Τα οικονομικά δεδομένα στα οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτύξει σε όλα τα κράτη-μέλη το 5G παρουσιάζει μία νέα μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το Reuters.

Συγκεκριμένα, χρειάζονται 300 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, με τα μισά να είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί ένα πλήρες 5G σενάριο στην Ευρώπη, ενώ επιπρόσθετα 150 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης υπαρχόντων υποδομών σε gigabit ταχύτητες.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη είναι διστακτικοί στις επενδύσεις τους για τα 5G δίκτυα, κυρίως λόγω του τεράστιου μεγέθους τους και σχέδια τα οποία προβλέπουν συγχωνεύσεις εταιριών συνήθως μπλοκάρονται από τους νόμους περί ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Επιπλέον, υπάρχουν καθυστερήσεις στον πλειστηριασμό των 5G συχνοτήτων. Η μελέτη προτείνει μερικούς τρόπου αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων.

Η μελέτη επίσης προτείνει να επιτραπεί στους παρόχους να εκμεταλλευτούν οικονομικά τα δεδομένα που διακινούνται στα δίκτυα τους μέσω monetization για να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Google, στο Facebook, στη Microsoft και σε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.