Μια αποκλειστικά γυναικεία ομάδα διαιτησίας θα αναλάβει τον προκριματικό Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 της Αγγλίας στην Ανδόρα το Σάββατο (9/10). Η Ουκρανή Κατερίνα Μονζούλ έχει οριστεί ως διαιτητής. Βοηθοί διαιτητές θα είναι οι συμπατριώτισσές της, Μαρίνα Στριλέτσκα, και Σβιτλάνα Γκρούσκο. Στο VAR θα βρίσκεται η Στεφανί Φραπάρ από τη Γαλλία, ωστόσο ο τέταρτος επίσημος και ο βοηθός VAR θα είναι και οι δύο άνδρες – ο Ντένις Σέρμαν και ο Βίκτορ Ματάς, αντίστοιχα.

Η πρώτη φορά

Η στιγμή είναι ιστορική και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα παιχνίδι ανδρών εθνικής Αγγλίας θα έχει γυναίκα διαιτητή. Η 40 ετών Μονζούλ είχε αναλάβει προηγουμένως έναν διεθνή αγώνα ανδρών, ωστόσο, ως μέρος της πρώτης ομάδας διαιτησίας αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναίκες, η οποία σφύριξε ματς εθνικών ομάδων και συγκεκριμένα αυτό συνέβη όταν το Σαν Μαρίνο αντιμετώπισε το Γιβραλτάρ στο UEFA Nations League τον Νοέμβριο του 2020, σ’ ένα παιχνίδι, το οποίο έληξε χωρίς τέρματα.

Έχει επίσης εμπειρία σε Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών – έχει σφυρίξει τέσσερις αναμετρήσεις, μεταξύ των οποίων και τον τελικό του 2015 και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και είναι διαιτητής στην Πρέμιερ Λιγκ της Ουκρανίας.

Στον… δρόμο που «χάραξε» η Φραπάρ

Η Φραπάρ έχει διαιτητεύσει στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών και έχει αναλάβει επίσης προκριματικούς αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών, ούσα πρωτοπόρος στο είδος της.

Οι αναθέσεις αυτές έρχονται την ίδια χρονιά που η Ρεμπέκα Γουέλς έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που διορίστηκε για να αναλάβει την ευθύνη ενός παιχνιδιού στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, την εντός έδρας ήττα της Χάρογκεϊτ με σκορ 2-0 από την Πορτ Βέιλ τον Απρίλιο.

Η Αγγλία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Ανδόρα έχοντας 16 πόντους από 18 πιθανούς στον όμιλο, συμπεριλαμβανομένης της νίκης με 4-0 επί των αντιπάλων της κατά την τελευταία διεθνή διακοπή τον Σεπτέμβριο.

Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ καλωσορίζει στη συνέχεια την Ουγγαρία στο «Γουέμπλεϊ» στις 12 Οκτωβρίου, καθώς κοιτάζει να κάνει περαιτέρω βήματα προς την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.