Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μεταβατικός μήνας, κάτι που ισχύει και για τα ταξίδια. Αν αναζητάτε, λοιπόν, προορισμούς που συνδυάζουν βουνό με θάλασσα ο Πλαταμώνας πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις επιλογές σας.

Φωλιασμένος στις καταπράσινες πλαγιές του επιβλητικού Ολύμπου και με άπλετη θέα, αλλά και εύκολη πρόσβαση, στα νερά του Αιγαίου, το μικρό και γραφικό χωριουδάκι της Πιερίας αναδεικνύεται σε προορισμό παντός καιρού, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λιγοστούς προορισμούς της χώρας που καταφέρνουν με έναν εκπληκτικό τρόπο να συνδυάσουν το βουνίσιο αέρα με τη θαλασσινή αύρα.

Μόλις βρεθεί κανείς εδώ συνειδητοποιεί και από κοντά ότι πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και πιο δημοφιλείς περιοχές του νομού Πιερίας, στο νότιο άκρο του νομού και σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Κατερίνη. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του.

Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο. Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο.

Κάστρο Πλαταμώνα: Σημείο αναφοράς για την Πιερία

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, με τον κεντρικό πύργο του να δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί, επίσης, να δει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Με τον επιβλητικό Όλυμπο να λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό, η παραλία του Πλαταμώνα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, και όχι μόνο, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και για αμέτρητους τουρίστες που επιλέγουν τον Πλαταμώνα για τις διακοπές τους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα, το πέτρινο κόσμημα του Ολύμπου για πολλούς.