Πρώτη σε επισκεψιμότητα η κεντρική Μακεδονία, δεν ξοδεύουν οι τουρίστες

Οι οικοδόμοι της Ξάνθης στο Κατάρ και οι «κυνηγημένοι» εργαζόμενοι της Ημαθίας


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
21:39
04/09/2018
Πρώτη σε επισκεψιμότητα η κεντρική Μακεδονία, δεν ξοδεύουν οι τουρίστες
4
loading

Πρώτη σε επισκεψιμότητα αλλά σχεδόν τελευταία όσον αφορά τα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες αποδεικνύεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την οποία «προτιμούν» τουρίστες από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επικαλούμενος μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που θα παρουσιαστεί την προσεχή Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

«Όπως προκύπτει στη μελέτη, το 2017 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δέχθηκε 7,2 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι όμως ξόδεψαν, κατά μέσο όρο, 285 ευρώ ο καθένας» ανέφερε ο κ. Τσαραμπουλίδης, κατά την σημερινή σύσκεψη των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Βορείου Ελλάδος, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του ΕΚΘ τη χαρακτήρισε ως ένα "περιβάλλον θολό", ζητώντας αύξηση του κατώτατου μισθού και καταγγέλλοντας περιστατικά εργοδοτών που προσλαμβάνουν άτομα τα οποία αναγκάζουν στη συνέχεια να δεσμευτούν ότι δεν θα γραφούν σε συνδικάτα, προκειμένου να μην καλύπτονται από οποιαδήποτε υπογραφή σύμβασης.

«Κυνηγημένοι»... εργαζόμενοι

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αποκάλυψε ότι εργοδότες της περιοχής του έφτιαξαν έναν κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο «Κυνηγημένοι» όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για να μην τους προσλάβουν! «Αναλογιστείτε» προσέθεσε, «ότι για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».

Στην ανάγκη για περισσότερους ελέγχους αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά στην ουσία, οι εργαζόμενοι απασχολούνται 10ωρα. «Είναι ενδεικτικό ότι στους πολλούς ελέγχους που κάναμε σε εργασιακούς χώρους, υπήρξε μόλις μία περίπτωση εργοδότη που δεν είχε σχετική παράβαση», είπε. Η κ. Κωνσταντίνου, μίλησε και για την προσφυγή εργαζόμενου της περιοχής για την αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για άτομα κάτω των 25 χρόνων και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση. Εκτίμησε, τέλος, ότι η ανεργία στην Κατερίνη ξεπερνάει το 25%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων που δεν δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίες και μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας μίλησε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, σημειώνοντας ότι από τα 13.000 άτομα που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα 7.400 είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα.

Οι οικοδόμοι της Ξάνθης στο Κατάρ

Για την ελληνική κοινότητα οικοδόμων του ... Κατάρ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, διευκρινίζοντας ότι στο εμιράτο βρίσκονται για εργασία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από την Ξάνθη! «Απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες σε εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, αλλά τώρα επιστρέφουν σιγά- σιγά και θα προστεθούν στους υπόλοιπους ανέργους της περιοχής, μεγαλώνοντας έτσι το ποσοστό ανεργίας που πέρσι ξεπερνούσε το 45%», σημείωσε.

Ως την μεγαλύτερη μετανάστευση που έγινε μετά το 1960, σκιαγράφησε την εργασιακή κατάσταση στις Σέρρες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 31%, ενώ την έντονη ανησυχία του για μεγάλη αύξηση της ανεργία εξέφρασε και ο αντίστοιχος συνδικαλιστής στην Κοζάνη, Άρης Κουρκούτας. «Η ανεργία είναι στο 35% αλλά σε νέους κάτω των 25 χρόνων, φτάνει το 65%» είπε.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα πρωτεία στην ανεργία στην ΕΕ κατέχει η Δυτική Μακεδονία, με το νομό Φλώρινας να βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κωνσταντίνο Σιάκο. «Στους νέους η ανεργία ξεπερνάει το 78%, με το brain drain να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και να τείνουμε να γίνουμε μια περιοχή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων» είπε χαρακτηριστικά. Για τον κ. Σιάκο, σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπορική "αιμορραγία" λόγω της γειτνίασης με την Μπίτολα (Μοναστήρι) στην ΠΓΔΜ που βρίσκεται στα 20 μόλις χιλιόμετρα από την περιοχή της Φλώρινας. «Το ισοζύγιο των συναλλαγών είναι 90 προς 10, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κλείσει 2.500 επιχειρήσεις». «Πλέον», συνέχισε ο κ. Σιάκος, «είναι ποινή να ζεις στα σύνορα κι όχι τιμή».

Για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και στην Πτολεμαΐδα μίλησε και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Τάσος Τσιφλίδης. «Ο λιγνίτης σιγά- σιγά σβήνει, κάποτε έβγαινε το 70% της ενέργειας στην περιοχή μου οπότε υπήρχαν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, σήμερα το μόνιμο προσωπικό είναι γύρω στις 2.000 και προβλέπεται να μειωθεί, όπως και στον ιδιωτικό τομέα που δούλευε στην εξόρυξη του λιγνίτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από 4-5 χρόνια είχαμε 2.500 ιδιωτικά φορτηγά και σήμερα έχουμε 500».

Εποχιακές δουλειές... υπάρχουν

Μία διαφορετική διάσταση έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Κώστας Ποδάρας, λέγοντας ότι ναι μεν υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά οι ντόπιοι αρνούνται να δουλέψουν σε εποχιακές θέσεις. «Υπάρχουν εποχιακές δουλειές για εργάτες γης και για τα συσκευαστήρια αλλά οι ντόπιοι δεν τις προτιμούν με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ξένοι. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Νέστου υπάρχουν 2.000 εποχιακές θέσεις και στον Δήμο Παγγαίου 1.500». Σύμφωνα με τον κ. Ποδάρα, η επίσημη ανεργία φτάνει στο 22%, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη η υποαπασχόληση και η "μαύρη" εργασία που εκτοξεύουν, όπως είπε, το ποσοστό αυτό στο 35%.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Διευκρινήσεις

  Μπερδεύτηκα,για ποια μακεδονια λένε????

 2. avatar Ελληνοαμερικάνος

  οταν Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ψηφίζει κομμουνισμό τη να περιμένει κανείς απο αυτόν τον λαό. Πάλι καλα που έρχονται και βρωμίζουν έχουν να λένε για την ανάπτυξη του τουρισμού οι άπλυτοι. Επειδή ειμαι απο την πλάκα σας λέω οτι στα τέλη του 80 οι αμεριξπκανες έδιναν 5-10 χιλιάδες δολάρια για χρυσό γούνες κρουαζιέρες κλπ.

 3. avatar Κάτω κεντρική Μακεδονία με τζίφρα Τσίπρα

  παρακαλώ Διορθώστε

 4. avatar Παπατρεχας

  Τι να ξοδέψουν οι μίζεροι Σκοπιανοί και Βούλγαροι . Έρχονται φορτωμένοι φάει από τη χώρα τους , κάνουν τουρισμό στα lidl και αφήνουν πίσω τους όλη τη σαβούρα . Κανονικά πρέπει να πληρώνουν στο τελωνείο κάποιο αντίτυπο για της μέρες που θα βρωμίζουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει