Το 2022 θα αποτελέσει την πρώτη κερδοφόρο χρήση για την Aegean μετά την εκδήλωση της πανδημίας, ανέφερε κατά τη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της αεροπορικής εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Γερογιάννης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO του ομίλου, από τον Απρίλιο και μετά οι προπωλήσεις – εισπράξεις, είναι μεγαλύτερες από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019. Εν συνεχεία τον Μάιο η Aegean μετέφερε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες, ενώ και ο Ιούνιος συνέχισε το ίδιο δυναμικά μεταφέροντας 1,3 εκατομμύρια επιβάτες. «Οι πληρότητες σήμερα προσεγγίζουν τα προ-πανδημίας επίπεδα, η επιβατική κίνηση κυμαίνεται σε επίπεδα περίπου 10% χαμηλότερα από το 2019, διατηρείται η καλή πορεία των προ-κρατήσεων, ενώ επιπρόσθετα βελτίωση σημειώνεται και στα έσοδα ανά πτήση» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Για την καλοκαιρινή περίοδο συνεχίζουμε τη σταδιακή επαναφορά χωρητικότητας προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξημένες συχνότητες σύνδεσης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για διαφοροποίηση και διάχυση του τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές ενώ επενδύουμε και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη μεριά όμως αδιαμφισβήτητα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζει σημαντικά το κόστος μας. Επιπλέον, ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και η όποια επίδραση τους στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συμβάλουν στον γενικότερο περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο οι διεθνείς κρατήσεις δείχνουν υψηλή ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, μία θετική τάση που αναμένεται να διαρκέσει σε όλη τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύουν και οι συντελεστές πληρότητας στην Ευρώπη που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένοι. Στόχος μας είναι το 2022 να είναι μια χρονιά με νέες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές για τους επιβάτες μας, αλλά και η πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά την πανδημία».

Αδιαμφισβήτητα όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί, το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί, και οι πληθωριστικές πιέσεις να επιδρούν στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η εγρήγορση, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα παραμένουν προτεραιότητες της Aegean.

Τα οικονομικά στοιχεία αποτυπώνουν την αύξηση κερδών

Όπως αναλύθηκε στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που διανεμήθηκαν στη γενική συνέλευση, ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 62% σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε 674,8 εκατ. ευρώ, αλλά έφτασε μόλις το 52% του συνολικού κύκλου εργασιών του 2019. Οι ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε 72,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά περιορισμένες από Ζημίες προ φόρων ύψους 296,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μη οργανικά έσοδα (δηλαδή τα συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 63,2 εκατ. ευρώ – το ποσό της κρατικής ενίσχυσης μειωμένο κατά την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και η πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών) οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 9,3 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ ο Όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,1 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €474,4 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Γερογιάννης, «καθ’ όλη τη χρονιά δουλέψαμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς για να διασφαλίσουμε τις συνθήκες επανόδου σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας. Το 2021 η Aegean πέρα από την αποτελεσματική αξιοποίηση του δικτύου και του στόλου όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της. Επιπλέον επιταχύναμε την επένδυση σε νέα αεροσκάφη, αναπροσαρμόζοντας τις άμεσες παραδόσεις για τα επόμενα δύο έτη, στα πλαίσια της όσο το δυνατόν αμεσότερης εκμετάλλευσης των σημαντικών πλεονεκτημάτων των νέων αεροσκαφών. Το 2021 συμφωνήσαμε επιπρόσθετα και την αναδιάρθρωση του στόλου ελικοφόρων αεροσκαφών, εισάγοντας νέο τύπο αεροσκαφών στο στόλο μας (ATR-72) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους μίσθωσης και συντήρησης».

«Εργαστήκαμε για να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα»

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, επεσήμανε ο CEO του ομίλου, εργαστήκαμε συστηματικά και με δημιουργικότητα για να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα για την εταιρεία και για τους επιβάτες μας. Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας και εξελίξαμε την ταξιδιωτική εμπειρία, προσφέροντας νέες υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των επιβατών μας. Επενδύσαμε στη τεχνολογία, προσθέτοντας το WiFi στις πτήσεις μας, αναβαθμίσαμε το business lounge στη Θεσσαλονίκη και δημιουργήσαμε το νέο lounge στην extra Schengen περιοχή του αεροδρομίου της Αθήνας, με μοντέρνα αισθητική και έντονα στοιχεία ελληνικότητας στον σχεδιασμό τους. Οι στέρεες βάσεις, η προσαρμοστικότητα και η αντοχή που επιδείξαμε στη διαχείριση και αυτής της κρίσης, οι επιδόσεις και η επάρκεια χρηματοοικονομικής ρευστότητας αλλά και ο επαγγελματισμός και οι δυνατότητες των εργαζομένων του ομίλου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα και επιτρέπουν τη δυναμική ανάπτυξη για τον όμιλο. Μετά από δύο χρόνια προκλήσεων, το 2022 έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε νωρίς τη δραστηριότητά μας για την καλοκαιρινή περίοδο».