Ο λόφος του Προφήτη Ηλία, ύψους 270 μέτρων, μόλις ένα χλμ. νοτιοδυτικά της υπέροχης Χώρας της Πάτμου, αποτελεί το ψηλότερο σημείο του νησιού.

Εκεί στην κορυφή του στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία από το 1764, αγναντεύοντας το νησί και τα νερά του Αιγαίου από ψηλά, προσφέροντας μοναδική θέα σε όποιον το επισκεφτεί, καθώς και το συναίσθημα της απόλυτης ελευθερίας.

Το μικρό οχυρωμένο μοναστήρι ιδρύθηκε από τον μοναχό Νεόφυτο από τη Σύμη, και αποτελεί μονόκλιτη εκκλησία, στα βασικά κειμήλια της οποίας συγκαταλέγεται ένα επίχρυσο τέμπλο που χρονολογείται από το 1795 και μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου του 1785.

Μια απότομη, πέτρινη σκάλα οδηγεί στο μοναστήρι, το οποίο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, παρά μόνο την ημέρα του εορτασμού του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επισκέπτονται για να το θαυμάσουν έστω εξωτερικά, αλλά και για να απολαύσουν το ονειρικό ηλιοβασίλεμα και την υπέροχη θέα που απλώνεται στα πόδια του.

Καιρού επιτρέποντος, μάλιστα, το βλέμμα φτάνει μέχρι τα γειτονικά νησιά, από τους Λειψούς και τη Λέρο, μέχρι την Κάλυμνο, την Αμοργό ακόμη και τη Μύκονο. Αν επιλέξει κανείς να το προσεγγίσει από την Χώρα του νησιού η διαδρομή μαζί με την ανάβαση μέχρι την κορυφή του λόφου κυμαίνεται από 30- 60 λεπτά.