ξεκάθαρα [εν εκεινω το καιρο πολλοι θελουν ερθουν και σας ειπουν εδώ είναι ο κυριος και εκει είναι ο κυριος αλλα θελετε κρινη αυτους από τα εργα αυτων ! εσεις κυριε -κυρια!?
   ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟ ΔΟΓΜΑ !!!!!??
   ΑΝ ΘΕΛΗΣ ΠΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΓΝΩΣΗΣ [ΣΠΟΥΔΕΣ] ?
   το κεφαλαιο ου κρινης το εχης ξεπεραση ?
   ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΡΕΣΗ !? Η ΕΤΣΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ,σσ όπως η σωτηρια ψυχων ,ατομων , η προσελκυση στην δικη σας [Α-λη-θεια] τι ακριβως πιστευτε ότι επιτυγχάνεται με την λογογραφη σας σσ [λογοδιαροια] ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΗΣ αλλα προφανως το αγιο πνευμα ακομα δεν σΑς εχη επισκευτη.

   1. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

    (1 από 4)Εσύ μιλάς για \"ορθόδοξη εκκλησία\" και θρησκεία.Εγώ μιλώ για ανεστημένο Ιησού Χριστό και την αιώνια ζωή που χαρίζει σε όποιον μετανοεί για τις αμαρτίες του και τον δέχεται συνειδητά σαν προσωπικό του Σωτήρα, Κύριο και Θεό και θέλει να ζήσει την ζωή του σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού που είναι η Αγία Γραφή. Η διαφορά μας δεν είναι απλά μεγάλη είναι αβυσσαλεα. Εσύ εκπροσωπείς ένα νεκρό θρησκευτικό σύστημα των παπάδων που έχουν κάνει την θρησκεία εμπόρευμα και έχουν φλομωσει τους ανθρώπους με τα ψέματα τους και τις ανθρώπινες παραδόσεις και θρησκευτικές τελετές τους που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που δίδαξε ο ιδρυτής του χριστιανισμού και εγώ λέω στους ανθρώπους τα λόγια του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Όμως να ξέρεις ότι η δεύτερη παρουσία του Κυρίου Ιησού Χριστού πλησιάζει. Δεν ξέρουμε το πότε αλλά κάθε μέρα που περνάει ερχόμαστε+πιο κοντά. Άραγε τι θα πεις στον αναστημένο Ιησού Χριστό εκείνη την ημέρα; Εγώ βασιστικα στους παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας για την σωτηρία μου; Εγώ πάντως θέλω να πω στον Κύριο Ιησού Χριστό εκείνη την ημέρα. (Βασιστηκα στον λόγο σου που διάβασα μέσα στην Αγία Γραφή. Σε λάτρευα όπως μας ζήτησες \"εν πνεύματι και αλήθεια\" Ιωάννης 4:24 και δεν άφησα κανέναν υποκριτής Φαρισαίο να με βγάλει από τον Λόγο σου και να στερηθεί την αιώνια ζωή εξ αιτίας του). Σε όλους λέω και σε σένα [τι να κάνω για να σωθώ (ρώτησε κάποιος); Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς..] Πράξεις Αποστόλων 16:30-31.

   2. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

    (2 από 4) Το πρόβλημα με την διδασκαλία της ¨ορθόδοξης¨ εκκλησίας και των παπάδων που την εκπροσωπούν δεν είναι μόνο ότι νηπιοβαπτιζουν (πράγμα που είναι παράνομο και αντιχριστιανικό μιας και το νηπιοβάπτισμα δεν έχει καμία ηθική αξία ενώπιων του Θεού της Αγίας Γραφής και αυτό γιατί δεν έγινε με την θέληση του βαπτιζόμενου και άρα όσοι έχουν νηπιοβαπτιστεί ενώπιων του Θεού είναι ακόμα αβάπτιστοι δες και Μάρκο 16:15-16) αλλά ότι διδάσκουν τους ανθρώπους ότι έχουν λάβει το Άγιο Πνεύμα επειδή τους βάπτισε ο ορθόδοξος παπάς όταν αυτό είναι ένα ακόμα σατανικό ψέμα. Ο ίδιος ο Ιησούς είπε [15 Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου.16 Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα,17 το Πνεύμα τής αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει· εσείς, όμως, το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι.] Ιωάννη 14:15-17
    Ο Απόστολος Πέτρος είπε [37 Και όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;38 Και ο Πέτρος είπε σ\' αυτούς: Να μετανοήσετε, και κάθε ένας από σας να βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών· και θα λάβετε τη δωρεά τού Αγίου Πνεύματος·39 επειδή, η υπόσχεση είναι προς εσάς και προς τα παιδιά σας, και προς όλους εκείνους που είναι μακριά, όσους θα προσκαλέσει ο Κύριος ο Θεός μας] Πράξεις 2:37-39.

   3. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

    (3 από 4) Και ο Απόστολος Παύλος εξηγεί πώς λαβαίνει κάποιος το Άγιο Πνεύμα [εμείς που προελπίσαμε στον Χριστό·
    13 στον οποίο κι εσείς ελπίσατε, όταν ακούσατε τον λόγο τής αλήθειας, το ευαγγέλιο της σωτηρίας σας· στον οποίο και, καθώς πιστέψατε, σφραγιστήκατε με το Άγιο Πνεύμα τής υπόσχεσης·] Εφεσίους 1:12-13. Άρα σύμφωνα με την διδασκαλία του Ιησού Χριστού και την Καινής Διαθήκης κάποιος λαβαίνει το Πνεύμα του Θεού όταν πιστεύει στο Ευαγγέλιο και δέχεται τον Ιησού Χριστό σαν Σωτήρα του.
    Ακόμα και το λεγόμενο «Πιστεύω» όταν γράφτηκε το έλεγε ο ίδιος που πήγαινε να βαφτιστεί. Χρόνια μετά καθιερώθηκε να το λέει κάποιος άλλος, ο ανάδοχος-νονός αντί του βαπτιζόμενου. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα παραβρεθείς σε μια βάφτιση με το ορθόδοξο τυπικό πρέπει να πείτε στον νονό ότι αυτός πρέπει να βαφτιστεί αφού αυτός λέει το «Πιστεύω» και όχι το νήπιο. Για το νήπιο οι γονείς του αλλά και η τοπική εκκλησία έχουν την ευθύνη και την αποστολή από τον Θεό να μεγαλώσουν το παιδί τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» και όταν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να αποφασίζει και εκδηλώσει την επιθυμία να γίνει χριστιανός τότε οι αρμόδιοι λειτουργοί της τοπικής του εκκλησίας πρέπει να βαφτίσουν το παιδί που έχει πάρει την απόφαση να ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό στην ζωή του, για να εκπληρώσουν την εντολή του Χριστού και για να εκτελέσουν κατά πάντα το θέλημα του Θεού ( Δες Ματθαίο 3:15)

   4. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

    (4 από 4) Όλα τα άλλα που έχουν σκαρφιστεί οι παπάδες,οι πρόγονοι τους και οι λοιποί Φαρισαίοι όλων των εποχών άσχετα τι ονόματα φέρουν, είναι «προφάσεις εν αμαρτίες» και όσοι αγαπάμε στα αλήθεια τον Ιησού Χριστό και σεβόμαστε τον Λόγο του Θεού , την Αγία Γραφή θα είναι καλό σε όσους μας λένε να κάνουμε πράγματα που δεν είναι γραμμένα στην Αγία Γραφή καλό είναι να τους απαντάμε [ 29 Και αποκρινόμενος ο Πέτρος και οι απόστολοι, είπαν: Πρέπει να πειθαρχούμε στον Θεό μάλλον παρά στους ανθρώπους.] Πράξεις των Αποστόλων 5:29.

  3. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

   Μια απορία δε βαριέσαι να γράφεις εκθέσεις ιδεών?

   1. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

    Όχι αν έστω και ένας προβληματιστεί για την αιώνια ζωή , το τι πραγματικά λέει ο Λόγος του Θεού η Αγία Γραφή και πως μπορεί και αυτός να λάβει την δωρεάν σωτηρία που χαρίζει ο Ιησούς Χριστός αυτό για μένα θα είναι η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση. Οι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά και όπως λέει η Αγία Γραφή αν δεν έχουν μετανοήσει για τις αμαρτίες τους και δεν έχουν επικαλεστεί τον Ιησού Χριστό σαν προσωπικό τους Σωτήρα και Κύριο και Θεό τους και πεθάνουν τότε πάνε σε αιώνια κόλαση που δεν υπάρχει επιστροφή από εκεί. Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι υπάρχει παράδεισος και κόλαση όπως ακριβώς το είπε ο Ιησούς Χριστός και επειδή αγαπώ τους συνανθρώπους μου γράφω όλα αυτά να τους ενημερώσει τι λέει η Αγία Γραφή και ότι ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε πραγματικά και σήμερα είναι ζωντανός και έχουμε πολλές αποδείξεις και ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς αλλά και ότι θα ξανάρθει (Δευτέρα παρουσία). Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός θα ξανάρθει ή δεν διαβάζουν οι ίδιοι την Αγία Γραφή για να ξέρουν τι ακριβώς δίδαξε ο Ιησούς Χριστός και τι όχι γιατί αυτό παρεξηγούν μερικές φορές τα λόγια μου και την προσπάθεια που κάνω να πω αλήθειες και να αφυπνισω πνευματικά τους ανθρώπους ώστε να ενδιαφερθούν για την σωτηρία τους και την αιώνια τύχη τους. Χαίρομαι να βοηθάω ανθρώπους να αποκτήσουν μια προσωπική σχέση με τον αναστημένο Ιησού Χριστό όπως και εγώ γνωρίζω τον Ιησού σαν προσωπικό μου Κύριο και Σωτήρα.

  4. avatar Ετσι….

   Εσυ Ιεχωβά τραβά να προσυλιτισεις κανα ακατηχητο και ασε τους άλλους.

   1. avatar χχχχχχχχχ

    Δεν ειναι μαρτυρας του Ιεχωβα

   2. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

    Λυπάμαι αλλά επειδή δεν φαίνετε να διαβάζεις την Αγία Γραφή σου+πολύ τακτικά δεν ξέρεις τι είπε ο Ιησούς Χριστός.Οι ψευδόμαρτυρες της οργάνωσης του Ιεχωβά,του Μπρούκλιν όπως τους λέω εγώ, δεν είναι χριστιανοί +λένε πολλά ψέματα για τον Θεό, τον Ιησού Χριστό +την Αγία Γραφή.Ακόμα κάνουν πράγματα που είναι ενάντια +στον Λόγο του Θεού,την Αγία Γραφή αλλά ακόμα +σε αυτήν κοινή λογική του ανθρώπου (αναφέρομαι ότι δεν δίνουν αίμα και γονείς έχουν αφήσει τα παιδιά τους να πεθάνουν+μετά τρελλάθηκαν από τον πόνο τους και την βλακεία που κάνανε). Εγώ σε όλα σχόλια μου προσπαθώ να αναδείξω τι λέει ο Λόγος του Θεού για την σωτηρία μας +την αιώνια ζωή που ήρθε να μας χαρίσει ο Ιησούς Χριστός και πάντα προτρέπω τους ανθρώπους να επιβεβαιώσουν αυτά που λέω αν είναι γραμμένα μέσα στην Αγία Γραφή (Παλιά και Καινή Διαθήκη) . Ο Ιησούς Χριστός θα ξανάρθει και όσοι λέμε ότι πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό πρέπει να είμαστε να τον συναντήσουμε και να περάσουμε την αιωνιότητα μας κοντά Του στην αγία Του παρουσία. Η ανάσταση του Ιησού Χριστού που θα γιορτάσουμε και θα θυμηθούμε σε λιγες ημέρες είναι μια πραγματικότητα που δίνει βεβαιότητα ότι μια ημέρα θα αναστηθούμε+όλοι εμείς οι άνθρωποι+ θα σταθούμε μπροστά σε Αυτόν το ίδιο τον Ιησού Χριστό που σταυρώθηκε+αναστήθηκε για εμάς+την σωτηρία μας. (Ίσως πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι υπάρχη ανάσταση αλλά πίστεψε με ότι είναι μακάριοι αυτοί που το πιστεύουν+προετοιμάζουν τον ευατό τους για να μην ντραπούν αιώνια εκείνη την ημέρα της κρίσης όλων μας).

    1. avatar τσαμουρης

     ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΟΥΔΟΛΩΣ ΣΤΑ [ΑΠΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ] ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΘΕΣΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΝΗΡΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΗΣ
     ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ
     ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ
     ΠΝΕΥΜΑΤΑ σσσσ σε καμια περιπτωση αγια
     ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ Η ΑΛΛΩΝ ΙΣΩΣ

     1. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

      Το ίδιο πιστεύω+ εγώ για σένα. Ότι δηλαδή καθοδηγησαι από τους παπάδες +υπερασπίζεσαι τα οικονομικά τους συμφέροντα. Οι παπάδες το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν οπαδούς τους οποίους στην συνέχεια τους απομιζουν +οικονομικά μέσα από τις ψεύτικες τελετές που έχουν εφεύρει ( ενώ ο Ιησούς Χριστός είπε τα πράγματα του Θεού είμαι δωρεάν και να φεύγουμε μακριά από όσους κάνουν την θρησκεία εμπόρευμα). Όπως βλέπεις τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ θέλω να μένω στο γεγραμμενο Λόγο του Θεού , να πιστεύω ότι δίδαξε ο Ιησούς Χριστός ο Κύριος+Θεός μου + να ακολουθώ το παράδειγμα Του ενώ εσύ θέλεις να κάνεις αυτά που διδάσκουν οι παπάδες που είναι τελετές και ψεύτικες θρησκευτικές παραδόσεις που και οι ίδιοι οι παπάδες που τις κάνουν δεν τα πιστεύουν. Θυμάμαι τι είχε πει ένας μητροπολίτης όταν πέθαινε σε έναν γνωστό του και το έγραψαν και οι εφημερίδες ( εγώ δεν έχω κάποια μόρφωση και δεν θα μπορούσα να κάνω καμιά δουλειά στην ζωή μου. Αλλά χάρη στο παταμυθακι του Χριστού πέρασα ζωή χαρισάμενη). Αυτό που είπε ο μητροπολίτης εκείνος δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα για τους παπάδες της ορθόδοξης εκκλησίας αλλά ο κανόνας. Γιατί αν κάποιος αγαπά πραγματικά τον Ιησού Χριστό που σταυρώθηκε για την σωτηρία μας δεν μπορεί να κάνει αυτά που διδάσκει η ορθόδοξη εκκλησία (πχ νηπιοβαπτισμα) ούτε να συμμετέχει στο θέατρο που παίζουν οι παπάδες+οι μητροπολίτες. Αυτά με αγάπη και σεβασμό
      Γιατί κάθε ψυχή είναι πολύτιμη στα μάτια του Θεού+πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια.

     2. avatar τσαμουρης

      δεν εχης ουτε σεβασμο ουτε αγαπη ,και συνεχιζης να μην απαντας!!παρα μονο με κρισης επι κρισεων και ιστοριες επι ιστοριων παντα στον λογο σου επικαλησαι την αγια γραφη είναι ένα πραγματικα πανεξυπνο κολπο το οποιο βασιζεται στην ψυχοδυναμικη παραινεση της ανικανότητας του ανθρωπου για συγκρουση με το θειο και δυστηχως στον πολλων ημιμαθεια , ποιος είναι αυτος που θα αμφισβητηση την αγια γραφη !!!???,μονο που δεν πιανη σε ολους βλεπης [αδερφε] και αλλοι πλανηθηκαν αλλα εκαναν την επιλογή τους ,οσο αφοραη τα του είμαι με τους παπαδες παλι εξω επεσες παλι πλανήθηκες! , και παλι ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΣΤΑ ΑΠΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ σε αφηνω να ψαρευης αδαεις ημιμαθείς και ξυλοπαροικους συνεχισε την ΨΑΡΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΙΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΠΑΛΩΣΗΣ . αντιο και
      καλη ανασταση

     3. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

      Απάντησε μου εσύ ποτέ έγινες αληθινός χριστιανός+πότε έλαβες το Άγιο Πνεύμα που υποσχέθηκε ο Ιησούς Χριστός στους μαθητές Του (δες Πράξεις των Αποστόλων 1:8) θα σου απαντήσω+ εγώ. Αλλά φρόντισε η απάντηση σου να συμφωνεί με την Αγία Γραφή για αυτό ότι πεις θέλω να το στηρίξεις με εδάφια+παραδείγματα μέσα από την Αγία Γραφή. Γιατί αν αυτά που πιστεύεις δεν τα βλέπεις γραμμένα μέσα στο Λόγο του Θεού+δεν μπορείς να τα δικαιολογήσεις με εδάφια τότε μάθε ότι έχεις εθελοθρησκεία δηλαδή πιστεύεις ότι εσύ θέλεις να πιστεύεις και όχι στην αλήθεια του Ιησού Χριστού. Και θα έλεγα η ζωή μας εδώ κάτω στην γη είναι πολύ σύντομη για να την ξοδέψουμε με εθελοθρησκείες και να μην κηρύττουμε την αλήθεια του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και η αιωνιότητα είναι πάρα πολύς χρόνος για να την χάσουμε εξαιτίας των παπάδων , τα ψέματα που διδάσκουν για το πως σώζεται ο άνθρωπος+ πως λαβαίνει το Άγιο Πνεύμα και επειδή θέλουν να έχουν οπαδούς+ δεν ενδιαφέρονται καθόλου αν οι άνθρωποι που νηπιοβαπτιζούν αν δέχτηκαν τον Ιησού Χριστό σαν προσωπικό τους Σωτήρα-Βασιλιά-Κύριο και Θεό και αν ζουν στην αγάπη, στην αλήθεια και στην δικαιοσύνη του Θεού που ο Θεός θέλει από τα παιδιά Του. Και όταν εκείνη την ημέρα της κρίσης σε ρωτήσω ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός τι έκανες με το Ευαγγέλιο που μας δίδαξε μην διανοηθεις να απαντήσεις ότι δεν άκουσες το αληθινό Ευαγγέλιο+δεν σου μίλησε κανείς.Η συζήτηση που κάναμε εδώ σε κατατάσσει σε αυτούς που άκουσαν την αλήθεια αλλά την απέρριψαν +προτιμήσεις τα ψέματα των ανθρώπων.

 15. avatar Επιτέλους

  Επιτέλους σχολιασμοί ποιότητος στο διαδίκτυο και χωρίς ανορθογραφίες!

 16. avatar dick

  Για την κόλαση του οδοντιάτρειου δεν γράψατε τίποτα αν και είναι εκατομυρια οι βασανισμένοι!

  1. avatar υπάρχει λύση

   Βρές όμορφη οδοντίατρο. Την κοιτάς στα μάτια και ταξιδεύεις αλλού:)

 17. avatar K x

  Δηλαδή πιστεύετε σε φωτιές καζάνια τιμωρίας αιώνια βασανιστήρια?
  Από την άλλη πράσινες κοιλάδες ποτάμια μελωδίες κλπ?

 18. avatar Theos…

  Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ...

  1. avatar Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς, μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε! Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 3:16! [ Όποιος επικαλεστεί το όνομα του Κυ

   Φίλε πως μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν υπαρχει τίποτα όταν πεθαίνουμε και φεύγουμε από αυτήν την ζωη; Μήπως πήγες και γύρισες; Για ναμην βρεθείς προ εκπλήξεων διάβασε και κάνε δημιουργικούς στοχασμούς για αυτά που θα διαβαάσεις στα παρακάτω.Αυτή ήταν η ζωή σου ! (Γι αυτούς που πιστεύουν ότι όλα τελειώνουν εδώ και όλα τελειώνουν με τον θάνατο του ανθρώπου. Ο Ιησούς Χριστός όμως και η Αγία Γραφή μας μιλάνε για μια άλλη πραγματικότητα που συναντάμε όταν φεύγουμε από αυτήν την ζωή που κατά την γνώμη μου κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να αγνοεί !)

   [...]

 19. avatar Κέρνος

  Συμφώνως προς την Ορφικοπυθαγόρειον Παράδοσιν, η πορεία εκάστης ψυχής ακολουθεί τον Φυσικόν Νόμον της Μετενσαρκώσεως με τελικόν προορισμόν την - διά των Μυστηριακών διαδικασιών / διδασκαλιών - απελευθέρωσίν της από τον κύκλον των γεννήσεων / ενσαρκώσεων και του θανάτου, οπότε και η ψυχή καθίσταται \'\'θεός άμβροτος, ουκέτι θνητός\'\' (ως έχει σχετικώς καταγραφεί εις τα \'\'Χρυσά Έπη\'\' των Πυθαγορείων). Χαρακτηριστική είναι και η διασωθείσα αρχαιολογική προς τούτο απόδειξις της αναγραφομένης εις σχετικόν ευρεθέν Ορφικόν Έλασμα ρήσεως \'\'θεός εγένου εξ ανθρώπου\'\'. Ως \"Άδης\" (μη αυτόφωτος τόπος) νοείται το εδώ επίπεδον ως χώρος αποκτήσεως εμπειριών και δοκιμασιών της ενσαρκωθείσας ψυχής (ως αποτέλεσμα πάντα των δικών της ελευθέρων επιλογών), η οποία και διδάσκεται μέσω αυτών και διαμορφώνει (με τις επιλογές / πράξεις και παραλείψεις της) τις συνθήκες της επομένης ενσαρκώσεώς της. Η Φύσις δεν τιμωρεί την ψυχή. Ο φιλάνθρωπος Θείος Κόσμος δεν τιμωρεί την ψυχή. Τα πάντα είναι απόρροια των δικών της πράξεων ή παραλείψεων κατά τους προηγουμένους αυτής βίους, στο πλαίσιο ενός συστήματος αενάου διδασκαλίας / προόδου με στόχον την εναρμόνισιν προς τους Φυσικούς Νόμους. Και λέγει ο Πλάτων : \"Αιτία Ελομένου. Θεός Αναίτιος\".

  1. avatar Επέτρεψέ μου

   Επέτρεψέ μου να πω για τις επιλογές που πληρώνονται: Τι δυνατότητα επιλογής έχει ο δύστυχος που έρχεται εδώ με προκαθορισμένο κάρμα? Ακόμη κι οι επιστήμονες που δεν πιστεύουν, έχουν καταλήξει μετά από έρευνες DNA, οτι δεν φαίνεται να έχουμε επιλογές ελεύθερες, διότι όλα προκαθορίζονται στο DNA μας!
   Μόνο οι αφυπνισμένοι έχουν ελεύθερη επιλογή, που είναι ελάχιστοι οι αυτεξούσιοι, αλλά και στις ομάδες αφύπνισης βρίθουν οι παγίδες που μόνο ελεύθερες επιλογές δεν έχεις..
   Δεν υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Υπάρχει καλή και κακή μοίρα..

   1. avatar Κέρνος

    Το λεγόμενον \'\'κάρμα\'\', το πεπρωμένον εκάστης ψυχής είναι αποτέλεσμα των δικών της επιλογών σε προγενεστέρους βίους της. Το όλο σύστημα έχει παιδαγωγικόν χαρακτήρα και εδράζεται εις την σχέσιν αιτίου και αποτελέσματος. Πρόκειται περί του Φυσικού Νόμου του Αντιπεπονθότος. Η ψυχή πάσχει, βιώνει όσα βιώνει έναντι των όσων έχει πράξει ή παραλείψει σε προγενέστερες ενσαρκώσεις αυτής. Βιώνει τις συνέπειες των δικών της επιλογών προς αποκατάστασιν της από πλευράς της διασαλεύσεως της αρμονίας, προς την κατεύθυνσιν της εναρμονίσεώς της προς τους Νόμους της Φύσεως. Οι συνέπειες αυτών των επιλογών της έχουν, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα και βιολογικές / γενετικές αστοχίες σε επόμενες ενσαρκώσεις της ψυχής. Η ψυχή θα πονέσει, θα αντιληφθεί τις αστοχίες της, θα μάθει και θα επανέλθει, θα \'\'κατέλθει\'\' εκ νέου για την συνέχισιν της πορείας της. Μέγας και μοναδικός διδάσκαλος ο πόνος. Όχι ως επιθυμητή κατάστασις, αλλά ως μια φυσική πραγματικότης. Κάθε ψυχή με προβλήματα σε κάποια ενσάρκωσίν της χρήζει συμπαραστάσεως και βοηθείας από τις λοιπές ψυχές, διότι και οι τελευταίες κάποτε έκαναν τα ίδια λάθη από τα οποία έμαθαν και τώρα ευρίσκονται σε καλλιτέρα κατάστασιν. Όλοι υπήρξαμε παιδιά κάποτε και πρέπει με κατανόησιν να αντιμετωπίζουμε τις αστοχίες των παιδιών, όπως έπραξαν και με εμάς οι μεγαλύτεροι ημών. Γι\' αυτό και η Αρχαία Ελλάς αγαπά τον άνθρωπον. Δεν τον τιμωρεί. Του ανοίγει δρόμους ελευθερίας ...

    1. avatar Μιλάς

     Μιλάς για Αρχαία Ελληνική θρησκεία, αλλά χρησιμοποιείς αλήθειες που υπάρχουν και στο Ευαγγέλιο, που τις λέει ο Χριστός, στον εσωτερικό χριστιανισμό κυρίως... Εγώ δεν βρίσκω διαφορά και δεν καταλαβαίνω γιατί ενυπάρχουν διχασμοί.

     1. avatar Α, συγνώμη

      Είπες \"Η Αρχαία Ελλάς\" κι εγώ κατά λάθος έγραψα αρχαία Ελληνική θρησκεία.

     2. avatar Κέρνος

      \"... ἢν δ΄ ἀπολείψας σῶμα ἐς αἰθέρ΄ ἐλεύθερον ἔλθηις͵
      ΕΣΣΕΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΘΕΟΣ ἄμβροτος͵ οὐκέτι θνητός ...\".

     3. avatar Κέρνος

      \"... ἀλλ΄ ὁπόταμ ψυχὴ προλίπηι φάος ἀελίοιο͵
      δεξιὸν εἴσιθι ἇς δεῖ τινα πεφυλαγμένον εὖ μάλα πάντα.
      χαῖρε παθὼν τὸ πάθημα· τὸ δ΄ οὔπω πρόσθ(ε) ἐπεπόνθεις·
      ΘΕΟΣ ΕΓΕΝΟΥ ΕΞ ΑΝΘΡΩΠΟΥ· ἔριφος ἐς γάλα ἔπετες.
      χαῖρε͵ χαῖρε͵ δεξιὰν ὁδοιπορῶν
      λειμῶνάς τ(ε) ἱεροὺς καὶ ἄλσεα Φερσεφονεία ...\"

 20. avatar Ο παράδεισος ξεκινάει από εδώ

  Ασχετα εντελώς αυτά που γράφει το άρθρο για τον χριστιανισμό. Ο παράδεισος ξεκινάει από εδώ και τώρα και είναι μέσα μας. Εάν... Λέμε τώρα εάν υπάρχει όντως Θεός, πόσο δύσκολο του είναι να ξαναφτιάξει πάλι τα ίδια από την αρχή;;; Πόσες φορές; Πόσο δύσκολο του είναι να ξαναφτιάξει ανθρώπους; Πόσο δύσκολο του είναι να αναστήσει έναν άνθρωπο; Ο Λάζαρος ήταν τέσσερις μέρες νεκρός, είχε αρχίσει να μυρίζει. Ο εκ γενετής τυφλός δεν είχε μάτια καθόλου. Ο Χριστός του έφτιαξε απ την αρχή μάτια. Εδώ σε λίγο θα φτιάξουμε και εμείς. Δυστυχώς δεν γνωρίζει ο κόσμος τίποτα απολύτως για τον Θεό. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την χαρές μας αλλά τελικά δεν ξέρουμε τι χάνουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...