Ο Έλληνας που πολέμησε κατά της αυτοκρατορίας των Ίνκας

Η άγνωστη ιστορία του «Πέτρου του Κρητικού» που βρέθηκε στο πλευρό των Ισπανών κατακτητών


WEEKEND
0:09
09/01/2016
Ο Έλληνας που πολέμησε κατά της αυτοκρατορίας των Ίνκας
27
loading

Είναι αλήθεια πως σε κάποιους σπουδαίους πολεμιστές, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, η ιστορία δεν έχει σταθεί και τόσο γενναιόδωρη. Αρκετούς τους αγνόησε. Πολλοί ξεχάστηκαν, άλλοι λησμονήθηκαν. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία υπάρχει και ο «Pedro de Candia»!

Ο Πέτρος ο Κρητικός, ο ατρόμητος πυροβολητής που σαν μισθοφόρος βρέθηκε στο πλευρό των Ισπανών κατακτητών οι οποίοι καθοδηγούμενοι από το αστείρευτο πάθος τους για χρήμα και δόξα έφτασαν στο μακρινό Περού με στόχο να καταλύσουν την αυτοκρατορία των Ίνκας και να οικειοποιηθούν τον τεράστιο πλούτο!

ΠΕΤΡΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Προσωπογραφία του Πέτρου του Κρητικού δια χειρός Φώτη Κόντογλου

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκστρατεία διαδραμάτισε ο Πέτρος από την Κρήτη ο οποίος με το απαράμιλλο πάθος του αλλά και το τραγικό τέλος του έγραψε το όνομά του δίπλα σε εκείνα των ανθρώπων που με την δράση τους συνέβαλαν στη κατάλυση της αυτοκρατορίας των Ίνκας!

Ποιος ήταν ο «Pedro de Candia»

Ο Πέδρο ντε Σιέζα ντε Λεόν έγραψε για εκείνον στο ισπανικό χρονικό της κατάκτησης του Περού. Εκεί υπάρχει η αναφορά στον  «Petrus quidam, Creta insula ortus», δηλαδή «κάποιος Πέτρος, καταγόμενος από την νήσο Κρήτη», ο οποίος στην ισπανική ιστοριογραφία είναι γνωστός και με το προσωνύμιο «el Griego», δηλαδή «ο Γραικός». Κυρίως, είναι γνωστός ως «Pedro de Candia», δηλαδή «Πέτρος Κρητικός».

Είναι πιθανόν -ωστόσο δύσκολο να εξακριβωθεί- ο όρος «de Candia» εδώ να σημαίνει και «Ηρακλειώτης», καθώς είναι γνωστό ότι το όνομα «Candia» χρησιμοποιήθηκε κατά την ενετοκρατία τόσο για την Κρήτη, ως νησί, όσο και για την πόλη του Ηρακλείου.

ΠΕΤΡΟΣ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ2

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιωάννη Δανδουλάκη, η ακριβής χρονολογία της γέννησης του Πέτρου παραμένει άγνωστη, παρότι οι Ισπανοί την τοποθετούν γύρω στο 1484. Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι σε μικρή σχετικά ηλικία έφυγε από τον τόπο καταγωγής του και ταξίδεψε στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ιταλία εκπαιδεύτηκε και υπηρέτησε ως condotierro, δηλαδή αξιωματικός επικεφαλής μισθοφορικών σωμάτων που δρούσαν στην υπηρεσία των πόλεων-κρατών της Ιταλικής χερσονήσου. Από εκεί βρέθηκε στον Παναμά, όπου γνωρίστηκε με τους Φρανσίσκο  Πιζάρρο και Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο και μαθαίνοντας τα σχέδιά τους για εκστρατεία προς το νότο αποφάσισε να τους ακολουθήσει.

1pizarrosculpt
«Ο Πιζάρρο πηγαίνοντας προς το Περού», ανάγλυφη σκηνή από την ζωφόρο του θόλου του Αμερικανικού Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, έργο του Constantino Brumidi

Έτσι ο Πέτρος Κρητικός συμμετείχε ως επικεφαλής του πυροβολικού στην τρίτη εκστρατεία των Ισπανών στο Περού…

Ο Πέτρος, οι «Διάσημοι 13» και η κατάλυση της αυτοκρατορίας των Ίνκας

Μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες των δυο Ισπανών κατακτητών και του μισθοφορικού στρατού τους να καταλύσουν την αυτοκρατορία των Ίνκας και ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 1527, ξεκινά η τρίτη και… φαρμακερή εκστρατεία.

Francisco-Pizarro
Ο Φρανσίσκο Πιζάρο

Μετά την δεύτερη αποτυχία ο ντε Αλμάγκρο αποφασίζει να επιστρέψει στον Παναμά για να ανεφοδιαστεί. Ο Πιζάρο, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω και έτσι μαζί με 12 ακόμα συντρόφους του, ανάμεσα στους οποίους και ο Πέτρος ο Κρητικός, (έμειναν στην ιστορία ως «οι διάσημοι δεκατρείς» (Los trece de la fama), περίμεναν στο ξερονησί  Ιλα ντελ Γκάλο ανοιχτά του Εκουαδόρ για αρκετούς μήνες.

Diego_de_Almagro
Ο Ντιέγκο ντε Αλμάγκρο

Την επόμενη χρονιά οι κατακτητές πατάνε το πόδι τους στην περιοχή του Τουμπέζ, στο σημερινό βορειοδυτικό Περού. Εκεί και με δεδομένο πως ήταν λίγοι για μια σοβαρή επιχείρηση εναντίον της πόλης δεν έδειξαν αμέσως τις κατακτητικές τους διαθέσεις. Ο Πιζάρο αποφάσισε να στείλει πρώτα τον Πέτρο τον Κρητικό ως ανιχνευτή και κατάσκοπο μέσα στην πόλη.

Ο Πέτρος, φορώντας σιδηρούν θώρακα και περικεφαλαία, του τύπου των ισπανών κονκισταδόρων και εφοδιασμένος με αρκεβούζιο (ένα τυφέκιο το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το κορυφαίο όπλο), αποβιβάστηκε στην ακτή. Οι ιθαγενείς αμέσως τον περικύκλωσαν και τον  οδήγησαν στον άρχοντα της πόλης τους, στον οποίο και υποκλίθηκε ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να του κηρύξει το χριστιανικό ευαγγέλιο! Εκείνος όμως δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον παρά μόνο για το αρκεβούζιο που κρατούσε ο Κρητικός.

Όταν του ζήτησαν να το χρησιμοποιήσει και εκείνος το έπραξε, ο κρότος του πυροβόλου όπλου έκανε όλους τους παριστάμενους ιθαγενείς να πέσουν έντρομοι στο έδαφος. Υπάρχει μάλιστα και ο θρύλος, ότι κάποια άγρια ζώα που παρευρίσκονταν εκεί, έπεσαν στα πόδια του Έλληνα ημερωμένα και φοβισμένα από τον δυνατό κρότο. Παράλληλα, ο ιθαγενής άρχοντας εντυπωσιασμένος του είπε ότι «κρατά στα χέρια του τον κεραυνό του ουρανού»!

lal337942

Στη συνέχεια οι ιθαγενείς, ανυποψίαστοι για τις πραγματικές προθέσεις του, ξενάγησαν τον Πέτρο σε ολόκληρη την πόλη η οποία ήταν γεμάτη από άφθονο χρυσό και το ασήμι! Ο κύβος είχε ριφθεί. Ο Πιζάρο επέστρεψε στην Ισπανία, όπου το 1529 έλαβε επίσημη άδεια από τη βασίλισσα Καστίλλης και Αραγονίας Ισαβέλλα, για να προχωρήσει στην κατάκτηση του Περού στο όνομα του Ισπανικού στέμματος. Το 1531, οι Ισπανοί κονκισταδόροι ξεκίνησαν την τρίτη εκστρατεία τους η οποία και κατέληξε στην πτώση της αυτοκρατορίας των Ινκα.

Οι εσωτερικές διαμάχες και το άδοξο τέλος του Πέτρου

Atahualpa-latino

Μετά την κατάλυση της αυτοκρατορίας ο «Pedro de Candia» και ο Πιζάρο επέστρεψαν στην Ισπανία για να παραδώσουν τμήμα των λαφύρων στον βασιλιά ο οποίος τίμησε και τους δυο, δίνοντας στον Κρητικό τον τίτλο του διοικητή του πυροβολικού του στόλου και τον τίτλο του δεύτερου δημάρχου της πόλης του Κούζκο!

Κάπου εκεί, ωστόσο, ξεκινάει και η αντίστροφη μέτρηση για τον Κρητικό πολεμιστή. Το πάθος για ακόμα περισσότερα πλούτη και δόξα οδήγησε τους δυο ισπανούς κατακτητές σε έναν παράλογο και αιματηρό εμφύλιο.

ΙΝΚΑΣ1

Ο Πέτρος αρχικά πήρε το μέρος του φίλου του Φρανσίσκο  Πιζάρο, στη συνέχεια ξεκίνησε μία δική του αποτυχημένη εκστρατεία προκειμένου να βρει ένα φημολογούμενο «χρυσό βασίλειο» και όταν άπραγος και κουρασμένος επέστρεψε πληροφορήθηκε πως ο Πιζάρο είχε δολοφονηθεί από τον ντε Αλμάγκρο με τον οποίο ο Πέτρος συμπορεύτηκε στη συνέχεια.

Σε μια κρίσιμη μάχη του εμφυλίου, ωστόσο, που δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1542, στην περιοχή των Τσούπας, το πυροβολικό του Πέτρου ήταν σε εντυπωσιακό βαθμό αναποτελεσματικό.

212672fcbd

Ο ντε Αλμάγκρο θεώρησε πως ο Πέτρος, σαμποτάρισε την μάχη, ενσυνείδητα και προδοτικά δεν σημάδευε σωστά τον αντίπαλο στόχο και ξέσπασε πάνω του όλη την οργή του. Όρμησε επάνω του και αποκαλώντας τον «αναθεματισμένο Γραικό προδότη», τον σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια.

Πριν χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, είχε προλάβει να παντρευτεί με την Λουθία Γκαρθία και είχε αποκτήσει έναν γιο που ίσως λεγόταν Μανώλης και ήταν και αυτός μεγαλόσωμος σαν τον πατέρα του. Απόκτησε επίσης και δυο κόρες την Μαρία και την Καταλίνα.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar ineth

  Θα ήταν καλύτερο να είχατε ένα άρθρο για τον Κωνσταντίνο Γεράκη (Falcone) που κατάφερε να γίνει ακόμα και προθυπουργός στην αυτοκρατορική αυλή του Σιάμ (Ταυλάνδη)

 2. avatar αμα

  Ταξιδιοτικο. πως ειπατε

 3. avatar Περσεας,Κατερινη

  Τιποτα απο ολα αυτα δεν πυστευω .. Να παραθεσετε πηγες..

 4. avatar Λόγιος

  Οι στρατιώτες υπάρχουν για να πολεμούν και κρίνονται από την ιστορία ως ήρωες εφόσον είναι ανδρειοι στην μάχη. Με βάση αυτά, ήταν ήρωας ο Πέτρος. Και επίσης, άλλες εποχές, αλλά ήθη.

 5. avatar ΕχετεΠλακα

  Μ'αρέσει που οι συμπατριώτες μου Έλληνες, που είναι οι μεγαλύτεροι γλύφτες, ωχαδερφιστές, σφουγγο(...)ιοι και παρτάκηδες ως λαός μετά τους Τούρκους, έχουν και άποψη για το ποιός θεωρείται ήρωας και ποιός όχι....Χαχαχα...
  Τουλάχιστον ο Πέτρος ο Κρητικός, εκτός από τα χρήματα έκανε αυτά που έκανε και για την δόξα. Εσείς από την άλλη, είστε διατεθιμένοι να πουλήσετε ΟΛΗ την (προφανώς λίγη) αξιοπρέπεια που είχαμε ως λαός για να μην χάσετε το....ευρώ, επειδή κάποιοι σας έπεισαν πως μόνο όσοι έχουν συμφέροντα έχουν συμφέρον να φύγει η χώρα από το ευρώ (προφανώς για εσάς, οι τράπεζες που έχουν εισπράξει εκατοντάδες δις ευρώ ως δάνεια από την Ευρώπη που όμως θα πληρώσουμε εμείς, δεν αποτελούν....συμφέροντα) ενώ έξω από αυτό υπάρχει η....καταστροφή!
  Ευτυχώς, που σε άλλες εποχές, οι πρόγονοί μας δεν σκέφτονταν με αυτή την λογική αλλά έκαναν αυτό που τους πρόσταζε η καρδιά τους, ασχέτως του ρίσκου, γιατί τότε θα ήμασταν ακόμη επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  Τι αστείος λαός!

 6. avatar αλλες εποχές

  Αλλες εποχές αλλες συνήθειες. Ολοι εσεις οι πονόψυχοι κλπ αντι να δείτε τα εγκλήματα που έκαναν οι Ίνκας σε συνάνθρωπους τους ψάχνετε να ψεξετε εναν ανθρωπο που αφησε την Κρήτη και ισως ηταν ο μοναδικός Έλληνας εκεινη την εποχή που πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια ιστορια .. Γιαι ´ειτε το θελετε ´ειτε οχι πρωταγωνίστησε ... Πειτε μου εσεις άλλον έλληνα εκεινη την εποχή που να εκανε κατι πιο σημαντικό για ο μεσο ιστορικό απο οτι ο Πετρος ο Ηρακλειώτης. Πάψτε να συγκρίνετε με τα μετρα του σημερα και κρίνετε με τα μετρα του τοτε οπου το να είσαι τη δεξι χέρι του Πιζάρο ναι κύριοι ηταν κατι ..... Πως να το κανουμε ...

  1. avatar β.γ.

   ελληνες που να έκαναν κάτι σημαντικό εκείνη την εποχή (περισσότερα από το να σκοτώνουν ιθαγενείς στην Αμερική) ;; Για να δούμε.
   Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων (φιλοσοφος)
   Καρδινάλιος Βησσαρίων
   Μιχαήλ Δαμασκηνός (αγιογράφος)
   Μανουήλ Χρυσολωράς (φιλόλογος, φιλόσοφος)
   Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (φιλόλογος)

   Ψάξτο και λίγο μόνος σου.

   1. avatar Λόγιος

    Όλοι αυτοί που αναφέρεις είναι λόγιοι. Ο Πέτρος ήταν στρατιώτης, εδρασε σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι δίκαια η σύγκριση αν σκεφτείς πόσοι στρατιώτες σκοτωνονταν καθημερινά επί Βυζαντίου για να έχουν όλοι οι βυζαντινοι λόγιοι το ελεύθερο να φιλοσοφουν και να γράφουν.

    1. avatar β.γ.

     η ερώτηση του συν-σχολιαστή ήταν για ελληνες που διέπρεψαν εκείνη την εποχή, Κατά λέξη έγραψε: "Πειτε μου εσεις άλλον έλληνα εκεινη την εποχή που να εκανε κατι πιο σημαντικό για ο μεσο ιστορικό". Νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν to the point !

  2. avatar Geralt Of Rivia

   Και συ με τα μέτρα του σήμερα κρίνεις τους ιθαγενείς Ίνκας οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τους κατακτητές οι οποίοι δεν πήγαν ως εκεί για να σώσουν τα αθώα θύματα των Ίνκας αλλά για να τους σφάξουν όλους και να αρπάξουν τα αποθέματα χρυσού που υπήρχαν στην γη τους.

   Με την ίδια λογική, θα μπορούσες εξίσου να δικαιολογήσεις τους Οθωμανούς που κατέκτησαν το Βυζάντιο, αφού οι βυζαντινοί είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και ασχολούνταν περισσότερο με τις ίντριγκες τα όργια και δολοπλοκίες και λιγότερο με τα προβλήματα των λαών που εξουσίαζαν ή της αυτοκρατορίας γενικότερα...ή τον Χίτλερ που θεωρούσε πως έπρεπε να προστατεύσει την Ευρώπη από τους εβραίους και τους κομμουνιστές...οπότε προσπάθησε να κατακτήσει τους πάντες για να τους θέσει υπό την...προστασία του!

 7. avatar ΚΑ

  ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,Ο ΛΕΓΑΜΕΝΟΣ

 8. avatar Social Distortion

  Έργο τέχνης η ασπίδα(?).

 9. avatar Hierophante Casi

  Καθ(...) ο Κρητικός !!
  Οπως και οι λοιποί κονκισταδόρες.

 10. avatar KOS

  - Παραβαίνω πάλι την αρχή μου να μην απαντώ στα σχόλια αλλά ελπίζω να μην μου γίνει συνήθεια. - Θα ήθελα εγώ να δώ με τι μούτρα θα κυκλοφορούσε ο οποιοσδήποτε από εσάς το 1490μχ στο δρόμο αν αρνιόταν την πρόσκληση του βασιλιά να ηγηθεί εκστρατεία στη Νέα Γή(ακόμα και η γυναίκα του θα τον έφυνε στα μούτρα). Ο κάθένας από αυτούς που πήγαν ήταν απόλυτα πεπισμένος οτι ήταν για το καλό της πατρίδας. Με τι κριτήρια θα κρίνουμε εμείς σήμερα τον κάθε Ισπανό Ιταλό ή οποιοδήποτε στρατιώτη έλαβε μέρος μέρος σε οποιαδήποτε μάχη; Χιλιάδες κόσμος πέθανε για μια ιδέα, άλλοι για ένα κομμάτι ψωμί, άλλοι για μιά φιλία και άλλοι για μια γυναίκα. Αν θέλετε να κρίνετε καποιον κρίνεται το βασιλιά και την βασίλισσα και όχι τον Πέτρο τον Κρητικό. Η λάθος κρίση και κριτική που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, μας έχει φτάσει στην κρίση που ζούμε σήμερα. Εγώ ειμαι ένας ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ αντιεθνικιστής σιχαίνομαι κάθε έννοια εθνικισμού και μισώ τους χρυσαυγήτες. Αλλά με το χέρι στην καρδιά δίνω ενα μπράβω στο Πέτρο τον Κρητικό. Ειμαστε πόλυ μακρυά σήμερα από το να κρίνουμε οποιονδήποτε στρατιώτη της Ιστορίας... ( Οι νεκροί που άφησε ο Μ. Αλέξανδρος χοντρικά αριθμούν κοντά ισως και πάνω από τις 100.000 ψυχές. Γιατί αυτός ήταν ηθικότερος από τον Πέτρο τον Κρητικό;)

  1. avatar β.γ.

   "Θα ήθελα εγώ να δώ με τι μούτρα θα κυκλοφορούσε ο οποιοσδήποτε από εσάς το 1940μχ στο δρόμο αν αρνιόταν την πρόσκληση του ΧΙΤΛΕΡ να ηγηθεί (ή να συμμετάσχει) σε εκστρατεία στη ΡΩΣΙΑ (ακόμα και η γυναίκα του θα τον έφυνε στα μούτρα). Ο κάθένας από αυτούς που πήγαν ήταν απόλυτα πεπισμένος οτι ήταν για το καλό της πατρίδας..."

   νομίζω καταλαβαίνεις ότι ή απόψή σου καταλίγει στον απόλυτο ΗΘΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΙΣΜΟ. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Ετσι ;

 11. avatar Youhou

  Ο τυχοδιωκτισμός που αποσκοπεί στο κέρδος και την δόξα αδιαφορώντας για τους αδύναμους είναι απλά καταδικαστέος. Πλιάτσικο

 12. avatar KOS

  - Διαφωνώ απόλυτα με τον Ζω και μ'αυτούς που τον υποστήριζουν. Μια που το να είσαι μετα Χριστό προφήτης είναι το πιο εύκολο και συνάμα το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις. Αν οποιοσδήποτε από εμάς έφερνε τον εαυτό του σ΄αυτή την εποχή θα καταλάβαινε οτι η αυτό που έκανε ο Πέτρος της ιστορίας μας θα ήταν το πιο λογικό και "αγαθό" που θα μπορούσε να κάνει. Ετσι απλά γράφεται η ιστορία, σκεφτείτε πόσους νεκρούς αφησε πίσω του ο Μεγας Αλέξανδρος. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τους σκότωσαν για να γίνουν ιστορία ήταν απλώς το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκε η γνώση για να μάθουμε εμείς τώρα και να μπορούμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας. Η κριτική μας τώρα απλά είναι παράλογη(με την απόλυτη επιστημονική έννοια του όρου). Ειμαι σίγουρος οτι όλοι αυτοί πέθαναν με την συνείδηση τους ήσυχη οτι έκαναν στο ακέραιο το χρέος τους. Εσείς που κριτικάρετε έχετε την συνείδηση σας ήσυχη οτι έχετε κάνει το χρέος σας στον τόπο και την Ιστορία;...

  1. avatar Mr Ba

   ΚΟΣ ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αγαθος και ιδανικό μέτρο σύγκρισης στην ιστορία? Το να βλέπουμε τα πράγματα από την δική μας οπτική γωνία δε σημαίνει πως είναι και η σωστή. Μπορεί να ήταν όντως λογικό (ο τρόπος όχι) η εξερεύνηση της "νέας γης" της Αμερικής αλλά και οι Άγγλοι πήγαν προς Ανατολή πχ αλλά δεν κάναν αυτές τις βαρβαροτητες. Η ιστορία κρίνει...

   1. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

    Τι δεν έκαναν οι Άγγλοι; Οι χειρότεροι όλων των αποικιοκρατών, μακράν. Διάβασε λίγο ιστορία φίλος και ενημερώσου, όχι από ντοκυμαντέρ του Μπι Μπι Σι. Για τον Αυξεντίου έχεις ακούσει;

    Και μην μπερδεύετε τις αποικοκρατικές αυτοκρατορίες που έστησαν ανα την υφήλιο, Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί κλπ με την εκστρατεία του Αλέξανδρου.

    Ναι ο Αλέξανδρος κατέκτησε και σκότωσε σε μάχη, αλλά απέδωσε τιμές στους νεκρούς και σεβάστηκε τους ντόπιους πλυθησμούς και πολιτισμούς.

    Ο Αλέξανδρος προέτρεπε τους αξιωματικούς του να παντρευτούν με ντόπιες γυναίκες, άλλης φυλής από την Ελληνική δηλαδή, όπως έκανε και ο ίδιος για να ανατπυχθούν δεσμοί με τις τοπικές κοινωνίες. Οι Άγγλοι φορούσαν ρούχα συνεχώς στην Ινδία μήν τυχόν και σκουρήνει λίγο το δέρμα τους και τους περνάν για Ινδούς.

    Για να ξέρουμε και τι λέμε.

    1. avatar Αννα09

     H διαφορά είναι οτι οι Ισπανοι εκαναν γενοκτονία! Και οι Εγγλέζοι εχουν κανει πολλά αλλά μην τα ισοπεδώνουμε και όλα!

     1. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

      Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής σου κάνουν για γενοκτονία; Για την Βιρμανία έχεις ακουστά; Το δουλεμπόριο στην Αφρική; Εκτός και αν νομίζεις ότι είχαν στήσει εκεί ταξιδιωτικό πρακτορείο;

  2. avatar Ζω

   Το χρέος του ήταν να πάει στην άλλη άκρη της γης για να σκοτώσει και να διαλύσει;

 13. avatar βασιλης αναμενων

  Δεν καταλαβα γιατι τον αδικησε η ιστορια.Δεν καταλαβα γιατι πρεπει να ειμαστε περηφανοι γι'αυτον.Επειδη ηταν μισθοφορος?Αλλα ξεχασα τωρα οι μισθοφοροι επανερχοντε στην ιστορια σαν τιμητες κι εμφανιζοντε σαν ηρωες με κατι αρθρα οπως αυτο.Το ζουμε καθημερινα..ειμαστε κι εμεις ινκας..

 14. avatar Lenα

  Προσυπογράφω τα του Ζω. Κατέστρεψαν, σκότωσαν, λεηλάτησαν.

  Δε θα τους θεωρήσουμε και ήρωες.

 15. avatar Λεβέντης

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Ζω.Κι εσείς που του βάλατε αρνητική η χρυσαυγίτες είστε ή πολλά λεφτά έχετε.

 16. avatar Ιλαρία

  Σιγά την προσωπικότητα, του κάνατε κι αφιέρωμα!....

 17. avatar Ζω

  Ένας τυχοδιώκτης μισθοφόρος, ένα χαμένο κορμί δηλαδή. Μια ντροπή για την Ελλάδα. Συνέβαλε στην κατάλυση ενός τεράστιου πολιτισμού μόνο και μόνο για δυο γεμάτες τσέπες χρυσού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει