Η ΑΕΚ έβαλε τέλος σε μία σειρά από αρνητικά σερί και ο Πέτρος Μάνταλος κατάφερε να «σπάσει» τρομερές κατάρες στη Λεωφόρο.

Τα χαμόγελα στις τάξεις των «κιτρινόμαυρων», μετά τη νίκη με 1-0 επί του Παναθηναϊκού, επέστρεψαν. Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο παρουσιάστηκε νωχελική, όπως είχαμε άλλωστε συνηθίσει στα περισσότερα παιχνίδια της. Ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα σε 4-4-1-1 με τον Γαλανόπουλο δεξί χαφ. Ναι μεν με αυτό το τρικ κατάφερε να περιορίσει τα ανεβάσματα του Χουανκάρ, αλλά από την άλλη υπήρχε ξεκάθαρη αδυναμία στην δημιουργία παιχνιδιού, από τη δεξιά πλευρά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα πρώτα 45 λεπτά η ΑΕΚ δεν είχε ούτε μία κλασική ευκαιρία για να βρει δίχτυα! Ήταν ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε οποιοδήποτε πλάνο. Oι παίκτες της Ένωσης αδυνατούσαν να βρουν οποιονδήποτε τρόπο να κρατήσουν την μπάλα στην κατοχή τους και να δημιουργήσουν παιχνίδι. Όλα αυτά βέβαια άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο.

Η ΑΕΚ τότε μπήκε αποφασισμένη, πιο ουσιαστική και με αυτόν τον τρόπο ανέβηκε και ο ρυθμός του αγώνα. Κυρίως βέβαια χάρη στην Ένωση και στο γεγονός ότι έπαιζε γρηγορότερα την μπάλα, την άλλαζε με τη μία και κατάφερε να βρει και το πολυπόθητο γκολ. Μετά το γκολ οι «κιτρινόμαυροι» δεν κλείστηκαν πίσω και έψαξαν με κάθε τρόπο το δεύτερο γκολ που στην ουσία θα «κλείδωνε» το τρίποντο. Φυσικά, θα μπορούσαν κάλλιστα να διπλασιάσουν και τα τέρματα τους αν είχαν όμως και την τύχη με το μέρος τους.

Η μεγαλύτερη στιγμή για να το πετύχουν αυτό ήταν πέντε λεπτά μετά το 0-1, όταν μετά από γέμισμα του Ανσαριφάρντ στο πίσω δοκάρι ο Γαλανόπουλος, πήγε να σουτάρει, ο Διούδης απομάκρυνε με τα ακροδάκτυλα και στο τέλος ο Βιγιαφάνιες απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του. Ωστόσο, η ΑΕΚ λίγο έλειψε να φύγει με βαθμό και όχι με βαθμούς από τη Λεωφόρο, εξαιτίας του πέναλτι του Νεντελτσιάρου στον Μακέντα στα τελευταία λεπτά. Ωστόσο, ο Ιταλός φορ του «τριφυλλιού» σημάδεψε το δοκάρι κι έτσι η ΑΕΚ κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα και να φύγει από το «Απ. Νικολαϊδης» με τους τρεις βαθμούς.

Τελευταία φορά που η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη από τη συγκεκριμένη έδρα, σε επίπεδο πρωταθλήματος, ήταν στις 7 Μαΐου του 2001, με σκόρερ τον Ντέμη Νικολαΐδη. Έκτοτε οι «πράσινοι» μέτρησαν 7 νίκες και 5 ισοπαλίες, με την ΑΕΚ πάντως να έχει και τη νίκη με 3-1 στο Κύπελλο στις 3/2/05. Εκτός όμως από αυτό η ΑΕΚ έσπασε το αρνητικό σερί που έτρεχε χωρίς νίκη σε ντέρμπι. Συγκεκριμένα, η Ένωση, μέχρι το ματς με τους «πράσινους» στα τελευταία 16 ντέρμπι μετρούσε έξι ισοπαλίες και δέκα ήττες!

Τη 17η φορά οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να πανηγυρίσουν τη νίκη σε ντέρμπι, το οποίο τους στέλνει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν. Μάλιστα, έφτασε τις 4 νίκες σε 35 ματς με τις ομάδες του Big-4. Αξίζει να σημειωθεί οι τρεις από αυτές είναι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Η πρώτη ήταν στο δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου του περσινού πρωταθλήματος με 2-0, η δεύτερη με 3-1 στα περσινά Play Off και η τελευταία ήταν την Κυριακή (09/05) στη Λεωφόρο. Η τέταρτη είναι επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 2-0, για τα περσινά Play Off. Ετσι, λοιπόν η ΑΕΚ έσπασε αυτή την «κατάρα» των ντέρμπι μετά από 9 μήνες (302 ημέρες)!

Ο αρχηγός μίλησε

Το γκολ του Πέτρου Μάνταλου ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τον ίδιο όσο και για το κλαμπ. Η ΑΕΚ χάρη στο γκολ του αρχηγού της έφυγε από τη Λεωφόρο με τους τρεις βαθμούς και «κλείδωσε» την είσοδό της στην Ευρώπη. Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό επίτευγμα, καθώς μετά από καιρό πανηγύρισε νίκη σε ντέρμπι, χωρίς να παραβιαστεί η εστία της!

Για τον Μάνταλο αυτό το γκολ ήταν το τέταρτο του τη φετινή σεζόν, έχοντας παράλληλα και 13 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά αν δεν αγωνιζόταν ο έμπειρος άσος της Ένωσης. Κι αυτό διότι η συμμετοχή του Μάνταλου ήταν αμφίβολη, καθώς το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τον τένοντα στον αστράγαλο τον ταλαιπωρούσε σε σημαντικό βαθμό. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω, έσφιξε τα δόντια και κατάφερε όχι μόνο να ξεκινήσει στο βασικό σχήμα αλλά να βρει δίχτυα σε ντέρμπι, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και να δώσει στην ομάδα του το τρίποντο.

Τελευταία φορά που ο Μάνταλος σκόραρε σε μεγάλο ματς (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ) ήταν στις 24 Σεπτέμβρη του 2017. Τότε που η ΑΕΚ επέστρεψε από το 0-2, κάνοντας μυθική ανατροπή και τον Πέτρο Μάνταλο να βάζει το γκολ της νίκης για το 3-2 επί των «ερυθρολεύκων» στο 89’! Tο γκολ που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήρθε μετά από 232 ημέρες και 29 αγώνες, καθώς τελευταία φορά που βρήκε φέτος δίχτυα ήταν στην πρεμιέρα της ΑΕΚ στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Πλέον, με τον Δικέφαλο στο στήθος ο αρχηγός της Ένωσης, μετράει 244 συμμετοχές με 51 γκολ και 72 ασίστ!

Πηγή: gazzetta.gr