Από τα πιο παράξενα στον κόσμο είναι το στοιχείο που κάνει την πόλη Wroclaw στην Πολωνία να ξεχωρίζει: είναι ο «πληθυσμός» των 163 μπρούτζινων νάνων, οι οποίοι «κατοικούν» εκεί.

Αυτός είναι ο επίσημος αριθμός τους αλλά κάποιοι λένε πως ξεπερνούν τους 350.

Με την ονομασία «krasnale» στα πολωνικά, σύμφωνα με τη Daily Mail, οι νάνοι πρωτοεμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης το 2005.

Αποτελούν σύμβολα του κινήματος Orange Alternative που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 ως ειρηνική αντίδραση προς την κυβέρνηση της χώρας. Τα μέλη του έκαναν γκράφιτι με νάνους στους δρόμους της πόλης κι έτσι οι νάνοι έγιναν το έμβλημά τους.

Το 2001 η κυβέρνηση αποκάλυψε το γλυπτό ενός νάνου στην οδό Świdnicka για να τιμήσει το Orange Alternative και προφανώς αυτό είχε απήχηση στον κόσμο.

Σήμερα οι μινιατούρες αποτελούν τουριστική ατραξιόν με τους ταξιδιώτες να επιδίδονται στο «κυνήγι των νάνων» χρησιμοποιώντας ειδικούς χάρτες και εφαρμογές για smartphone.

Ο Πολωνός καλλιτέχνης Tomasz Moczek ήταν εκείνος που σχεδίασε τους πρώτους πέντε νάνους το 2005. Αντλώντας έμπνευση από τις αναμνήσεις του, συζητήσεις, τη λογοτεχνία, την παιδική μου ηλικία, από όλα», όπως λέει ο ίδιος, «εργαζόμουν μέρα – νύχτα, δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο».

agalamsadb1 agalamsadb2 agalamsadb3 agalamsadb4 agalamsadb5 agalamsadb6 agalamsadb7