Αν αναζητάτε απεγνωσμένα αφορμή για να αποδράσετε από το κλεινόν άστυ οι προορισμοί που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αττική και διαθέτουν έναν απίστευτο φυσικό πλούτο που ηρεμεί και γαληνεύει το πνεύμα αποτελούν την καλύτερη δικαιολογία. Ορεινά χωριουδάκια αλλά και περιοχές εντός πόλεων που με το μεγαλείο της φύσης που τα χαρακτηρίζει σίγουρα θα σας πάρουν τα μυααλά.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Παύλιανη

Το ορεινό χωριό της Φθιώτιδας συναντάται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης, σε απόσταση περίπου δύο ωρών από την Αθήνα και μιας ώρας από το Χιονοδρομικό του Παρνασσού. Χωρισμένη σε Άνω και Κάτω Παύλιανη, ξεχωρίζει για την πλούσια φυσική ομορφιά, τους φιλόξενους και χαμογελαστούς κατοίκους, καθώς και τις υπέροχες ζωγραφιές που συναντώνται σε όλο το χωριό. Από τα σημεία αναφοράς της περιοχής το περίφημο Πάρκο της Παύλιανης στις πηγές του Ασωπού, ένας υπέροχος τόπος μέσα στο δάσος τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους με τρεχούμενα νερά, χώρους άθλησης, πολλά παιχνίδα, μια γέφυρα που «παίζει» πιάνο κ.α., καθώς και το Μουσείο Υδροκίνησης με τον χαρακτηριστικό νερόμυλο, το νεροπρίονο και τη νεροτριβή.

Ζαχλωρού, Αχαΐα

Ο σταθμός του τρένου στη Ζαχλωρού

Κρυμμένη ανάμεσα σε καρυδιές και πλατάνια, στο βάθος του φαραγγιού του Βουραϊκού στην Αχαΐα, η Ζαχλωρού είναι ένα μικροσκοπικό χωριό με κινηματογραφικό σκηνικό που μαγεύει τον επισκέπτη, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τα δημοφιλή Καλάβρυτα, το χωριό διακρίνεται για τον φυσικό πλούτο που το χαρακτηρίζει, ενώ αποτελεί μία από τις στάσεις του θρυλικού Οδοντωτού, βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Διακοπτού- Καλαβρύτων, μιας εκ των πιο δημοφιλών ατραξιόν της περιοχής και όχι μόνο. Το κουκλίστικο χωριουδάκι με το υπέροχο περιβάλλον ολόγυρά του συνδυάζει τα γραφικά πέτρινα κτίρια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές με τον φυσικό πλούτο του φαραγγιού του Βουραϊκού που το «αγκαλιάζει».

Κρύα- Λιβαδειά, Βοιωτία

Κρύα - Λιβαδειά

Τρεχούμενα νερά με μικρούς και πολυάριθμους καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια και η φύση στο μεγαλείο της με τεράστια πλατάνια, συνθέτουν τον υδάτινο παράδεισο της Λιβαδειάς που ακούει στο όνομα Κρύα. Ένα μαγικό τοπίο, που μόνο ασυγκίνητους δεν αφήνει τους επισκέπτες της περιοχής. Με την απόσταση της πόλης μόλις στη μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, σίγουρα η Λιβαδειά θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Στην καταπράσινη όαση της Λιβαδειάς ο πρωταγωνιστής, αδιαμφισβήτητα, είναι το υδάτινο στοιχείο. Σε συνδυασμό με την υπέροχη περιβάλλουσα φύση, την πυκνή βλάστηση, τα φουντωτά πλατάνια και τα πέτρινα γεφυράκια, το τοπίο μοιάζει μαγικό, καθιστώντας το ιδανική επιλογή ακόμη και για ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ. Τα νερά του ποταμού της Ερκύνας και οι πηγές του προσφέρουν στην πόλη μια ιδιαίτερη γοητεία, με τους επισκέπτες της Κρύας να επιλέγουν κάποια από τις ταβέρνες και τα καφέ στις δύο όχθες του ποταμού.