Στην Ευρυτανία, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι, συναντά κανείς τη Μονή Προυσού, το σημείο αναφοράς της περιοχής. Η Μονή βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, σε απόσταση περίπου 40 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Καρπενησίου.

Το επιβλητικό τοπίο στο οποίο εντοπίζεται -είναι χτισμένη σε ένα απόκρημνο και βραχώδες σημείο μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού- δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει να κρέμεται από έναν κάθετο και επιβλητικό βράχο.

Η μονή, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε τον 12ο αιώνα, ως Μονή Πυρσού, ενώ από το 1845 φέρει την σημερινή της ονομασία. Το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας, με καταγωγή από την Προύσα της Μικράς Ασίας.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της μονής, είναι η κρύπτη μέσα στο βράχο, όπου έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι με τοιχογραφίες από τον 13ο αιώνα, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της να χρονολογείται από το 1810. Στο χώρο της μονής λειτουργεί, επίσης, και μουσείο όπου φιλοξενείται πληθώρα πολύτιμων εκθεμάτων, όπως εικόνες από τον 15ο και 16ο αιώνα και κειμήλια, βιβλία και κώδικες, χειρόγραφα, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη. Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 και τότε καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας.

Εκεί όπου θεραπεύτηκε ο Καραϊσκάκης

Λέγεται πως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης όταν έπασχε από φυματίωση, προσέτρεξε για βοήθεια στην Προυσού. Η Παναγία θεράπευσε τον μεγάλο αγωνιστή του ’21 και εκείνος για να την ευχαριστήσει, έντυσε τη θαυματουργή εικόνα με χρυσό. Εξάλλου, η Μονή Προυσού αποτελούσε το προσωπικό καταφύγιο του Καραϊσκάκη, ενώ σε αυτήν φιλοξενήθηκαν και άλλοι αγωνιστές της επανάστασης, όπως ο Μπότσαρης, ενώ κατά καιρούς έβρισκαν καταφύγιο ασθενείς και διαβάτες.

Στο μουσείο της Μονής εκτίθεται το σπαθί, το όπλο του και το χαρακτηριστικό φέσι του Καραϊσκάκη. Στην Προυσιώτισσα θα δεις στον βράχο πάνω από το παρεκκλήσι επτά πατημασιές διαφορετικού μεγέθους και χρώματος. Είναι, λένε, τα βήματα της Παναγίας η οποία ανέβηκε τον βράχο για να πάει στη σπηλιά που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μονή Προυσού
Μονή Προυσού
Μονή Προυσού
Μονή Προυσού