Είναι το μεγαλύτερο από τα Ζαγοροχώρια, το πολυπληθέστερο αρχοντικό κεφαλοχώρι, ένα γνήσιο ελληνικό χωριό. Ο λόγος για το Τσεπέλοβο που γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσει.

Το γραφικό αυτό χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα και μοιάζει λες και είναι σκαλισμένο πάνω στην επιβλητική Τύμφη. Το φυσικό τοπίο και η αρχοντική όψη του Τσεπέλοβου προσφέρουν εικόνες απείρου κάλλους στους επισκέπτες που το προτιμούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Λιθόχτιστοι δρόμοι προσκαλούν τον επισκέπτη σε περιπλανήσεις ανάμεσα σε αρχοντικά που δεσπόζουν στον τόπο και στον χρόνο. Ακολουθώντας την παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική, το Τσεπέλοβο δένει αρμονικά με την ηπειρώτικη γη και αναδεικνύει την τέχνη και την τεχνική των κατοίκων του. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και η ομοιογένειά του επιτρέπει στον επισκέπτη να θαυμάσει, μέσα από τις αυστηρές γραμμές του, τη συνεπή ομορφιά του. Μην παραλείψετε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Πινελιά καλαισθησίας είναι η γέφυρα του Κοκκόρη, χαρακτηριστικό δείγμα ζαγορίτικης γεφυροποιίας, ενώ η περιοχή που περιβάλλει το χωριό χαρακτηρίζεται από βουνά, φαράγγια αλλά και λίμνες, φιλόξενα καταφύγια πολλών ζώων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το φαράγγι «Βικάκι» με την πέτρινη Μονή Ρογκοβού, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα.