Παρόλο που οι περισσότεροι επιλέγουν τη γειτονική ορεινή Αρκαδία για τις χειμερινές τους εξορμήσεις, η Λακωνία κρύβει πραγματικά διαμαντάκια που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Όπως και το άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό της Κρεμαστής, που όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία της, μοιάζει να κρέμεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της περιοχής.

Το κρυφό μυστικό, λοιπόν, της Λακωνίας είναι ένα γραφικό, ήσυχο και μικρό χωριουδάκι που οφείλει την ονομασία του και στη θέση του, καθώς τα σπίτια του μοιάζουν να κρέμονται στον ορεινό όγκο της Λακωνίας. «Βουτηγμένο» στην καρδιά του μεγαλείου της φύσης, η Κρεμαστή δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα, μετά την κατάκτηση του Δεσποτάτου του Μυστρά από τους Οθωμανούς, κατά την μετακίνηση των πληθυσμών της εποχή. Χτισμένη σε υψόμετρο 860 μ. σε μια υπέροχη τοποθεσία στις κατάφυτες πλαγιές του Πάρνωνα, η φανταστική φύση ολόγυρά της, αναλόγως την εποχή, της δίνει και ξεχωριστή όψη.

Το παραδοσιακό χωριουδάκι διακρίνεται για τα λιγοστά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, αρκετά μεγάλα και αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του ορεινού όγκου, που συνθέτουν και την υπέροχη εικόνα της Κρεμαστής. Τα περισσότερα από αυτά είναι δίπατα και μοιάζουν πολύ με σπίτια- οχυρά, καθώς δεν έχουν καθόλου ανοίγματα στο ισόγειο, ενώ διαθέτουν πολεμίστρες και αμπάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων η λεγόμενη Καζάρμα, από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξαν αρχηγεία των αγωνιστών της Επανάστασης του ’21.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η «Βρύση της Κρεμαστής», με σημαντική ιστορική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη επάνω της, χρονολογείται από το 1722 και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού.

Εκείνο το στοιχείο, ωστόσο, που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η πλούσια φύση που περιβάλλει το χωριό με το υπέροχο και πανέμορφο ελατόδασος με τα μονοπάτια, να κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις.