Το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ-κολυμβητή, που κάνει ύπτιο και ελεύθερο, δημιούργησαν ιάπωνες ερευνητές, το οποίο προορίζουν για ναυαγωσώστη στις παραλίες.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοτόμου Νακασίμα, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, επισημαίνουν ότι στο μέλλον το ρομπότ θα χρειαστεί ένα ζευγάρι πιο εξελιγμένα πόδια για να καταφέρει και το πρόσθιο που είναι πιο απαιτητικό στιλ.

Παράλληλα, όμως, το ρομπότ θεωρείται χρήσιμο για επιστημονικές έρευνες στο πεδίο της αθλητικής κολύμβησης, όπως π.χ. για αναλύσεις σχετικά με τη δύναμη που πρέπει να καταβάλουν οι κολυμβητές στο νερό.

Οι Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο σκάνερ για να καταγράψουν πλήρως τη σωματική διάπλαση ενός κολυμβητή και, στη συνέχεια, εφάρμοσαν στο δημιούργημά τους 20 αδιάβροχους, ελεγχόμενους από υπολογιστές κινητήρες, που αναπαράγουν με επιτυχία τις διάφορες αναγκαίες κινήσεις της κολύμβησης.

Από άποψη ταχύτητας, προς το παρόν, το ρομπότ πιάνει τα έξι μέτρα το δευτερόλεπτο, περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπινου παγκόσμιου ρεκόρ.