Συστήθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης πριν από τρία χρόνια και η είδηση της δημιουργίας ενός εμπνευσμένου χώρου με μεγάλο διακοσμητικό ενδιαφέρον κυκλοφόρησε από πολύ νωρίς μέσα κι έξω από τα όρια της συμπρωτεύουσας. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Ο λόγος για το Paraty & Loft στα Λαδάδικα, που βρίσκεται φέτος στην ωριμότερη και καλύτερη φάση του, με τα νέα του concept να ανεβάζουν τον πήχη και να το θέτουν σε μια καινούργια δυναμική τροχιά. Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία του, η επωνυμία Paraty (ή Parati) προέκυψε από ένα αποικιακό ψαροχώρι στη Βραζιλία, μεταξύ Rio de Janeiro και São Paulo, που βρισκόταν σε μόνιμη περίοδο παρακμής, έως ότου το ανακάλυψαν καλλιτέχνες και επιχειρηματίες με όραμα κι αποφάσισαν να του ξαναδώσουν ζωή. Η σύνδεση με την περιοχή όπου το συναντάμε, τα Λαδάδικα, την ιστορία του κτιρίου του στο οποίο στεγάζεται, αλλά και την ιδέα που κρυβόταν πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, είναι σαφής. Τα είχαμε γράψει άλλωστε όταν πρωτολειτούργησε ώστε να έχετε στη διάθεσή σας όλες τις λεπτομέρειες της πρώτης του εποχής. Όμως, τι καινούργιο συναντάμε φέτος; Αρχικά, μια εμπνευσμένη cocktail list με όνομα που προδίδει το concept της.

Mix of Ages

paraty-mixofages Οι Ηλίας Κωνσταντινίδης και Άγγελος Μπάφας συνέθεσαν ένα θεματικό κατάλογο που μας ταξιδεύει σε 13 κλασικά και ίσως «ξεχασμένα» cocktails, και ταυτόχρονα προτείνει άλλα 13 που οι ίδιοι προτείνουν για την «αναβίωσή» τους. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για το από ποιον, πότε και πού πρωτοδημιουργήθηκε κάθε κλασικό cocktail, καθώς και τα συστατικά του. Σε κάθε πρόταση υπάρχει και ένα cocktail-αναβίωση, μία έμπνευση του Ηλία και του Άγγελου που εκπροσωπεί στην ουσία τη «νέα εποχή». Το παλιό αναδημιουργείται με βάση τις σύγχρονες τεχνικές και τα υλικά του σήμερα και μας επανασυστήνεται σε παρόντα χρόνο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του Mix of Ages είναι πως καθεμία από τις 13 εμπνεύσεις τους γεννήθηκε από 13 γωνιές του Paraty & Loft που απεικονίζονται φωτογραφικά στο μενού.

Eau de Perfumeria de Salonique

paraty-profumeria Πώς θα σου φαινόταν να παραγγείλεις ένα Narciso Rodriguez ή ένα Chanel N°5 σε μορφή cocktail; Το δεύτερο concept έχει να κάνει πάλι με τα cocktails και ξετυλίγεται στον πάνω όροφο του μαγαζιού. Βασίζεται σε μία ιδέα του Πέτρου Καραμπουρνιώτη, η οποία σαγήνευσε τα ανήσυχα πνεύματα του Άγγελου και του Ηλία και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρώτης perfumeria στη Θεσσαλονίκη, η οποία σε προ(σ)καλεί να πιεις αγαπημένα… αρώματα στο ποτήρι. Ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε μια αρωματοποιία εποχής για να στεγάσει το concept, το οποίο έχει ως πηγή έμπνευσης την ταινία «Το Άρωμα» και καταφέρνει να συνδέσει μοναδικά αρώματα και cocktails. Το συγκεκριμένο concept βασίζεται στη διαπίστωση ότι ένα άρωμα κι ένα cocktail έχουν την ίδια δομή: βάση-καρδιά-σώμα. Βασισμένοι σε αυτή την παραδοχή ο Άγγελος και ο Ηλίας δημιούργησαν 10 cocktails που φέρουν τα ονόματα 10 γνωστών αρωμάτων. Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις, ένα ή περισσότερα χαρτονάκια, όπως αυτά που διαθέτουν τα καταστήματα ομορφιάς για να δοκιμάσεις ένα άρωμα, καταφθάνουν στο τραπέζι σου, κι εσύ δεν έχεις παρά να το μυρίσεις για να αποφασίσεις τι θέλεις να πιεις! Το concept έχει τη λογική του self-service, με όλα τα cocktails να σερβίρονται σε ειδικά σκεύη που παραπέμπουν σε εργαστήριο αρωματοποιίας.

The Egg Project

paraty-eggproject Το brunch menu του Paraty & Loft είναι γεγονός και έχει συμπεριληφθεί στα αγαπημένα μας. Ο (συνιδιοκτήτης) Γιάννης Ιωαννίδης έχει συνθέσει μια πρόταση που λατρεύει (τι άλλο;) τα αυγά. Αν είσαι egg lover, πρέπει να το βάλεις στη λίστα σου. Μας αρέσει που όλο το σκηνικό εκτυλίσσεται σε λογική open kitchen μπροστά στους επισκέπτες που μπορούν να βλέπουν σε αληθινό χρόνο όλες τις λιχουδιές να προετοιμάζονται για εκείνους. Τι έχει το μενού; Ομελέτα με απάκι κοτόπουλο, πολύχρωμες πιπεριές και γραβιέρα, ομελέτα με ψητά λαχανικά και καπνιστό τυρί, αυγά scrambled με γαρίδες, σπανάκι baby και τυρί κρέμα, αυγά ποσέ σε σάλτσα ντομάτας με μοσχαρίσιο λουκάνικο και μοτσαρέλα, τηγανητό αυγό με πιπεράτο μπούτι χοιρινό και κρέμα αβοκάντο. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε αλμυρές αυγοφέτες με cheddar, καπνιστή γαλοπούλα και σος τυριών, αλλά και γλυκές με Merenda και λευκή κρέμα, με ταχίνι, μέλι και κανέλα, και με μασκαρπόνε συνδυαστικά με μαρμελάδα της επιλογής σας. Το brunch σερβίρεται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00 έως τις 15.00.

Wednesday is black

paraty-wednesdayisblack Βασισμένο στο απόφθεγμα «Jazz is black and black is jazz», το επιτυχημένο event του Paraty & Loft «ντύνει» με μαύρες μουσικές τις Τετάρτες μας και βάζει το ουίσκι σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ο dj Σταύρος Μπίλιος –που τον απολαμβάνουμε στα decks του Noel και του CV Distiller στην Αθήνα–παίζει κάθε Τετάρτη soul, funk, speakeasy, blues και jazz και σε ταξιδεύει σε black ρυθμούς, ενώ παράλληλα μπορείς να απολαμβάνεις κάποιο από τα ιδιαίτερα ουίσκι του καταλόγου (και ό,τι άλλο επιθυμείς φυσικά).

Paraty Xmas Workshop

paraty-xmasworkshop Η διακοσμητική ευφυία της Έφης Γιοσμά –που είναι υπεύθυνη για το μαγικό χώρο του Paraty & Loft– μεταμόρφωσε γωνιές του μαγαζιού σε ένα παραμυθένιο xmas workshop, το οποίο δεν μπορεί παρά να θαυμάσεις με το που το δεις. Εδώ θα μυηθείς σε έναν φανταστικό εορταστικό κόσμο και σίγουρα δεν θα σταματήσεις να το φωτογραφίζεις. Όσοι τυχεροί βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον καφέ, το κρασί ή το ποτό σας σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της πόλης. Πληροφορίες Πίνδου 8, Λαδάδικα τηλ. 2310 522403 facebook page: Paraty & Loft