Το χωριό «φάντασμα» στη Ρόδο που έχει ιταλικές ρίζες

Άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
12:37
18/10/2020
Το χωριό «φάντασμα» στη Ρόδο που έχει ιταλικές ρίζες
7
loading

Η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρά και μεγάλα χωριά που το καθένα κρύβει τη δική του ιστορία. Κάποια από αυτά, βέβαια, ξεχωρίζουν για το λόγο της δημιουργίας τους, το όνομά αλλά και για το πώς είναι σήμερα.

Σε αυτά ανήκει και ένα ιταλικό χωριό «φάντασμα» που βρίσκεται στη Ρόδο και πλέον δεν έχει ζωή. Έχει όμως μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί ακόμη και σήμερα. Εκτός από αυτό, στην τεχνητή λίμνη του χωριού ζει και ένα σπάνιο είδος ψαριού που θα το συναντήσεις μόνο στη Ρόδο.

Σίγουρα αξίζει να γνωρίσεις την ιστορία αυτού του… ιταλικού αλλά ελληνικού χωριού στη Ρόδο. Το όνομά του; Καμποκάριο, δηλαδή Φωτεινό Χωριό. Σήμερα το ελληνικό αυτό χωριό είναι γνωστό ως Ελεούσα.

Το… ιταλικό χωριό «φάντασμα» της Ρόδου και γιατί εγκαταλείφθηκε

Το Καμποκάριο θα ακούσεις να το αποκαλούν πλέον και Ελεούσα. Είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που χτίστηκε πριν περίπου έναν αιώνα στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η ιστορία της δημιουργίας του έχει από μόνη της ενδιαφέρον. Η κατασκευή του χωριού έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετανάστευσης και εποικισμού της Δωδεκανήσου. Σκοπός ήταν να δημιουργηθούν αγροτικοί οικισμοί που θα κατοικούνταν κυρίως από Ιταλούς έποικους. Έτσι και έγινε. Σκοπός δεν ήταν μόνο η εκμετάλλευση της ξυλείας αλλά και η φροντίδα του δασικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Το Καμποκάριο που σημαίνει στην πραγματικότητα Φωτεινό Χωριό δημιουργήθηκε από τον Κυβερνήτη Mario Lago το 1935, δηλαδή την περίοδο της ιταλικής κατοχής στο νησί της Ρόδου. Η ιδιαιτερότητα στην αρχιτεκτονική του φαίνεται ακόμη και σήμερα. Ο οικισμός κατασκευάστηκε με πρότυπο τα δασικά χωριά στις ιταλικές Άλπεις. Δηλαδή δημιουργήθηκαν εντυπωσιακά κτήρια με έντονα χρώματα μέσα στα δέντρα, όπως και στα περισσότερα ιταλικά χωριά. Αφού μετακόμισαν και εγκαταστάθηκαν εκεί Ιταλοί υλοτόμοι, άρχισαν να οργανώνουν εκεί την ζωή τους. Είχαν αφήσει πίσω τους τη βόρεια Ιταλία και την κοιλάδα του Φιέμε και συνέχισαν την ζωή τους στη Ρόδο.

Η εικόνα του χωριού με το πέρασμα των ετών

Το Φεβρουάριο του 1947 υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία η οποία όριζε ότι τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την παροδο των ετών το χωριό εγκαταλείφθηκε και τα κτήρια αφέθηκαν στην τύχη τους. Η εγκατάλειψη και η φθορά είναι ορατή σε πολλά από τα κτήρια που άλλοτε ήταν γεμάτη ζωή. Γι’ αυτό και ονομάστηκε το ιταλικό χωριό φάντασμα της Ρόδου.

Αυτό που μπορούμε να πούμε πως δίνει μια αίσθηση ζωής είναι τα γκιζάνια. Πρόκειται για ένα είδος ψαριού προς εξαφάνιση στην κυκλική μικρή τεχνητή λίμνη που υπάρχει εκεί. Τα γκιζάνια ζουν μόνο στη Ρόδο και ουσιαστικά είναι ό, τι απέμεινε από έναν πληθυσμό που δεν υπάρχει πλέον.

Οι εικόνες από το εγκαταλελειμμένο αυτό χωριό σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και σε μια άλλη εποχή. Δες το βίντεο από το κανάλι Haanity του Youtube και πάρε μια γεύση από αυτό το ιταλικό αλλά… ελληνικό χωριό στη Ρόδο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Χωριο φαντασμα

  Εξαιρετικό όπως εικονίζεται από τίς φωτό , αλλά μη εκμεταλλεύσιμο είναι άδικο , κρίμα .

 2. avatar Mπάμπης Μπαμπίδης

  Όταν έφυγαν οι Ιταλοί, οι ντόπιοι έκλεψαν όλες τις βάνες(απο ορείχαλικο) των αρδευτικών συστημάτων ποτίσματος και τα χωράφια δεν είχαν νερό για την άρδευση. Όταν την δίοικηση του νησιού την είχαν οι Ιταλοί, το νησί παρήγαγε τα πάντα. Σήμερα δεν παράγει απολύτως τίποτα. Το ίδιο και η Κώς.

 3. avatar Νίκος 7

  Το κτίριο που βλέπεται στο κέντρο υπαγόταν στον Ελληνικό Στρατό. Ηταν φυλάκιο πιο κάτω με αποθήκη πυρομαχικών. Επίσης παλιά ήταν σανατόριο. Υπηρέτησα εκεί το 1984 -1985

 4. avatar Έφτιαξαν

  Τους έχτισαν ενα ολόκληρο χωριό οι Ιταλοί ,και οι Αχριστοι Ροδίτες το ενκγατελιψαν?? Φτου σας Μπορούν να το εκμεταλλευτούν τουριστικά. Μονο η διαφορα που εχει απο τα Ελληνικά χωριά,φτάνει. Φτου σας

  1. avatar Manos που δεν είμαι Ροδίτης

   Δεν φταίνε μόνο οι \"άχρηστοι Ροδίτες\" , αλλά και το κράτος που εισπράττει πάμπολλα από τη Ρόδο, καί δίνει ψίχουλα για την ανάπτυξη της

 5. avatar χμμμ….

  Να κάνω την προφανή ερώτηση: Γιατί δεν το αναστηλώσαμε για να αναδειχθεί;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει