Συνήθως, όταν δεν πάει κάτι καλά σε μια ομάδα, ο πρώτος που «πληρώνει τη νύφη» είναι ο προπονητής.

Άλλωστε είναι πιο εύκολο να αλλάξεις προπονητή απ’ ότι παίκτες, ως είθισται να λέγεται, καθώς η αλλαγή στον πάγκο συνοδεύεται και από αλλαγή κλίματος και ψυχολογίας στα αποδυτήρια.

Τέτοιου είδους αποφάσεις βαρύνουσας σημασίας λαμβάνονται συνήθως από το ΔΣ της εκάστοτε ομάδας, τον πρόεδρο ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια τυχαίνει ο ιδιοκτήτης να είναι και πρόεδρος, οπότε η λήψη τέτοιων αποφάσεων γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Ασχέτως αν αυτό το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης δεν συνίσταται και δεν συμβαδίζει με τα σύγχρονα, διεθνή πρότυπα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Το να αλλάζεις βέβαια σαν τα πουκάμισα τους προπονητές δεν είναι λύση. Αλλά άντε να το πεις αυτό στον άνθρωπο που έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος κάθε προπονητή στην Ιταλία.

Ο λόγος για τον Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι, τον ιδιοκτήτη και μέχρι προσφάτως πρόεδρο της Παλέρμο, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «προπονητοφάγος» μιας και στην πολυετή εμπλοκή του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα έχει απολύσει περισσότερους από 50 προπονητές.

ΖΑΜΠΑΡΙΝΙ

Είναι από τους ανθρώπους που λειτουργούν «εν βρασμώ ψυχής» και που δεν διστάζουν να διώξουν έναν προπονητή πριν καν ακόμα αρχίσουν οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Όπως δεν έχει κανέναν απολύτως δισταγμό να προσλάβει ξανά τον προπονητή που απέλυσε λίγες αγωνιστικές πριν…

Το πιο πρόσφατο «θύμα» του ήταν ο Μπρούνο Τεντίνο που απολύθηκε μετά την ήττα 0-3 της Παλέρμο από την Βενέτσια για την 38η αγωνιστική της Serie B. Η Παλέρμο είναι ζωντανή στο παιχνίδι της ανόδου όντας στην τέταρτη θέση με 64 βαθμούς και ο 76χρονος επιχειρηματίας θεώρησε σωστό να αλλάξει προπονητή, δίνοντας τη σκυτάλη στον Ρομπέρτο Στελόνε για τις τρεις αγωνιστικές που απομένουν.

Παραδόξως, αυτή ήταν μόλις η πρώτη αλλαγή προπονητή κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν για τον Ζαμπαρίνι, με τον Τρεντίνο να έχει καταφέρει να «αντέξει» 38 αγωνιστικές.

Καθόλου άσχημα αν αναλογιστούμε ότι η στατιστική στην περίπτωση του Ζαμπαρίνι κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για τους προπονητές.

Στα 31 χρόνια εμπλοκής του με το ποδόσφαιρο ο Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι έχει προχωρήσει συνολικά σε 70 αλλαγές προπονητή σε Βενέτσια και Παλέρμο, με 54 τεχνικούς να έχουν πάρει μια γεύση του πως είναι να συνεργάζεται κανείς μαζί του.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως για τον ιδιότροπο και εκκεντρικό Ιταλό οι προπονητές αποτελούν «αναλώσιμο» είδος.

Η μέση «διάρκεια ζωής» ενός προπονητή στον πάγκο των ομάδων του Ιταλού επιχειρηματία είναι μετά βίας τέσσερις μήνες – ήτοι 15/16 αγωνιστικές το πολύ.

Όταν δε η ομάδα του αγωνίζεται στη Serie A τα πράγματα για τους προπονητές γίνονται ακόμα πιο δύσκολα καθώς κατά μέσο όρο δεν μένουν πάνω από 3,5 μήνες στον πάγκο…

Μόλις 8 είναι οι περιπτώσεις που έχει κρατήσει τον ίδιο προπονητή για μια ολόκληρη αγωνιστική σεζόν, ενώ μόλις ένας είναι ο προπονητής-ήρωας που έχει καταφέρει να μείνει για δύο χρόνια στον πάγκο ομάδας του Ζαμπαρίνι. Πρόκειται για τον Βάλτερ Νοβελίνο που τη σεζόν 1997-98 οδήγησε τη Βενέτσια στην Serie A και έμεινε στην τεχνική ηγεσία της και την επόμενη (1998-99).

Σεζόν σταθμός για τον Ζαμπαρίνι ήταν αυτή του 2015-16, όπου έκανε ρεκόρ… καριέρας αλλάζοντας συνολικά 9 φορές προπονητή (Ιακίνι, Μπαλαρντίνι, Βιβιάνι, Μπόσι, Τεντέσκο, Μπόσι, Ιακίνι, Νοβελίνο, Μπαλαντρίνι), ενώ σε άλλες τρεις περιπτώσεις έχει αλλάξει 5 φορές τεχνικό κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου.

«Η πιο συχνή ερώτηση που με ρωτούν από τότε που ανέλαβα την ομάδα είναι: πόσο θα αντέξεις», έχει πει χαρακτηριστικά ένα από τα «θύματα» του, Τζουζέπε Σανίνο, με τον Ιταλό δημοσιογράφο Γκαμπριέλε Ρομανιόλι να γράφει σε άρθρο του στην La Repubblica θέλοντας να περιγράψει τον Ζαμπαρίνι το εξής: «Βγήκες για δείπνο με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, παντρεύτηκες τον κλώνο της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Υπέγραψες συμβόλαιο με τον Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι».