«Πώς θα ανακαλύψουν το site μου άλλα άτομα;», «Γιατί δεν έχει αρκετούς επισκέπτες το e-shop μου; Τι λάθος κάνω;», «Το ψηφιακό μου κατάστημα λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες και ακόμα δεν υπάρχουν πολλές πωλήσεις. Γιατί;» Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις αρχάριων ιδιοκτήτων ιστότοπων. Για να ευημερήσει ένα νέο site χρειάζεται να προωθηθεί σωστά. Ετοιμάσαμε τον παρακάτω οδηγό όπου εξηγεί αναλυτικά τι είναι η προώθηση ιστοσελίδας. Μέσα σε αυτόν, θα δοθεί και η απάντηση στο ερώτημα ‘πώς να προωθήσω το site μου’. 

Τι είναι η προώθηση site και τι είναι το SEO ιστοσελίδων

Ας αρχίσουμε με την εξήγηση δύο σημαντικών όρων που πρέπει να γνωρίζει κάθε δημιουργός ενός ιστότοπου. Η προώθηση ιστοσελίδων είναι το σύνολο των ενεργειών και των τεχνικών marketing που γίνονται με σκοπό να αυξηθούν οι επισκέπτες και οι μελλοντικοί αγοραστές στο website. Εάν δεν υπάρξει η σωστή προώθηση του site και η ελκυστική ενημέρωση των χρηστών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, θα παραμείνει για πάντα αόρατο στο χαώδες κόσμο του διαδικτύου.

Για να είναι ανιχνεύσιμη η ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης είναι απαραίτητο το SEO. To SEO ιστοσελίδας (Search Engine Optimization), βελτιστοποιεί το περιεχόμενό της και στην συνέχεια γίνεται η προώθηση της στη Google. Ο στόχος με την SEO προώθηση ιστοσελίδων είναι αυτές να καταφέρουν να φτάσουν στα πρώτα αποτελέσματα της Google. Έτσι, όποιος αναζητά κάτι και χρησιμοποιεί τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά θα μπορεί εύκολα να βρει το δικό σας website και να εισέλθει σε αυτό.

Η προώθηση ιστοσελίδων SEO είναι μία διαρκής διαδικασία που σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα και στο site σας, αλλά μη περιμένετε να τα δείτε άμεσα. Το πότε ακριβώς θα γίνουν ορατά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ποιότητα του site, ο αριθμός των ανταγωνιστών κ.α.

Πώς κατηγοριοποιείται το SEO ελληνικών ιστοσελίδων

Οι ενέργειες για την βελτιστοποίηση και την προώθηση ενός website γίνονται εντός και εκτός αυτού. Πιο συγκεκριμένα

  • στο On-page SEO (ή On- Site) οι αλλαγές γίνονται στο περιεχόμενο του site και βελτιστοποιούνται οι λέξεις-κλειδιά, οι headlines για να είναι εφικτή η proothisi istoselidon,
  • στο Off -page (ή Οff-site): Για την προώθηση των ιστοσελίδων είναι χρήσιμο να δημιουργηθούν backlinks από άλλα sites προκειμένου η Google να εμπιστευτεί το site σας και να το καταχωρήσει στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της.

Γιατί είναι σημαντική η προώθηση ιστοσελίδων

Η  SEO προώθηση ενός ιστότοπου έχει πολλά οφέλη με κυριότερο την αύξηση της επισκεψιμότητας των χρηστών του διαδικτύου. Η Google μα και οι άλλες μηχανές αναζήτησης λειτουργούν ως ψηφιακοί χάρτες που οδηγούν τους χρήστες στο να βρουν αυτό που ψάχνουν και να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο site. 

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, η επισκεψιμότητα των websites που προέρχεται από την Google είναι περισσότερο ποιοτική 

σε σχέση με αυτή που προέρχεται από την προώθηση των ιστοσελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία ορθή προώθηση ιστοσελίδων σημαίνει και μία βελτιωμένη εμπειρία του χρήστη. 

Σε ένα βελτιστοποιημένο website αυξάνεται επίσης το conversion rate, δηλαδή το ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σε αγοραστών. Αν ο χρήστης μόλις εισέλθει στον ιστότοπο σας μείνει ικανοποιημένος με το περιεχόμενο που του προσφέρετε, τότε θα τον επισκεφτεί και την επόμενη φορά που αναζητά κάτι συγκεκριμένο. 

Έτσι, με αυτή την επιστροφή του, είναι πολύ πιθανόν να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχει το site σας. Ακόμη, η προώθηση και η κατάταξη των ιστοσελίδων στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων της Google τις καθιστά αξιόπιστες και έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτόματα συγκρινόμενες με τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών σας.

Επιπλέον, με την SEO προώθηση προϊόντων και την αύξηση της επισκεψιμότητας, σάς δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσετε περισσότερο τους πελάτες του e-shop σας. Να μάθετε τι είναι αυτό που προτιμούν να βλέπουν στο ιστότοπο σας, ποια άρθρα στο blog σας διαβάζουν πιο συχνά, ποια προϊόντα αγοράζουν και ποια όχι και ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, μπορείτε να προβείτε σε αλλαγές είτε στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, είτε σε αυτά που προσφέρετε, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω οι πωλήσεις σας.

Πόσο κοστίζει η SEO προώθηση ιστοσελίδων 

Είναι απολύτως λογικό, ο ιδιοκτήτης μίας νέας ιστοσελίδας να ανησυχεί για το πόσο θα του στοιχήσει η βελτιστοποίηση και η προώθησή της στις μηχανές αναζήτησης. Γι αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη ερώτηση είναι μία από τις πιο συχνές που ακούν οι SEO Specialists.

Δυστυχώς όμως, οι επαγγελματίες του SEO δεν μπορούν προτού εξετάσουν με μεγάλη προσοχή το κάθε ιστότοπο, να δώσουν μία συγκεκριμένη απάντηση για το κόστος της διαδικασίας. Στην προώθηση ιστοσελίδων οι τιμές εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

  • η θέση όπου βρίσκεται ήδη το site στα αποτελέσματα της Google: Διαφορετικά βήματα θα γίνουν αν το website βρίσκεται στην 100η θέση και πρέπει να φτάσει στην 2η ή στην 1η θέση της Google και διαφορετικά αν το site βρίσκεται στην 9η θέση και χρειάζεται να ανεβεί μόνο 8 θέσεις για να φτάσει στην κορυφή των αποτελεσμάτων,
  • η δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών
  • η γεωγραφική περιοχή που στοχεύει ο ιστότοπος και ο αριθμός των ανταγωνιστών που υπάρχουν,
  • η παλαιότητα του domain της ιστοσελίδας,
  • το περιεχόμενο και η ποιότητα του κλπ.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την σωστή προώθηση ενός site

Άλλη μία δύσκολη ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι SEO Specialists είναι ο χρόνος που απαιτείται για την προώθηση των ιστοσελίδων. Ο απαιτούμενος χρόνος, σύμφωνα με την Google, για να καταταχθεί ένας ιστότοπος στην πρώτη της σελίδα κυμαίνεται από έξι μέχρι και δώδεκα μήνες. Αλλά και πάλι, όλα εξαρτώνται από τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πότε θα εμφανιστεί το site σας στα πρώτα αποτελέσματα.

Πώς να προωθήσετε το site σας

Αν ακολουθήσετε μερικά εύκολα βήματα, μπορείτε να προωθήσετε στις μηχανές αναζήτησης το website σας. Αυτά είναι τα εξής:

  • Δημιουργήστε περιεχόμενο σχετικό με την επιχείρησή σας. Θα μπορούσατε να γράψετε, δηλαδή, κείμενα παρουσίασης των προϊόντων που πουλάτε ή χρήσιμες συμβουλές των υπηρεσιών που προσφέρετε. Για παράδειγμα, αν είστε ειδικός ψυχικής υγείας και διαθέτετε ιστολόγιο, γράψτε tips διαχείρισης του άγχους, της επιθετικότητας, της θλίψης κλπ.
  • Προτιμήστε να στοχεύετε σε long-tail keywords καθώς οι αναζητήσεις των χρηστών έχουν πλέον διαφοροποιηθεί. Ενώ παλαιότερα, κάποιο άτομο μπορεί να έψαχνε στην Google μόνο την λέξη «ψυχολόγος» σήμερα αν αναζητά κάτι, θα ψάξει «ψυχολόγος με εμπειρία στις κρίσεις πανικού στην Θεσσαλονίκη». Με τα long-tail keywords υπάρχει μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες.
  • Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε το website σας να είναι φιλικό προς τις κινητές συσκευές. 

Ανακεφαλαιώνοντας, η προώθηση ιστοσελίδων είναι μία περίπλοκη, κουραστική διαδικασία και χρειάζεται να διαθέτετε αρκετή επιμονή. Μα στο τέλος, τα θετικά αποτελέσματα που θα δείτε στο ιστότοπο, θα ανταμείψουν την προσπάθεια σας.