Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όρισε τον παλαίμαχο Ουκρανό άσο και νυν προπονητή Αντρέι Σεβτσένκο ως ανεξάρτητο σύμβουλό του.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (26/9) στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας. Με το προεδρικό διάταγμα ο Σεβτσένκο διορίστηκε από τον Ζελένσκι ως εξωτερικός σύμβουλος. Τον Μάιο του 2022, ο σπουδαίος πρώην επιθετικός έγινε πρεσβευτής της πλατφόρμας συγκέντρωσης κεφαλαίων UNITED 24.

Έκτοτε ο «Σέβα» είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που προωθούν την καμπάνια και πριν από λίγο καιρό έλαβε μέρος σε φιλικό που έγινε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να βοηθηθεί η Ουκρανία κι ο ουκρανικός λαός.

Στην πολύ μεγάλη καριέρα του, ο Σεβτσένκο έπαιξε στις Ντιναμό Κιέβου, Τσέλσι και Μίλαν, τον σύλλογο με τον οποίο κατάκτησε το ιστορικό Champions League στο Μάντσεστερ το 2003, στον εξ ολοκλήρου ιταλικό τελικό με αντίπαλο τη Γιουβέντους.

Από το 2016 έως το 2021 ο Σεβτσένκο ήταν προπονητής της Εθνικής ομάδας της χώρας του και του αποδόθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ ζητούν μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια σειρά από επείγουσες μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το σύστημα δικαιοσύνης και τον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με επιστολή της οποίας το περιεχόμενο δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda.

Η λίστα – η οποία ορίζει προθεσμίες τουλάχιστον τριών μηνών και το πολύ ενάμιση έτους – εστάλη από τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Πάιλ, στον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και την Πλατφόρμα Συντονισμού των χορηγών, που ιδρύθηκε από την G7 για να εναρμονίσει τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί επίσης από την Ουκρανία να υποχρεώσει τους δημόσιους αξιωματούχους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εντός 90 ημερών. Είναι ακριβώς ο όρος που δίνεται στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στον διορισμό δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρόυ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.