Δίπλα στην Αθήνα, μικρός και γραφικός. Τι άλλο θες για να αγαπήσεις τον Πόρο με την πρώτη ματιά και να γίνει ο αγαπημένος σου καλοκαιρινός προορισμός; Ο Πόρος είναι το νησί που αγαπούν οι Αθηναίοι και όχι άδικα. Είναι ιδανικός ακόμη και για μονοήμερες εκδρομές ενώ δε θα σε απογοητεύσει είτε πας με παρέα είτε με οικογένεια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλεις τον Πόρο στην καρδιά σου αλλά στο exploringgreece.tv διαλέξαμε πέντε από αυτούς…

 

Το Μπούρτζι

Είναι κάτι που σίγουρα θα προσέξεις και θα αγαπήσεις. Ανατολικά του λιμανιού, το μικρό νησάκι με το μικρό κάστρο κρύβει μικρά μυστικά του 19ου αιώνα. Αυτές οι οχυρώσεις που θα δεις όταν θα φτάσεις στο νησί χτίστηκαν το μακρινό 1827 από έναν Βαυαρό φιλέλληνα για την προστασία του λιμανιού. Αυτό που κάνει το αξιοθέατο αυτό ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορείς να το επισκεφτείς ακόμη και κολυμπώντας. Έχεις άραγε επισκεφθεί ποτέ ξανά οχυρό με μαγιό και με τέτοιο τρόπο;

Η Καλαυρία

Αν δε το γνωρίζεις, ήρθε η ώρα να το μάθεις. Ο Πόρος αποτελείται βασικά, για όσους, δεν γνωρίζουν από δύο νησιά. Αυτά χωρίζονται από το στενό κανάλι μεταξύ Σφαιρίας και Καλαυρίας. Στη δεύτερη υπάρχουν πολλά «μυστικά» να ανακαλύψεις. Ξεκινάμε  από το δάσος της Καλαυρίας στο Ασκέλι, με τις πευκόφυτες πλαγιές στις οποίες φωλιάζει το νησιώτικο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί είναι και ό,τι έχει απομείνει από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα του 6ου αιώνα π.Χ.. Ο ναός τότε χρησίμευε ως ιερό άσυλο κυρίως για όσους κρύβονταν αλλά και για ναυαγούς. Να μην ξεχάσουμε τον εγκαταλελειμμένο Ρωσικό Ναύσταθμο σε μια όμορφη παραλία στα βόρεια, ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Αν πας, θα βρεις ακόμη περισσότερα αλλά δεν σου τα αποκαλύπτουμε όλα…

Οι βόλτες στα σοκάκια της πόλης

Για να γνωρίσεις τον Πόρο όπως τον ξέρουν οι ντόπιοι θα πρέπει να ξεκινήσεις τις βόλτες στα σοκάκια. Άρχισε από την περαντζάδα της αρχοντικής παραλίας, περπατώντας από τον Σταυρό ως τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού. Πρόκειται για μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου γεμάτη νεοκλασικά κτίρια που θα σε κάνουν να σταματήσεις για φωτογραφίες. Κάνε μια στάση επίσης και στην πλατεία Κορυζή. Εκεί θα ανακαλύψεις τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου, με ευρήματα από τις ανασκαφές στα πλήρη μύθων εδάφη του νησιού. Τελείωσε τη βόλτα σου με χαλαρό περπάτημα στα στενά σοκάκια της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης, ανάμεσα σε ανθισμένες αυλές και μεζεδοπωλεία πνιγμένα στις βουκαμβίλιες. Στάση για φωτογραφία και εδώ… επιβάλλεται.

Το φαγητό στο νησί Πόρος

Απόδραση χωρίς καλό φαγητό δε γίνεται. Και το καλό φαγητό στον Πόρο είναι ένας από τους λόγους που θα μπει το νησί στην καρδιά σου. Θα δοκιμάσεις κλασικούς και αγαπημένους ψαρομεζέδες και ελληνικές νοστιμιές στη σχάρα. Και τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις φρέσκα θαλασσινά δίπλα στο κύμα και μάλιστα με συνδυασμό ενός ωραίου ηλιοβασιλέματος και πολύ καλών τιμών. Ο Πόρος είναι το νησί που σίγουρα θα φας καλά. Και δε θα το πληρώσεις ακριβά.

Το Λεμονοδάσος του Γαλατά

Το Λεμονοδάσος του Πόρου Τροιζηνίας είναι ένα όνειρο στις αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου. Μια ιδιαίτερα μεγάλη έκταση με λεμονιές χωρισμένες σε κτήματα που ακουμπούν στις ακτές της Πελοποννήσου. Αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς για την περιοχή και για την ιστορία της. Απόδραση στον Πόρο χωρίς το πέρασμα με το βαρκάκι στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου δεν γίνεται. Θα πάρεις το βαρκάκι και σε πέντε λεπτά θα είσαι στο μαγευτικό δάσος από λεμονιές, που ανθίζουν την άνοιξη και μοσχοβολούν. Το δάσος καταλήγει στις αμμουδιές της Πλάκας και των Αλυκών. Εμείς δοκιμάσαμε να κολυμπήσουμε σε αυτές τις παραλίες και απολαύσαμε τη θέα των δέντρων μέσα από τη θάλασσα. Μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.