Η εντός έδρας ισοπαλία με την Γκάνα (1-1) κι ο αποκλεισμός της Νιγηρίας από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, για πρώτη φορά μετά το 2006, «συνοδεύτηκε» από μεγάλης έκτασης επεισόδια. Εκατοντάδες οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά το τελικό σφύριγμα στο «MKO Abiola Stadium» της πόλης Αμπούτζα.

Οι οπαδοί που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αφού έσπασαν εκατοντάδες καθίσματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Μάλιστα, οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν το εξαγριωμένο πλήθος.

Την ίδια ώρα οι παίκτες της Γκάνας, φυγαδεύτηκαν αμέσως στα αποδυτήρια, ενώ οι λιγοστοί φίλαθλοι των «Black Stars», μπήκαν στο γήπεδο για να προστατευτούν από τα αντικείμενα που δέχονταν από τους οπαδούς της Νιγηρίας.

Πέρασε και η Σενεγάλη

«Επανάληψη» του τελευταίου τελικού του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής παίχτηκε στη Ντιαμνιάντιο. Επτά εβδομάδες μετά την κατάκτηση του τροπαίου στη διοργάνωση του Καμερούν (στις 6 Φεβρουαρίου), η Σενεγάλη «τιμώρησε» ξανά την Αίγυπτο μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, αυτή την φορά με 3-1 (1-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) και η ομάδα του Αλιού Σισέ πήρε τεράστια πρόκριση στο Μουντιάλ, για τρίτη φορά στην ιστορία της μετά το 2002 και 2018, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τους «Φαραώ».

Η παρέα του Σαλάχ είχε επικρατήσει στον πρώτο αγώνα με 1-0, ωστόσο, στον επαναληπτικό η Σενεγάλη με το γκολ του Ντιά στο 3ο λεπτό ισοφάρισε το σκορ της προηγούμενης αναμέτρησης. Παρά τις προσπάθειες των παικτών των δύο ομάδων δεν άλλαξε κάτι ούτε στην παράταση και όλα κρίθηκαν στα πέναλτι.

Εκεί, όπου οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με 4 αποτυχημένες προσπάθειες (πρώτος αστόχησε ο Σαλάχ), στη συνέχεια η Σενεγάλη σκόραρε δύο φορές, σε αντίθεση με τους «Φαραώ» που έχασαν ακόμη ένα με τον Μοσταφά. Αντίθετα, ο Σάντιο Μανέ, όπως είχε κάνει και στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών, ήταν εύστοχος κι έστειλε την ομάδα του στα γήπεδα του Κατάρ.

Βασικός σε όλο το ματς ήταν η Πάπε Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού, με τον Σενεγαλέζο να πανηγυρίζει έξαλλα με τους συμπαίκτες του μία ακόμη σπουδαία διάκριση.

Στο μεγάλο ραντεβού του Κατάρ έκλεισαν εισιτήριο επίσης: το Καμερούν που νίκησε με 2-1 στην παράταση την Αλγερία και μάλιστα με γκολ στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων του έξτρα χρόνου (1-0 η Αλγερία στο α’ ματς), το Μαρόκο που επικράτησε με 4-1 της ΛΔ του Κονγκό (1-1 το α’ ματς) και η Τυνησία παρά το 0-0 με το Μάλι (1-0 η Τυνησία στο α’ ματς).