Τέσσερις σύλλογοι τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό από την 4η κατηγορία του ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής καθώς κρίθηκαν ένοχοι για χειραγώγηση αποτελεσμάτων, με τις αρχές της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν κάποια απίθανα σκορ που φυσικά τράβηξαν την προσοχή των υπεύθυνων της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής και των τοπικών παραγόντων. Καθώς οι Ματιγιάσι και Σιβουλάνι Ντέιντζερους Τάιγκερς διεκδικούσαν τον τίτλο της 4ης κατηγορίας, καταγράφηκαν… παράξενα αποτελέσματα: Οι Τάιγκερς επικράτησαν των Κοτόκο Χάπι Μπόις με 33-1, ενώ η Ματιγιάσι νίκησε με 59-1 τους Ενσάμι Μάιτι Μπέρντς.

Στο 59-1 της Ματιγιάσι επί των Ενσάμι Μάιτι Μπερντς, οι τελευταίοι έστειλαν την μπάλα στα δικά τους δίχτυα 41 φορές!

Παράγοντες από τα τέσσερα κλαμπ τιμωρήθηκαν με ποινές αποχής από το ποδόσφαιρο που κυμαίνονται από πέντε ως και οκτώ χρόνια για το ρόλο που διαδραμάτισαν στο «στήσιμο» των αγώνων που διεξήχθησαν στις 22 Μαΐου. Οι διαιτητές των δύο παιχνιδιών τιμωρήθηκαν με ποινή δέκα χρόνων.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν απολύτως σεβασμό για το ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά», τόνισε ο Βίνσεντ Ραμφάγκο, πρόεδρος της περιοχής Μοπάνι, στο BBC. Συμπλήρωσε λέγοντας: «Το θλιβερό στην υπόθεση είναι πως μεταξύ των παικτών που εμπλέκονται βρίσκονται και πολλοί νεαροί μιας και σύμφωνα με τους κανονισμούς μια ομάδα πρέπει να έχει στον αγωνιστικό χώρο τουλάχιστον πέντε παίκτες κάτω των 21 ετών». Ανέφερε επιπλέον: «εμείς απλά προσπαθούμε να οργανώσουμε πρωταθλήματα που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών που μια μέρα θα γίνουν διεθνείς».

Παρά τις προσπάθειές τους, οι δύο διεκδικήτριες του τίτλου τιμωρήθηκαν και την άνοδο πήρε η Γκάβουλα Κλάσικ, που τερμάτισε στην 4η θέση της κατάταξης.

«Η έρευνά μας απέδειξε πως η Ματιγιάσι και η Ενσάμι ήθελαν να σταματήσουν τη Σιβουλάνι από το να κατακτήσει την πρώτη θέση κι έτσι συμφώνησαν να “στήσουν” το ματς προκειμένου να αποτρέψουν την πρωτιά της Σιβουλάνι», πρόσθεσε ο Ραμφάγκο. Επίσης, «οι διαιτητές έδωσαν κόκκινες κάρτες στους παίκτες της Ενσάμι, η οποία ολοκλήρωσε το ματς με επτά παίκτες».

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μάθουν τις αποφάσεις εναντίον τους και οι εμπλεκόμενοι ποδοσφαιριστές. Βαριά «καμπάνα» περιμένει εκείνους των Κοτόκο Χάπι Μπόις που έφυγαν από το γήπεδο στην ήττα τους με 33-1. Επίσης έγινε γνωστό πως η Ενσάμι Μάιτι Μπέρντς «δεν δέχθηκε τα γκολ με σωστό τρόπο. Μάλιστα, ο διαιτητής απλά έγραψε στο φύλλο αγώνα πως ο τάδε ή ο δείνα παίκτης έβαλε δέκα γκολ ή 20 γκολ», συνέχισε ο Ραμφάγκο.

Τα ασυνήθιστα σκορ δεν είναι κάτι… καινούριο στο ποδόσφαιρο της Αφρικής. Το 2013 δύο ομάδες από τη Νιγηρία που πάλευαν για την άνοδό τους νίκησαν με 79-0 και 67-0. Τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό για δέκα χρόνια. Βέβαια, κανένα σκορ δεν ξεπερνά το 149-0 μεταξύ της AS Adema και της SO l’Emyrne στο πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης.