Είναι δυνατόν να ερωτευτείτε ένα μέρος αφού δείτε μόνο μια φωτογραφία του; Με το ισπανικό χωριό Albarracin στην αγροτική νότια Αραγονία η απάντηση είναι ναι.

Πρώην πρωτεύουσα του βασιλείου Taifa, το Albarracín έχει διατηρήσει όλο το ισλαμικό και μεσαιωνικό του άρωμα, ενώ η παλιά του συνοικία έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

Τα μεσαιωνικά σπίτια του χωριού σε ροζ και πορτοκαλί χρώμα δεν μοιάζουν με κανένα άλλο μέρος της Ισπανίας, ενώ τα στριφογυριστά, στενά δρομάκια με τα ξύλινα μπαλκόνια που κρέμονται από πάνω τους, δημιουργούν την εντύπωση ότι θα πεταχτεί από κάπου ο Δον Κιχώτης με τον Σάντσο Πάντσα!

Ομολογουμένως ένα από τα πιο όμορφα χωριά στην Ισπανία, το Albarracin θεωρείται ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εντυπωσιακές οχυρώσεις, οι γραφικές τις εκκλησίες και τα μεσαιωνικά σπίτια του -έχουν παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτα εδώ και αιώνες– σε ένα ψηλό βραχώδες ακρωτήριο που έχει σκαλιστεί πάνω από τον ποταμό Guadalaviar, σε συνδυασμό με τη μοναδική μεσαιωνική ιστορία του ως ανεξάρτητο μίνι-κράτος και την ιστορία της «ανάστασής» του από την παραλίγο εγκατάλειψη τα τελευταία 60 χρόνια, προσθέτουν στοιχεία στην ακαταμάχητη γοητεία του. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό μνημείο από το 1961 και έχει λάβει διεθνές βραβείο για την ποιότητα της διατήρησης των σπιτιών του.

Το Albarracin είναι γνωστό για τα μεσαιωνικά αμυντικά τείχη του, τα οποία είναι πολύ μακρύτερα από την ίδια την πόλη και όποιος προσεγγίζει το χωριό από την πόλη Teruel έχει εξαιρετική θέα αυτών.

Επιπλέον, σε όλο το Πολιτιστικό Πάρκο Albarracin, μπορεί να θαυμάσει κανείς δείγματα μεταπαλαιολιθικής τέχνης από το 6000 έως το 1000 π.Χ. Η ρωμαϊκή περίοδος είναι αυτή από την οποία έχουν διασωθεί τα περισσότερα κατάλοιπα, συμπεριλαμβανομένου του υδραγωγείου μήκους 18 χιλιομέτρων που διέτρεχε από το Albarracin μέχρι την Cella.

Το εντυπωσιακό κάστρο του Albarracin

Στην κορυφή του χωριού βρίσκεται το κάστρο και η θέα από εδώ, πάνω από το χωριό και το γύρω Εθνικό Πάρκο και τα βουνά Universale, είναι φανταστική. Αν και κλειστό για το κοινό, το κάστρο του χωριού αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που αντικρίζει ο επισκέπτης.

Ο πύργος Torre del Andador ή Walkway στο βόρειο άκρο της πόλης προσφέρει, επίσης, όμορφη θέα.