Τα τελευταία χρόνια οι εκατομμυριούχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά και η ιδέα του «αυτοδημιούργητου» κάνει θραύση, ενώ τα social media δείχνουν ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στη χλιδή. Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ, 16 εκατομμύρια οικογένειες διαθέτουν πλούτο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, δηλαδή είναι πλούσιοι.

Το Business Insider συγκέντρωσε σχετικά δεδομένα και στοιχεία της Fed για τα οικονομικά των Αμερικανών καταναλωτών το 2022, που μαρτυρούν ότι οι σύγχρονοι εκατομμυριούχοι έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη και μόλις το 2,4% είναι κάτω των 35 ετών.

Τα τρία τέταρτα κατέχουν πτυχίο, το 21% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 17% είναι κάτοχοι διδακτορικού, Αντιθέτως, μόνο το 1% δεν έχει τελειώσει το λύκειο ή το πανεπιστήμιο. Σχεδόν, το 86% των εκατομμυριούχων είναι λευκοί και κατάγονται από οικογένειες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ ελάχιστοι ξεκίνησαν από το μηδέν.

Ηλικιωμένο ζευγάρι σε σκάφος
Ένα τυπικό ζευγάρι εκατομμυριούχων, με μέση ηλικία άνω των 55 ετών

Επίσης, κατά κύριο λόγο είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και το 95% κατέχει σπίτια, με τη μέση αξία να είναι 982.938 δολάρια. Παράλληλα, περίπου το 47% διαθέτει μετοχές -κατά μέσο όρο αξίας 949.248 δολαρίων- και το 35% αμοιβαία μετοχικά κεφάλαια.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των εκατομμυριούχων έχουν μια επιχείρηση την οποία διαχειρίζονται, ασχέτως αν συμμετέχουν ή όχι ενεργά, ενώ αξίζουν κατά μέσο όρο 3.304.674 δολάρια.

Πού ξοδεύουν τα χρήματα

Το οικονομικό προφίλ των σύγχρονων εκατομμυριούχων μαρτυρά ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος ή σημείο αφετηρίας με τον μέσο άνθρωπο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις αγαπημένες τους συνήθειες. Αντιθέτως, στο συγκεκριμένο πεδίο, οι ανάγκες είναι σχεδόν ίδιες, απλώς οι πλούσιοι της καλύπτουν σε τεράστιο βαθμό.

Συγκεκριμένα, το 94% από αυτούς έχουν αυτοκίνητο, σχεδόν το 40% διαθέτει δύο οχήματα και περίπου το 18% έχει τρία αμάξια. Ακόμη, όλοι τους λατρεύουν να τρώνε φαγητό έξω και κατά μέσο όρο ξοδεύουν 5.286 δολάρια, ενώ δίνουν περίπου 548 δολάρια για να πάει το φαγητό στο σπίτι τους.

Νέο ζευγάρι σε σκάφος
Ένα ασυνήθιστο ζευγάρι εκατομμυριούχων, καθώς μόνο το 2,4% είναι 35 ετών και κάτω

Η μεγαλύτερη αγάπη των περισσότερων εκατομμυριούχων είναι τα ψώνια και κατά μέσο όρο ξοδεύουν 9.904 δολάρια ετησίως σε διάφορες αγορές.

Έτσι, μπορεί να δημιουργείται η ελπίδα ότι τελικά μπορεί να υπάρχουν και ίσες ευκαιρίες, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύγχρονος πλούσιος αναπαράγει το κλασσικό μοτίβο του πλούτου. Αν υπάρχει κοινό έδαφος με τον μέσο άνθρωπο, είναι ο τρόπος που θέλουν να ξοδεύουν τα χρήματα, μόνο που οι πρώτοι έχουν περισσότερες ή και απεριόριστες δυνατότητες, σε σχέση με τους πολλούς.