Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «ανακάλυψε» μόνο του πως η Γη γυρίζει

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως ο «νέος» Κοπέρνικος θα τους βοηθήσει στο μέλλον


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
17:02
08/11/2019
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «ανακάλυψε» μόνο του πως η Γη γυρίζει
5
loading

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε μόνο του -ως νέος Κοπέρνικος- ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

Το σύστημα, ένα νευρωνικό δίκτυο που εμπνέεται από τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και βασίζεται σε ένα αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, διδάσκει στον εαυτό του τους νόμους της φυσικής, ξεκινώντας από τα βασικά.

Ελπίζεται ότι μια μέρα, όταν θα έχει… μεγαλώσει, θα βοηθήσει τους φυσικούς να λύσουν τα κβαντομηχανικά και άλλα μυστήρια της φύσης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνητός «Κοπέρνικος» έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας και ο Άρης κινούνται πέριξ του Ήλιου, μελετώντας πώς φαίνονται από τη Γη οι κινήσεις του άστρου μας και του γειτονικού πλανήτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσικό Ρενάτο Ράνερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters», σύμφωνα με το «Nature».

Το νέο «έξυπνο» σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων και να εξάγει από αυτά απλές αλλά θεμελιώδεις επιστημονικές φόρμουλες, μιμούμενο εν μέρει τον τρόπο που οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε βασικές εξισώσεις του τύπου E=mc^2.

Τα συμβατικά νευρωνικά δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα όπως εικόνες ή ήχους, έχοντας προηγουμένως «εκπαιδευθεί» με ένα μεγάλο αριθμό σχετικών δεδομένων. Το νέο σύστημα αποτελείται από δύο υπο-δίκτυα, εκ των οποίων το πρώτο μαθαίνει από τα δεδομένα και το δεύτερο χρησιμοποιεί αυτή τη μάθηση για να κάνει προβλέψεις.

Ο Ρένερ ανέφερε ότι μολονότι ο αλγόριθμος κατέληξε σε φόρμουλες που δείχνουν ότι ο Ήλιος βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ερμηνεύσει τις εξισώσεις αυτές και να κατανοήσει πώς σχετίζονται με την κίνηση των πλανητών γύρω από το μητρικό άστρο μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar UFO

  Ας ρωτήσουν τον Κούλη... Είναι ο μοναδικός που συνομιλεί με τα UFO στον Υμηττό!

  1. avatar Κυνηγός UFO

   και τις σας είπε στους συριζάιους; Να γυρίσετε πίσω στον πλανήτη σας; Ή τον καταστρέψατε και αυτόν;

 2. avatar Συριζαίoς

  Α ντε ρε ψεύτες αν γύριζε δεν θα πεταγε τα λεφτόδεντρα στο διάστημα μέσο της φυγόκεντρου δυνάμεως;

 3. avatar Ρεθυμνιωτης

  Θα πεισθουνε αραγες τωρα οι θιασωτες της θεωρίας πως η γη είναι επίπεδη ;

 4. avatar Η γη ειναι επιπεδη

  Και ΔΕΝ γυριζει! Ως εδω με το μεγαλυτερο ψεμα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει