Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Φράιμπουργκ θα διεκδικήσει το Κύπελλο Γερμανίας. Το συγκρότημα του Κρίστιαν Στράιχ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο «Volksparkstadion» όπου νίκησε με 3-1 το Αμβούργο και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Η Φράιμπουργκ δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στο Αμβούργο να ελπίσει στην… έκπληξη. Η ομάδα της δεύτερης κατηγορίας είχε ρόλο… θεατή στη διάρκεια του πρώτου μέρους όπου οι φιλοξενούμενοι έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Νιλς Πέτερσεν άνοιξε το σκορ στο 11′ κι ακολούθησαν άλλα δύο γκολ. Στο 17′ ο Νίκολας Χέφλερ αύξησε τη διαφορά, ενώ στον πίνακα των σκόρερ πρόσθεσε το όνομά του και ο Βιντσέντσο Γκρίφο με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 35′.

Στο δεύτερο μέρος, η Φράιμπουργκ διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα προσπαθώντας να μην ρισκάρει. Το Αμβούργο ρίσκαρε παίζοντας τα ρέστα του αναζητώντας μια απίθανη ανατροπή. Το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 88′ με τον Ρόμπερτ Γκλάτσελ.

Ξεχωριστή ήταν η βραδιά για τον σκόρερ του πρώτου τέρματος της Φράιμπουργκ, Νιλς Πέτερσεν. Ο 33χρονος Γερμανός επιθετικός έφτασε τα 12 γκολ σε 15 ματς στη διοργάνωση και ισοφάρισε τον Αλεξάντερ Ιασβίλι, ο οποίος μέχρι και ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας στο DFB Pokal. Μάλιστα, ο Πέτερσεν με την λήξη έγινε κι αυτός που ξεκίνησε τους πανηγυρισμούς με ιδιαίτερο τρόπο.

Το Αμβούργο, που μάχεται στην 2.Bundesliga για την επιστροφή του στα «σαλόνια» του γερμανικού ποδοσφαίρου μετρούσε έως κι αυτόν τον ημιτελικό ματς, 2 στις 2 προκρίσεις επί της Φράιμπουργκ, η πρώτη τον Οκτώβριο του 1983 όταν την είχε νικήσει εκτός έδρας με 4-1 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2007, με την επικράτησή της εντός με 3-1.

Ωστόσο, η ομάδα του γερμανικού Βορρά «χτυπήθηκε» από την «κατάρα» που την «κυνηγά» στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Γερμανίας, όπου μετρά τέσσερις σερί αποκλεισμούς όταν φτάνει στους «4». Τελευταία φορά που πέρασε στον τελικό ήταν το μακρινό 1987, όταν και κατέκτησε το τρόπαιο.