Η Ήπειρος με τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους και το υπέροχο φυσικό κάλλος που την χαρακτηρίζει, είναι γεμάτη εκπλήξεις για τον επισκέπτη που θα αποφασίσει να την ανακαλύψει.

Μία από αυτές συναντάται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Ηλιοχώρι, στο Κεντρικό Ζαγόρι, στις ανατολικές πλαγιές της Τύμφης. Αυτή δεν είναι άλλη από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες «Μπάλτα ντι Στρίγκα», δηλαδή «η οβίρα (μικρή λίμνη) της κραυγής». Σύμφωνα με το μύθο, μια γυναίκα πήδηξε στον καταρράκτη για να αυτοκτονήσει, βγάζοντας μια δυνατή κραυγή η οποία ακούστηκε μέχρι το χωριό.

Πρόκειται για ένα άκρως συναρπαστικό τοπίο με ένα σύμπλεγμα τριών καταρρακτών στην κοίτη του Κρυοπόταμου. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος περίπου 25 μέτρων, ενώ δημιουργούνται και δύο καταπράσινες βάθρες στην καρδιά του παρθένου δάσους.

Για να τον προσεγγίσει κανείς ακολουθεί το σηματοδοτούμενο μονοπάτι από την πλατεία του χωριού και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου προς το διπλανό χωριό Λάιστα, και φτάνει στο υπέροχο, αυτό τοπίο μετά από περίπου 30 λεπτά πεζοπορίας σε βατή διαδρομή. Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας συναντάται το γεφύρι του Πέτσου, ενώ υπάρχουν πέτρινα παγκάκια για την ξεκούραση των επισκεπτών.

Ο χώρος στους καταρράκτες είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να καθίσει και να απολαύσει το μοναδικό αυτό φυσικό σκηνικό. Οι πιο τολμηροί, μάλιστα, δεν διστάζουν να βουτήξουν στα παγωμένα νερά!