Ο Λούσιος έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την Αρκαδία, καθώς πρόκειται για το πιο όμορφο φυσικό αξιοθέατο του νομού. Ωστόσο, παρόλο που δεν πρόκειται για έναν από τους μεγάλους ποταμούς της χώρας, το μήκος του υπολογίζεται στα 23 χλμ., το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα δημιουργήματα του ανθρώπου σε όλη του την διαδρομή προκαλούν θαυμασμό και δέος στον επισκέπτη της περιοχής.

Λούσιος: Ο ποταμός όπου λουζόταν ο βασιλιάς των Θεών

Ο Λούσιος, λοιπόν, πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς και οι εκβολές του εντοπίζονται στην περιοχή της Καρύταινας. Αν και πρόκειται για έναν σχετικά μικρό ποταμό, το τοπίο της περιβάλλουσας φύσης αποπνέει εξαιρετική ομορφιά και γαλήνη, οι οποίες σίγουρα δεν περνάνε απαρατήρητες.

Τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι και η παράδοση λέει πως στον ποταμό αυτό «έλουσαν» οι νύμφες τον Δία, όταν γεννήθηκε, εξ ου και το όνομά του.

Λούσιος: Το υπέροχο φαράγγι με τις σκαρφαλωμένες μονές στους βράχους

Στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού οι όχθες του «στεφανώνονται» από κοφτερούς βράχους, που δεν επιτρέπουν το πέρασμα ανάμεσά τους. Έτσι όμως δημιουργήθηκε το πανέμορφο φαράγγι του, που προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως «περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου», με τη χλωρίδα και την πανίδα να συνυπάρχουν αρμονικά. Το εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους δεκαπέντε χιλιομέτρων ξεκινά μετά τη Δημητσάνα και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στις δύο πλευρές του βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου, αναδεικνύοντας έτσι και τη θρησκευτική πτυχή του φυσικού αξιοθέατου της Αρκαδίας.

Λούσιος: Όμορφα τοπία σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον

Παρά το μικρό του μέγεθος, με τα νερά του ο Λούσιος ποτίζει εκτάσεις καλλιεργειών, σχηματίζει καταρράκτες και δημιουργεί συνθήκες ιδανικές για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Η άγρια ομορφιά του φαραγγιού με τα απόκρημνα βράχια συνδυάζεται με πλούσια βλάστηση που γοητεύει τον επισκέπτη- το ποτάμι ενδείκνυται για διάφορα σπορ στο νερό ή στις όχθες του. Ανατολικά και βόρεια, τα έλατα αποτελούν απόληξη του δάσους του Μαινάλου.

Τέλος, η ανθρώπινη πινελιά εξαιρετικής ομορφιάς και αρμονικής συνύπαρξης με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του φαραγγιού, αποτελούν τα δεκαέξι πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια του Λούσιου.