Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (11/05) πως τo ευρωπαϊκό πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ισλανδία, ώστε να είναι τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου.

Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε.

«Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», σημείωσε ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.