Είναι από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας με μία γοητεία που συνεπαίρνει τον επισκέπτη. Και δεν είναι τυχαία που την αποκαλούν και η «αρχόντισσα της Αρκαδίας». Ο λόγος για την Δημητσάνα.

Γαντζωμένη στην αγκαλιά του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, ο παραδοσιακός οικισμός με την ένδοξη ιστορία, είναι μεταξύ άλλων, ο τόπος που γέννησε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Είναι, όμως κι ένα μέρος με θέα που σου κόβει την ανάσα. Ο κάμπος της Μεγαλόπολης απλώνεται στα πόδια σου και στον ορίζοντα προβάλλει ο συναρπαστικός Ταΰγετος. Γι’ αυτό και πολλοί αποκαλούν τη Δημητσάνα και ως «μπαλκόνι», αφού σε όποια γωνιά της και αν καθίσεις, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα υπέροχο μπαλκόνι, που τόσο απλόχερα σου προσφέρει αυτή την εκπληκτική θέα.

Όμως, και στα στενά της και αν περπατήσει κανείς, σε κάθε γωνιά της ανακαλύπτει τη γοητεία που διαθέτει και την κάνει να ξεχωρίζει. Η καλαίσθητη και γραφική Δημητσάνα αποτελεί τυπικό δείγμα αρκαδικής αρχιτεκτονικής, ενώ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, σε λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε όμορφες γωνιές και «ανοίγματα», όπου το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.