Πολλοί πιστεύουν ότι αν είναι να αποσυρθείς από αυτό που κάνεις τότε καλό είναι να το κάνεις ενώ βρίσκεσαι στην κορυφή. Αυτή τη λογική την ασπάζεται η μέχρι πρότινος Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις Άσλεϊ Μπάρτι και για αυτό ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενεργό δράση μόλις στα 25 της χρόνια. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους μη γνωρίζοντες λεπτομέρειες αλλά σε όσους παρακολουθούσαν στενά την πορεία της η είδηση ακούστηκε ως μία φυσιολογική εξέλιξη.

Η Αυστραλή έκανε την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη 23/3, λέγοντας ότι φεύγει για να «κυνηγήσει άλλα όνειρα». «Είμαι τόσο χαρούμενη και είμαι τόσο έτοιμη. Και απλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή μέσα στην καρδιά μου, για μένα ως άτομο, αυτό είναι το σωστό», ανέφερε σε ένα βίντεο.

Η νεαρή αθλήτρια κατάφερε να κατακτήσει φοβερές κορυφές στην καριέρα σε πολύ λίγα χρόνια. Αλλά αυτή η επιτυχία έρχεται πάντα με ένα κόστος. Το Twitter και οι συναθλητές της πάντως την αποχαιρέτησαν με τα καλύτερα λόγια.

Το break του 2014 και τα ψυχικά προβλήματα

Άσλεϊ Μπάρτι

Η πρωταθλήτρια από την Αυστραλία, ενώ διένυε το 4ο καλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών με 114 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή της WTA (121 συνολικά), αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα της.

H κάτοχος του τίτλου σε Wimbledon (2021) και Australian Open (2022) καθώς και πρωταθλήτρια στο Roland Garros (2019), εξήγησε στην ανάρτησή της πως πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τον εαυτό της και την ψυχική της υγεία: «Σήμερα είναι δύσκολο για μένα καθώς ανακοινώνω την απόσυρσή μου από το τένις. Δεν ήξερα πως να μοιραστώ τα νέα μαζί σας οπότε ζήτησα από την καλή μου φίλη Κέισι Ντελάκουα να με βοηθήσει. Είμαι ευγνώμων για όσα μου χάρισε το άθλημα και αποχωρώ υπερήφανη» έγραψε στο αρχικό μήνυμά της η Μπάρτι

Στη συνέχεια η αθλήτρια ανάρτησε βίντεο με τη συνέντευξή της:

«Είναι η πρώτη φορά που το λέω ανοιχτά και δεν μου είναι εύκολο. Όμως, είμαι τόσο χαρούμενη και τόσο έτοιμη. Δεν έχω πια το σωματικό, το συναισθηματικό κίνητρο και ότι χρειάζεται για να προκαλέσω τον εαυτό μου στο πιο υψηλό επίπεδο. Όχι πια. Έχω αδειάσει… Εχω πολλά όνειρα που θέλω να κυνηγήσω τώρα που δεν χρειάζεται να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να βρίσκομαι μακριά από την οικογένειά μου, μακριά από το σπίτι μου. Δεν θα σταματήσω να αγαπάω το τένις. Ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου αλλά ήρθε η στιγμή να απολαύσω το επόμενο στάδιο της ζωής και να επικεντρωθώ στην Άσλει σαν άτομο, όχι στην Άσλεϊ ως αθλήτρια».

Ήδη το κόστος της κορυφής και της επιτυχίας είχε φανεί από το 2014 όταν και η Μπάρτι αποφάσισε να κάνει off από τις υποχρεώσεις για 18 μήνες. Η Μπάρτι, η οποία έγινε επαγγελματίας σε ηλικία μόλις 13 ετών, κατέκτησε επίσης το Γαλλικό Όπεν το 2019 και άλλους 12 τίτλους.

Λίγο μετά το παρθενικό της γκραν σλαμ στο Roland-Garros, η Μπάρτι μίλησε ανοιχτά για την απειλητική για την καριέρα της μάχη με την ψυχική υγεία, η οποία την ανάγκασε να εγκαταλείψει προσωρινά το τένις. Είπε ότι δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει στην πίεση που της είχε ασκηθεί από το γεγονός ότι την είχαν αναδείξει ως το επόμενο μεγάλο όνομα του αθλήματος, αφού κέρδισε το στέμμα του Wimbledon στις νεαρές ηλικίες σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Καταπιεσμένη και με νοσταλγία, η Μπάρτι τα παράτησε μετά την ήττα στον πρώτο γύρο του US Open. «Περάσαμε από από ένα μεγάλο ρόλερ κόστερ εκείνη τη χρονιά, το 2014», θυμήθηκε η αθλήτρια. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το πώς ένιωθα και τι έπρεπε να περάσω, αλλά υπήρξε ένα σημείο που νομίζω ότι ήξερα ότι έπρεπε να σταματήσω και, όταν πήρα την απόφαση, ήταν εύκολο. Ο καθένας είναι διαφορετικός, ο καθένας είναι μοναδικός. Δεν μπορώ να κάθομαι εδώ και να λέω στους ανθρώπους πώς θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους στη ζωή τους. Είναι δική τους απόφαση. Για μένα, ήταν απλώς η επίγνωση της ψυχικής μου υγείας. Το να συζητήσω με τους ανθρώπους ήταν το καλύτερο πράγμα που βγήκε από αυτό», ανέφερε.

Η Μπάρτι είναι ο λόγος που τα παιδιά στην Αυστραλία άρχισαν να παίζουν τένις

Άσλεϊ Μπάρτι

«Ανεξάρτητα από το πώς θα τα πάει η Μπάρτι, το επόμενο δεκαπενθήμερο, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ο αντίκτυπος που είχε στο τένις της Αυστραλίας. Από τα νησιά Tiwi μέχρι το Phillip Island, και από το Rottnest Island μέχρι το Fraser Island, η επίδραση της Μπάρτι είναι σαφής σύμφωνα με όσους έχουν αναλάβει να διαδώσουν την αγάπη για το τένις». Αυτό έγραφε η αυστραλιανή εφημερίδα The Age στις αρχές του 2022 για την επίδραση της τεράστιας αθλήτριας στη χώρα και το ίδιο το άθλημα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Tennis Australia δήλωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αυστραλοί έπαιξαν τους προηγούμενους 12 μήνες, με τη συμμετοχή των παιδιών να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30%.

Άσλεϊ Μπάρτι

Ο Paul Rowbottom, ο οποίος διηύθυνε ένα σεμινάριο προπονητών στο San Remo Tennis Club στο Phillip Island, δήλωσε ότι «Η Μπάρτι ως brand είναι παντού». «Είναι τα παρελκόμενα. Ακόμα και αν τα μικρά κορίτσια δεν μιλούν γι’ αυτήν, φορούν μπλουζάκια Μπάρτι ή χρησιμοποιούν τη ρακέτα Μπάρτι», είπε

«Εν μέσω του lockdown στο Γουίμπλεντον, απέκτησε μεγάλη φήμη. Ήταν μια μεγάλη ιστορία σε μια εποχή που περνούσαμε έναν δύσκολο χειμώνα. Στην πορεία από τη νίκη της στο Γαλλικό Όπεν μέχρι τη νίκη της στο Γουίμπλεντον, υπήρξε μια μεγάλη άνοδος με τα κορίτσια και από το Γουίμπλεντον και μετά, ήταν μεγάλη. Θα έλεγα ότι είχε σαφή αντίκτυπο».