Οι διοργανωτές του US Open, του Grand Slam τουρνουά του τένις, βρίσκονται υπό πίεση τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να βάλουν τέλος στην ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο γυναικείο ταμπλό και είναι διαφορετικές από εκείνες με τις οποίες παίζουν οι άνδρες.

Η Πάουλα Μπαντόσα, νούμερο τέσσερα στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, είναι η τελευταία παίκτρια που αμφισβήτησε την λογική πίσω από την επιλογή του να παίζουν οι γυναίκες με ελαφρύτερες μπάλες στο Φλάσινγκ Μέντοους.

Η Ισπανίδα ζήτησε ισότητα όπως έκανε και πριν από μερικές ημέρες το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, η Ίγκα Σφιόντεκ. Η Πολωνή είχε χαρακτηρίσει τις μπάλες με τις οποίες παίζουν οι γυναίκες «άθλιες» και «από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς καν να κάνεις σερβίς στα 170 χιλιόμετρα την ώρα γιατί δεν ξέρεις που θα πάει η μπάλα». Αυτές οι μπάλες σε γενικές γραμμές είναι κατά δύο με τρία γραμμάρια ελαφρύτερες σε σύγκριση μ’ εκείνες των ανδρών.

Αυτό δημιουργεί διαφορετικές προκλήσεις καθώς πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο παιχνιδιού τους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μπάλας. Οι ελαφρύτερες μπάλες είναι πιο δύσκολες να ελεγχθούν κι αυτό οδηγεί σε περισσότερα αβίαστα λάθη. Επιπλέον, οι ελαφρύτερες μπάλες δεν διατίθενται για αγορά στην Ευρώπη με αποτέλεσμα οι τενίστριες να μην μπορούν να προπονηθούν με αυτές ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Η Μπαντόσα ανάρτησε στα social media εικόνες των δύο διαφορετικών μπαλών σημειώνοντας ότι αυτές των ανδρών αναφέρουν ότι «είναι ιδανικές για σκληρές επιφάνειες», ενώ αυτές των γυναικών είναι «ιδανικές για χωμάτινες επιφάνειες ή σε κλειστό περιβάλλον».

Το US Open διεξάγεται σε ανοικτό περιβάλλον και σε σκληρή επιφάνεια. Το κυρίως ταμπλό θα αρχίσει στις 29 Αυγούστου και θα λάβουν μέρος στο ανδρικό τουρνουά ο Στέφανος Τσιτσιπάς και στο γυναικείο η Μαρία Σάκκαρη.

Διάφορες προσωπικότητες του τένις, πάντως, υποστηρίζουν το αίτημα των Σφιόντεκ και Μπαδόσα και άλλων τενιστριών, λέγοντας πως το παιχνίδι των γυναικών έχει εξελιχθεί και έχοντας εξίσου μεγάλη δύναμη δεν υπάρχει ανάγκη για τις ελαφρύτερες μπάλες, μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί στη δεκαετία του 1980.

Επίσης στην καρδιά του αιτήματος βρίσκεται και η αλλαγή των ισορροπιών και μέσα στο ίδιο το γυναικείο σιρκουΐ. Οι ελαφρύτερες μπάλες φέρεται να δίνουν πλεονέκτημα σε όσες βασίζουν το παιχνίδι τους στη δύναμη και προκαλούν προβλήματα σε όσες βασίζονται στην τεχνική. Για παράδειγμα, η Σφιόντεκ και το πρώην νούμερο ένα, η Άσλεϊ Μπάρτι ποτέ δεν ξεπέρασαν τον 4ο γύρο. Αντίθετα,η Έμα Ραντουκάνου κατέκτησε το περσινό US Open νικώντας δέκα σερί ματς χωρίς να χάσει ούτε σετ.