Ο Άρον Ντι Σόουζα, ένας Αυστραλός επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο, έχει ένα όραμα: Να διοργανώσει ένας είδος Ολυμπιακών Αγώνων αλλά χωρίς τους περιορισμούς του αντιντόπινγκ τεστ. Μια αθλητική διοργάνωση που οι αθλητές θα μπορούν να έχουν λάβει οποιοδήποτε ουσία επιθυμούν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

«Θα εξαλείψουμε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ, ξεκλειδώνοντας τη δυναμική των ανθρώπων», σημειώνει ο εμπνευστής και επικεφαλής των «Αγώνων Ενισχυμένων Αθλητών», όπως τους αποκάλεσε. Δηλώνει μάλιστα σίγουρος πως μόλις ανακοινωθεί επίσημα η διοργάνωσή τους πολλοί θα είναι αυτοί που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Οι «Αγώνες Ενισχυμένων Αθλητών» (Enhanced Games), μια κερδοσκοπική οργάνωση που αυτοπαρουσιάζεται ως ένας συνασπισμός αθλητών, γιατρών και επιστημόνων, έχουν ήδη τη δική τους ιστοσελίδα. Φέρονται μάλιστα να έχουν προσελκύσει και το ενδιαφέρον επενδυτών με έδρα τη Silicon Valley της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας.

«Είμαι ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχω σπάσει το ρεκόρ του Μπολτ»

Στο διαφημιστικό τους βίντεο υποτίθεται πως εμφανίζεται ο «γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο», ο οποίος δηλώνει πως «έχει σπάσει το ρεκόρ των 100 μέτρων του Γιουσέιν Μπολτ». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος και οι εμπνευστές των «Αγώνων για Ενισχυμένους αθλητές» έχει ξεκλειδώσει τις πραγματικές αθλητικές δυνατότητες του σώματός του.

«Οι αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων τον μισούν, αλλά θα δικαιωθεί». Οι διοργανωτές προσκαλούν τον κόσμο να έρθει να τον δει να αγωνίζεται στους Αγώνες για Ενισχυμένους Αθλητές του 2024, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να τελειώσει ένα «κύκλος καταπίεσης» σε βάρος των αθλητών που επιλέγουν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους με τη χρήση ουσιών.

«Η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) είναι ουσιαστικά ένα μονοκομματικό κράτος που διοικεί τον κόσμο του αθλητισμού εδώ και 100 χρόνια», δήλωσε ο Ντι Σόουζα στο Australian Associated Press. «Και τώρα η ομάδα της αντιπολίτευσης είναι εδώ. Είμαστε έτοιμοι για αγώνα. Ξέρω ότι θα παίξουν βρώμικα. Ξέρω ότι θα μας απειλήσουν. Αλλά τελικά ξέρουμε ότι είμαστε ηθικά σωστοί», υποστήριξε.

«Είναι μια ιδέα επικίνδυνη και ανεύθυνη»

Η πρώτη απάντηση ήρθε από την Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή που έσπευσε να καταδικάσει το σχέδιο του Αυστραλού επιχειρηματία κάνοντας λόγο για μια ιδέα «επικίνδυνη και ανεύθυνη».

«Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτόν τον οργανισμό, αλλά ο αθλητισμός πρέπει να είναι καθαρός και πρέπει να είναι ασφαλής για όλους τους αθλητές», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της AOC, Ματ Κάρολ. «Το Ολυμπιακό κίνημα είναι αφιερωμένο στον καθαρό αθλητισμό και την αθλητική αριστεία, γιορτάζοντας την ανθρωπιά, την αριστεία, τη φιλία και τον σεβασμό».

Πότε θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες «ενισχυμένων αθλητών»

Από την πλευρά του ο Άρον Ντι Σόουζα υποστηρίζει πως η ιδέα είναι «ηθικά σωστή» και μάλιστα ανακοίνωσε πως έχει ήδη σκεφτεί πως η διοργάνωσή του θα περιλαμβάνει αγωνίσματα σε στίβο, κολύμβηση, άρση βαρών, γυμναστική και μαχητικά αθλήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως χρόνος διεξαγωγής σχεδιάζεται ο Δεκέμβριος του 2024, ωστόσο ο τόπος των αγώνων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο Ντι Σόουζα δηλώνει πως η φιλοξενία  των «αγώνων για ενισχυμένους αθλητές» δεν θα απαιτεί υπέρογκα κονδύλια, όπως συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Με τη μείωση των αθλητών από 13.000 σε ίσως μερικές χιλιάδες, και χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένη υποδομή, η διοργάνωση αντί να κοστίσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια κοστίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια», ισχυρίστηκε.

Υποστηρίζοντας την ιδέα του τονίζει πως «οι αθλητές είναι ενήλικες … και έχουν το δικαίωμα να κάνουν με το σώμα τους ό,τι θέλουν – το σώμα μου, η επιλογή μου, το σώμα σου, η επιλογή σου». «Και καμία κυβέρνηση, καμία πατερναλιστική αθλητική ομοσπονδία, δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις για τους αθλητές – ιδιαίτερα σχετικά με προϊόντα που έχουν ρυθμιστεί και εγκριθεί από την FDA».

«Θέλουμε και φυσικούς, αλλά καλωσορίζουμε και τους βελτιωμένους αθλητές», είπε στο Australian Associated Press και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι κάποιος τολμηρός αθλητής θα εμφανιστεί στους αγώνες και θα πει: “Γεια παιδιά, είμαι φυσικό, εξακολουθώ να συμμορφώνομαι με τη WADA και θα σας νικήσω όλους”. Αυτό θα ήταν πραγματικά υπέροχο».

«Η ιατρική επιδόσεων είναι το κλειδί της αντιγήρανσης»

«Το θέμα», συνέχισε, «δεν είναι μόνο αν μπορούμε να σπάσουμε το χρόνο των εννέα δευτερολέπτων στα 100 μέτρα. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε». «Θέλω όμως να δω έναν 40, 50, 60 ετών να σπάει παγκόσμια ρεκόρ γιατί η ιατρική επιδόσεων είναι το κλειδί της αντιγήρανσης, Είναι ο δρόμος προς την πηγή της νεότητας. Τίποτα δεν θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της κοινωνίας μας περισσότερο από την αντιμετώπιση της γήρανσης».

«Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία τώρα, αλλά ζούμε ήδη στο μέλλον, κοιτάξτε την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών […] Και η πραγματικότητα είναι ότι η ΔΟΕ και η WADA έχουν δημιουργήσει ένα μη ασφαλές σύστημα που έχει αναγκάσει τη χρήση των βελτιώσεων απόδοσης υπόγεια», ανέφερε.