Πολλοί είναι εκείνοι που παραπονούνται για την άσχημη πλευρά της Αθήνας και τις εικόνες της καθημερινότητάς της, όπως η τρέλα του μποτιλιαρίσματος, οι φρενήρεις ρυθμοί της, η έλλειψη πρασίνου και κυρίως, η απουσία του ανθρώπινου προσώπου, που έχουν άλλες πόλεις. Αλλά, όσοι ζουν σε αυτήν, ξέρουν πως υπάρχει και η άλλη πλευρά της. Άλλωστε, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, έτσι και η Αθήνα έχει τις δύο δικές της όψεις.

Και μία βόλτα στο σύμβολο της πόλης, στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, είναι αρκετή για να ανακαλύψεις την όμορφη πλευρά της, από ψηλά. Εκεί, όπου η θεά Αθηνά μονομάχησε με τον θεό Ποσειδώνα, για το ποιος θα αποκτήσει την πόλη, απλώνονται μπροστά στα πόδια σου, όλες οι ομορφιές της.

Και όπως λέει και ο στίχος του Κώστα Χατζή: «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά», έτσι και η Αθήνα από ψηλά μοιάζει με ζωγραφιά. Και όπως συνεχίζει το ίδιο τραγούδι: «Μοιάζουν τα σπίτια με σπιρτόκουτα, μοιάζουν μυρμήγκια οι ανθρώποι».

Εκεί, λοιπόν, από την Ακρόπολη στέκεται απέναντι αγέρωχος ο λόφος του Λυκαβηττού, ενώ στους πρόποδές της είναι η ωραιότερη για πολλούς (και όχι άδικα) συνοικία της Πλάκας. Λίγο πιο πέρα είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού (ή Ηρώδειο, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται).

Και οι παρακάτω πανοραμικές φωτογραφίες, που είναι τραβηγμένες από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης απαθανατίζουν τις ομορφιές αυτής τη πόλης, από ψηλά.