Μία μέρα μετά τη νίκη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής, ήρθε και η δεύτερη μεγάλη έκπληξη στο Μουντιάλ 2022, αφού η Γερμανία προηγήθηκε κόντρα στην Ιαπωνία, ήταν συνεχώς στην επίθεση και είχε αρκετές ευκαιρίες για το δεύτερο γκολ, δεν το έβαλε όμως και τελικά το πλήρωσε ακριβά, αφού οι Ασιάτες έκαναν επική ανατροπή με δύο γκολ μέσα 8 λεπτά και πήραν τεράστια νίκη (1-2)!

Οι Ιάπωνες ήξεραν ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους, οπότε ένα από τα «όπλα» τους ήταν ο αιφνιδιασμός. Και θα μπορούσαν να τον έχουν πετύχει στο 8ο λεπτό, όταν βγήκαν ωραία στην αντεπίθεση και ο Μαέντα την ολοκλήρωσε με γκολ, αλλά ήταν οφσάιντ και αυτό δεν μέτρησε.

Το 0-1, επομένως, δεν έγινε και από εκεί και πέρα, βασικά από το 16′ κι έπειτα, όταν τα «πάντσερ» είχαν την πρώτη τους φάση με την κεφαλιά του Ρούντιγκερ που έφυγε λίγο άουτ, όλοι περίμεναν ότι το παιχνίδι θα γινόταν… μονότερμα. Η δεύτερη φάση των Γερμανών, άλλωστε, δεν άργησε να έρθει, με το δυνατό σουτ του Κίμιχ που απέκρουσε στη γωνία ο Γκόντα.

Η ομάδα του Χάνσι Φλικ είχε πάρει τον έλεγχο και πίεζε για να πάρει και το προβάδισμα, κάτι που κατάφερε τελικά μετά το μισάωρο. Στο 31′ ο Ράουμ κατέβασε τη μπαλιά του Κίμιχ και ανατράπηκε από τον Γκόντα, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι, από όπου ο Γκουντογκάν έκανε το 1-0 στο 33′.

Και από εκεί και πέρα, η Γερμανία συνέχισε να επιτίθεται μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου, το οποίο ολοκληρώθηκε με τον Χάβερτς να στέλνει τη μπάλα στην κενή εστία στο 45+4′, αλλά το VAR έδειξε πως υπήρχε οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε.

Όπως και να έχει, τα «πάντσερ» θα μπορούσαν να το κάνουν το 2-0 με το ξεκίνημα της επανάληψης, στο 47′, με τον Μίλερ να δίνει ωραία στον Γκνάμπρι, ο οποίος αποφάσισε να τελειώσει ο ίδιος τη φάση και βρήκε δοκάρι. Μια ευκαιρία, την οποία διαδέχθηκε αυτή του 51ου λεπτού, όταν ο Μουσιάλα έκανε εκπληκτικά πράγματα σε μικρό χώρο και με… πέντε αντιπάλους γύρω του, αλλά το σουτ έφυγε ψηλά.

Οι Γερμανοί ήταν φανερό ότι ήθελαν οπωσδήποτε το δεύτερο γκολ με το οποίο θα κλείδωναν το τρίποντο και το πλησίασαν και στο 60′ με τον Γκουντογκάν, αλλά η μπάλα πήγε ξανά στο δοκάρι και η Ιαπωνία, αν και δεν μπορούσε να αντιδράσει μέχρι εκείνο το σημείο, παρέμενε ζωντανή. Και παρέμεινε ζωντανή και στο 70′, όταν ο Γκόντα είπε «όχι» τόσο στον Χόφμαν όσο και στον Γκνάμπρι, δύο φορές μάλιστα, σε φάση διαρκείας.

Αφού, λοιπόν, έπειτα από όλες αυτές τις φάσεις το σκορ παρέμενε 1-0, η έκπληξη δεν αποκλειόταν ως ενδεχόμενο. Και η… προειδοποίηση ήρθε στο 73′, όταν ο Νόιερ έκανε πολύ μεγάλη επέμβαση με το ένα χέρι σε σουτ του Ίτο μέσα από τη μικρή περιοχή.

Δύο λεπτά μετά όμως, στο 75′, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποφύγει το 1-1 του Ντόαν από κοντά και μέχρι να καταλάβει η Γερμανία τι έγινε, η Ιαπωνία έκανε στο 83′ και το 1-2 με τον Ασάνο που έφυγε στην πλάτη της άμυνας και εκτέλεσε!

Το ματς, πλέον, από εύκολη νίκη της Γερμανίας εξελισσόταν σε θρίαμβο της Ιαπωνίας, με την ομάδα του Φλικ να έχει ευκαιρία στο 95′ με τον Γκορέτσκα για να πάρει έστω την ισοπαλία αλλά δεν…

Γερμανία: Νόιερ, Ζίλε, Σλότερμπεκ, Ρίντιγκερ, Ράουμ, Κίμιχ, Γκουντογκάν (67′ Χόφμαν), Γκνάμπρι, Μίλερ (67′ Γκορέτσκα), Μουσιάλα, Χάβερτς.

Ιαπωνία: Γκόντα, Χ. Σακάι (75′ Μιναμίνο), Γιοσίντα, Ναγκατόμο (57′ Μιτόμα), Ιτακούρα, Εντο, Τανάκα (71′ Ντοάν), Γ. Ίτο, Καμάντα, Κούμπο (46′ Τομιγιάσου), Μαέντα (57′ Ασάνο).